Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset vylosovaných účastníků soutěže vyhraje cestu na Mezinárodní filmový festival v Cannes, který patří mezi nejstarší a nejprestižnější filmové festivaly na světě. Festival se koná v květnu 2018 a pořadatel soutěže hradí výhercům ubytování i cestu.

 

Loňského ročníku soutěže se v České republice zúčastnilo 530 mladých lidí.  Zapojilo se do ní 80 škol, kin a knihoven ze všech krajů ČR. Jednu z výher získal i student pražské FAMU Alan Sýs. "Loni koncem března mi volalo neznámé belgické číslo, které mi přes mou počáteční nedůvěřivost sdělilo, že pojedu do Cannes. Až pak jsem si vzpomněl, že jsem na internetu vyplňoval filmový kvíz. Doporučuji vzpomenout si také a kvíz vyplnit. Možná se vám poštěstí a dostane se vám zážitku z největšího filmového svátku minimálně v Evropě," vzpomíná na loňskou cestu do Cannes výherce z České republiky. 

 

Soutěž #euFilmContest potrvá do 18. března 2018 a účastníci v ní mají odpovědět na 18 otázek týkajících se filmů podpořených programem Kreativní Evropa MEDIA. Za každou správnou odpověď získají jeden bod, bod navíc pak mohou získat také za sledování facebookové nebo twitterové stránky programu Kreativní Evropa MEDIA. Zúčastnit se mohou soutěžící starší 18 let. Kreativní Evropa MEDIA je program Evropské unie na podporu evropského audiovizuálního průmyslu, existující od roku 1991. Každý rok podpoří kolem 2 000 projektů, včetně filmů, TV seriálů, videoher, vzdělávacích programů, kin a mnoha dalších. V České republice vzniká s podporou KE MEDIA  řada nových českých filmů, naposledy třeba Bába z ledu nebo Lajka.


V roce 2017 mělo v českých kinech premiéru 53 zahraničních evropských  snímků s distribuční podporou programu KE MEDIA, které  navštívilo téměř 670 000 diváků. Program podporuje také filmové festivaly - Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, Anifilm v Třeboni či FEBIOFEST. Podporu má i na 30 kin v 19 městech -  Ostravě, Hradci Králové, Vsetíně nebo v Českých Budějovicích. Pravidla soutěže a soutěžní otázky najdete na: www.wealllovestories.eu.

Reklama

Související novinky

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Bába z ledu vyhrála cenu za nejlepší scénář

Bába z ledu vyhrála cenu za nejlepší scénář

28.04.2017

Snímek Bohdana Slámy Bába z ledu vyhrál cenu za nejlepší scénář na festivalu Tribeca v New Yorku v soutěžní sekci International Narrative Competition. Film na festivalu osobně uvedli režisér Bohdan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Chcete vyhrát cestu na festival do Cannes?

Chcete vyhrát cestu na festival do Cannes?

06.03.2017

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v lednu vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví fanoušci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nejnovější novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama