Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového oddělení nejstarší a největší filmové přehlídky svého druhu na světě vybrali letos 326 filmů, které se představí festivalovým divákům. Ti se tak mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v pěti soutěžních a v devíti mimosoutěžních sekcích.

 

Stěžejním tématem bude Švédsko a tvorba Astrid Lindgrenové. Speciální filmová sekce s přesahem i do nefilmových aktivit bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo literární tvorbu slavné švédské autorky. Ve Zlíně by se měla představit celá řada zajímavých osobnosti švédské kinematografie – představitelka Pipi, herečka Inger Nilsson, režisér Daniel Bergman, syn slavného Ingmara Bergmana, režisérka Catti Edfeldt, která jako asistentka režie spolupracovala na filmu Ronja, dcera loupežníka, jako herečka se představila ve filmu i v seriálu Děti z Bullerbynu.

 

Festival se zaměří také na Švýcarsko, jeho kinematografii a kulturu. Pomyslnou třešničkou na dortu švýcarské sekce bude uvedení švýcarského dokumentu režiséra Roberta Kolinskeho: Jiří Menzel - Komedie není legrace, který bude v České republice premiérově uveden za účasti režiséra i hlavního protagonisty Jiřího Menzela. Ve spojení s oslavami 20. výročí projektu Salon filmových klapek zařadili organizátoři speciální sekci, ve které představí slavné filmy slavných absolventů zlínské Filmové školy, která byla řadu let příjemcem podpory z aukce klapek. Soutěžní filmy budou i letos posuzovat odborníci i dětští porotci z různých zemí světa. Českou a Slovenskou republiku reprezentují například herečky Klára Issová, Vica Kerekes a Petra Nesvačilová, dcera Karla Zemana, Ludmila Zemanová, dále zlínský rodák, režisér Slávek Horák a slovenský režisér Juraj Nvota.

 

Do Zlína letos zavítají i významné osobnosti české kinematografie, jako je například Eliška Balzerová, Jiří Menzel, Ivan Trojan, Miroslav Donutil, ale třeba také opěrní pěvkyně Magdalena Kožená. Kostýmní výtvarník Theodor Pištěk zde v závěru festivalu převezme ocenění za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí herečce Pavlíně Mourkové a herci a režisérovi Karlu Smyczkovi. Více informací na www.zlinfest.cz

Reklama

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023 Reklama

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023 Reklama

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Současné umění v Galerii KODL

Současné umění v Galerii KODL

11.11.2021

Zajímáte se umění? Pak by právě vám neměla ujít předaukční výstava výtvarných děl, jejíž součástí je i řada špičkových prací soudobých umělců, probíhá v prostorách Galerie KODL do 27. listopadu.… (více)

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

16.11.2020

Mistrovské plátno „Adieu Guy Moll“ legendárního Theodora Pištěka, kterým vzdává hold slavnému automobilovému závodníkovi, se bude dražit poslední listopadovou neděli. Obraz, kterému i sám autor… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

Autor Trojúhelníku smutku verbuje Keanu Reevese

dnes

Ruben Östlund v současnosti patří mezi nejsledovanější evropské filmové autory. Svým snímkem Trojúhelník smutku, za nějž získal několik oscarových nominací i Zlatou palmu z hlavní soutěže festivalu v… (více)

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Reklama

Reklama