Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera a sekcí pěti snímků Ingmara Bergmana odstartuje projekt Bergman 100. Scandi zahájí autorův nejhlubší a formálně nejradikálnější snímek Persona. Pestrá severská nadílka čeká na pražské diváky v kinech Světozor, Atlas a Evald od 1. do 4. února. Ve stejný termín proběhne přehlídka i v dalších 18 městech ČR.

 

Den před oficiálním startem proběhne warm-up Scandi v kině Atlas, který uvede perverzní a vyšinutou tragikomedií Tak pravil Bůh. Nejnovější snímek Henrika Rubena Genze (Ukrutně šťastni) zachycuje nevšední rodinu, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr Uffe, muž mnoha bizarních zálib. Film o pokřivené lásce, odpuštění a polévce ze šnapsu. V čistokrevném revenge thrilleru Darkland se úspěšný kardiochirurg Zaid vydává na cestu pomsty organizovanému zločinu, který stojí za smrtí jeho bratra. Film natočil Fenar Ahmad, dánský režisér iráckého původu narozený v Brně. Třetí dánskou novinkou je komorní drama Potvora, ve kterém režisér Christian Tafdrup zachycuje nerovný vztah nejistého a nezralého Rasmuse a suverénní Marie. Film nabízí civilně natočený portrét dvou lidí, kteří nedokáží být spolu, ale ani jeden bez druhého. 

 

Elitní dánští režiséři Michael Noer a Tobias Lindholm sdílí zálibu v realistickém zobrazování naléhavých společenských témat. Ačkoliv debutovali společně drsným vězeňským dokudramatem R, vydali se posléze jinými směry. Zaujetí “novým designem reality” je přesto spojuje. Na festivalu Scandi bude vůbec poprvé možné vidět všechny jejich filmy pohromadě. Projekt Bergman 100 vzniká jako spolupráce několika různých institucí, které spojuje zájem o dílo a odkaz jednoho z nejvýznamnějších filmařů všech dob - švédského režiséra Ingmara Bergmana. Cílem projektu je najít společné zastřešení pro odlišně pojaté akce, které se rozhodly uctít významné výročí. Vedle divadelních inscenací, přednášek a výstav to budou i filmové projekce. Výběr pěti snímků švédského mistra ozdobí letošní Scandi. Na diváky čekají filmy Persona, Fanny a Alexandr, Mlčení, Podzimní sonáta a Scény z manželského života

Reklama

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel herec Max von Sydow

Zemřel herec Max von Sydow

09.03.2020

Ve věku 90 let zemřel legendární herec Max von Sydow. Sydow se narodil ve Švédsku, významnou část svého života však strávil ve Francii. Významně spolupracoval například s režisérem Ingmarem Bergmanem… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

14. Festival krátkých filmů Praha se blíží

21.01.2019

Příběhy nepoddajných žen z oblasti Amazonie, filmy oslavující a reflektující tvorbu fenomenálního švédského režiséra Ingmara Bergmana, kraťasy sekce La Quinzaine z Cannes, enfant terrible… (více)

Chastain, Redmayne a vražedná sestřička

Chastain, Redmayne a vražedná sestřička

11.08.2018

Skutečný příběh mužské zdravotní sestřičky a zároveň jednoho z nejznámějších sériových vrahů míří do kin. Hlavní role si pak ve snímku pojmenovaném The Good Nurse zahrají Eddie Redmayne (Fantastická… (více)

44. Letní filmová škola Uherské Hradiště

44. Letní filmová škola Uherské Hradiště

21.07.2018

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos proběhne od 27. července do 5. srpna a ponese se ve víru oslav – 100 let výročí od narození Ingmara Bergmana, 100 let od vzniku Československé republiky,… (více)

Na Letní filmovou školu přijede Mike Leigh

Na Letní filmovou školu přijede Mike Leigh

04.05.2018

Festival 44. Letní filmová škola Uherské Hradiště, který letos proběhne v termínu 27. července až 5. srpna 2018, právě spustil akreditace. Jedněmi z hlavních témat filmového programu budou… (více)

Začíná festival EIGASAI

Začíná festival EIGASAI

22.02.2018

Ve čtvrtek 22. února začíná v pražském kině Lucerna 11. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2018. V letošním roce uplyne 20 let od chvíle, kdy se do filmového nebe odebral Akira… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového… (více)

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

16.11.2014

Natočil jeden z nejlepších filmů roku 2012, sklízel s ním ovace po celém světě jak od kritiků, tak od diváků a zviditelnil se i filmovým fanouškům, kteří o něm do té doby neslyšeli. Jeho další film,… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama