Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

15.02.2017

Pod titulem "Jak se smějí Japonci" představí jubilejní 10. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2017 snímky nejrůznějších žánrů, jež všechny spojuje pro Japonsko typický vztah k humoru. Festival proběhne v pražském kině Lucerna od 16 do 22.2., i letos doplní festivalové projekce bohatý doprovodný program. Ten se soustředí zejména do víkendu 18. - 19. 2., kdy se návštěvníci mohou těšit na představení tradičních frašek kjógen, hudební happening s bubny taiko, ale i na přednášky, dílny pro celou rodinu nebo sympozium o žánrech manga a anime. Desetiletí existence festivalu připomene retrospektivní výstava plakátů v kavárně Lucerna.


Stejně jako např. vztah ke smrti či jídlu, jimiž se zabývaly poslední dva ročníky festivalu, i vztah Japonců k humoru je velmi specifický. "Smích byl na samém počátku japonských dějin a hrál v nich častěji, než by cizince napadlo, zcela zásadní roli. Kdyby se chechotem nepovedlo před věky vylákat z jeskyně sluneční bohyni Amaterasu, svět by dodnes tonul v temnotě. Že prostřednictvím absurdního humoru dosahovali zenoví mistři osvícení, je všeobecně známo, ne každý si ale uvědomí, jak zásadní roli mohl hrát humor pro samuraje v dobách bratrovražedných bojů. Pozoruhodná je i kapitola smíchu vzdorujícího cenzuře v pohnutých letech II. světové války," připomíná programový ředitel festivalu Robin Šóen Heřman. Ve filmové tvorbě nalezneme specifický typ humoru často mimo vyloženě komický žánr, např. v některých historických snímcích či v těch nejlepších japonských hororech - podobně jako tomu bylo a je i ve strašidelných příbězích dávných i soudobých japonských vypravěčů.

 

Některé z těchto aspektů našly své vyjádření i v letošní festivalové dramaturgii: Zmiňovanou roli válečné cenzury a její nečekaně komické důsledky originálním způsobem pojímá artový snímek Vysoká škola smíchu (Warai no daigaku), mrazivý humor čiší z jinak hororového snímku Příčesky (Exte) či sarkastického Zrození patriarchy (Kyōso tanjō). Humor jakožto forma vladařského charismatu je působivě vykreslen v historickém velkofilmu Plovoucí hrad (Nobō no shiro). Snímek Vypravěči (Rakugo monogatari) s ironickým nadhledem zachycuje počátek profesionální dráhy jednoho vyloženě beznadějného adepta tradičního zábavního řemesla.


A chybět pochopitelně nemohou ani dvě největší ikony japonské zábavy - kontroverzní Kitano Takeshi ani svérázný obchodní cestující Tora-san, hrdina čtyřicetiosmidílné série Chlapi to maj těžký (Otoko wa tsurai yo). Více informací na www.eigasai.cz.

Reklama

Související novinky

Začíná festival EIGASAI

Začíná festival EIGASAI

22.02.2018

Ve čtvrtek 22. února začíná v pražském kině Lucerna 11. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2018. V letošním roce uplyne 20 let od chvíle, kdy se do filmového nebe odebral Akira… (více)

5. ročník festivalu japonského filmu a kultury

5. ročník festivalu japonského filmu a kultury

15.01.2012

Ve dnech 20. – 26. ledna 2012 proběhne v pražském kině Lucerna Festival japonských filmů Eiga-sai 2012. Výrazně rozšířený 5. ročník festivalu nese podtitul „Pocta Kitano Takeshimu“ (Hommage à Kitano… (více)

Kitano opět ve spárech yakuzy

Kitano opět ve spárech yakuzy

05.12.2009

Takeshi Kitano je bezesporu všestranný tvůrce, ale na mezinárodní scéně se prosadil hlavně díky gangsterkám a drsným kriminálnkám. Těmto žánrům se však na celých deset let odcizil. Teď se ke kořenům… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama