Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení cen hostí střídavě různé země. V současnosti je každý druhý ročník udílení evropských cen pořádán v Německu ve městě Berlín. Ale udílení už se konalo mimo jiné třeba na Maltě, v Dánsku, v Lotyšsku, nebo ve skotském Glasgow. Tento rok se bude konat už 30. ročník a opět v německém Berlíně a příští rok proběhne udílení ve španělském městě Sevilla. I naši tvůrci již za dobu existence tohoto ocenění párkrát byli nominováni a nebo vyhráli nějakou evropskou cenu, viz. následující přehled:

 

2012 - Film Alois Nebel zvítězil v kategorii nejlepší animovaný film.
2010 - Skladatel Aleš Březina byl nominovaný za hudbu k filmu Kawasakiho růže.
2009 - O cenu pro nejlepší dokument se ucházel i snímek Ako sa varia dejiny.
2008 - Nejlepším dokumentem se stal René od Heleny Třeštíkové. V tomto ročníku byl nominovaný mezi nejlepšími dokumenty i Občan Havel.
2007 - O cenu diváků se ucházel film Obsluhoval jsem anglického krále.
2006 - O cenu diváku se ucházel film Štěstí.
1999 - O nejlepší scénář se ucházel Saša Gedeon za scénář k filmu Návrat idiota.
1997 - Miloš Forman získal cenu za přínos světovému filmu za film Lid versus Larry Flynt.
1996 - Mezi tři nejlepší filmy ucházející se o cenu pro nejlepší evropský film se dostal film Kolja. Navíc mezi nejlepší tzv. mladé filmy roku se objevil film Lea.
1989 - Dokument Obrazy starého sveta (1972) obdržel zvláštní uznání.
1988 - Ondřej Vetchý byl v nominaci na nejlepšího mladého herce za svou roli ve filmu Dům pro dva.

 

V prosinci hned jak budou známy letošní výsledky, tak vás o nich budeme informovat. Kompletní přehled všech ročníků evropských filmových cen naleznete již nyní v sekci Ocenění.

Reklama

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023 Reklama

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022 Reklama

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

10.05.2021

Dnešním dnem začíná po celém Česku festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Poprvé ve své historii proběhne celý online. Festival potrvá až do 6. června a diváci a divačky se… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama