Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Začínají 24. Dny evropského filmu

Začínají 24. Dny evropského filmu

01.04.2017

24. Dny evropského filmu proběhnou v Praze 6. - 13. 4. (kina Lucerna, Světozor, Royal a Kino Pilotů) a v Brně 14. - 17. 4. (kino Scala). Jejich ozvěny se pak budou konat v Boskovicích (18. - 20. 4.), Jablonci nad Nisou (18. - 23. 4.), Hodoníně (18. - 20. 4.), Semilech (18. - 21. 4.), Hradci Králové (19. - 21. 4.) a Havířově (20. - 23. 4.). DEF jsou jediným festivalem v ČR zaměřeným výhradně na evropské filmy. Téměř čtvrt století nabízí divákům ty nejzajímavější snímky současné evropské kinematografie. Festival zahájí 6. 4. snímek Muž tisíce tváří režiséra Alberta Rodrígueze. Největší španělská korupční aféra 90. let a příběh muže, který oklamal celé Španělsko. Tento napínavý špionážní film, který si odnesl celou řadu cen, přijede na slavnostní zahájení osobně uvést producent Francisco Javier Ramos Quiñones.

 

Festival představí to nej, co v evropském filmovém průmyslu za poslední dobu vzniklo a promítne na 50 filmů rozdělených do tradičních i nových sekcí. V programu nebudou chybět ani filmy, které vznikly v rámci minoritní české koprodukce. DEF premiérově uvedou film Sibiřský deník scenáristy a režiséra Viesturse Kairišse, který bude spolu s českou producentkou Juliettou Sichel hostem festivalu. Dalším snímkem je Ministerstvo lásky režiséra Pava Marinkoviće. Spolu s ním festival osobně navštíví herec Slobodan Milovanović a zvukaři Ludvik Bohadlo a Jan Paul. Za osobní účasti tvůrců se představí i česko-slovenský film Pátá loď Ivety Grófové, který získal na Berlinale cenu Křišťálový medvěd, udělovanou dětskou porotou. Film osobně uvede režisérka Iveta Grófová a autor hudby, Matěj Hlaváč. Dokumentární film, tentokrát věnovaný alternativní hudební scéně na blízkém východě, Yallah! Underground, představí i režisér Farid Eslam. Mezi další hosty festivalu patří rakouský režisér a producent Arash T. Riahi, který uvede nový dokumentární film Kinders. Dorazí také italský režisér Giancarlo Soldi a osobně představí svůj dokument Pět světů.


Doprovodný program nabídne spojení filmového a kulinářského zážitku ve speciální sekci Film Flavour. V unikátních prostorách kina Royal opět vznikne pop up restaurace, jejíž menu bude reflektovat téma a prostředí filmu. Diváci se tak mohou těšit na tříchodové menu, víno a film. Filmový zážitek také propojíme s tím hudebním a ve festivalové sekci Film & Music zájemcům nabídneme projekci filmu Životní sólista o legendárním jazzmanovi Günterovi Baby Sommerovi. Následovat bude jeho koncertní vystoupení a nabídka skvělého vína. Více informací na www.dnyevropskehofilmu.cz.

Reklama

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nejnovější novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama