Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022 Autor Goldbeater

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda vlády Phillip Davis. Majestátní umělec, aktivista a diplomat má k dnešnímu dni na svém kontě na šedesát filmových a televizních rolí a k tomu celkem devět režijních počinů.

 

Svou hereckou dráhu odstartoval na divadle. Jeho filmová kariéra začala vzkvétat v 50. letech minulého století, kdy dostal první průlomové role díky snímkům jako Není cesty ven a Džungle před tabulí. V roce 1958 zaznamenal velký úspěch s dramatem Útěk v řetězech, za nějž jako první afroameričan v historii získal i svou první nominaci na Oscara za hlavní roli. Netrvalo dlouho a historii přepisoval znovu, v roce 1964 jako vůbec první černošský herec získal Oscara za hlavní roli v komediálním dramatu Polní lilie. Za tento snímek byl v témže roce oceněn i Zlatým glóbem.


Objevil se v celé řadě známých filmů, z nichž můžeme zmínit třeba hudební drama Pařížské blues, western Souboj u El Diablo, drama Panu učiteli s láskou, dvěma Oscary oceněné Hádej, kdo přijde na večeři a v neposlední řadě kriminální drama V žáru noci, které v roce 1968 z šesti nominací na Cenu akademie proměnilo ve výhru rovnou pět z nich. Z relativně nedávné doby si diváci mohou vybavit jeho herecké výkony v thrillerech Smrt v patách a Šakal, nebo třeba z krimi komedie Slídilové. Ve filmu si zahrál naposledy v roce 2001 díky televiznímu dramatu Poslední šance. V roce 2002 byl oceněn čestnou Cenou akademie za mimořádný přínos světové kinematografii.

Reklama

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Will a Denzel konečně spolu?

Will a Denzel konečně spolu?

27.03.2011

Dva nejúspěšnější Afroameričané v současném Hollywoodu se možná konečně sejdou před kamerou. Mělo by k tomu dojít v komedii studia Warner Bros. Uptown Saturday Night, která bude remakem… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Nejnovější novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Reklama

Reklama