Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022 Autor Goldbeater

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím rolí filmových záporáků. Diváci si ho jistě vybaví ze snímků jako DobrodruhDick Tracy, Nico - víc než zákon a Zákon mlčení, výrazný herec vedlejších úloh nicméně za svou plodnou a více než padesátiletou kariéru nasbíral rovnou na čtrnáct desítek filmových a televizních rolí. Rodák z Brooklynu zemřel ve Woodland Hills v Los Angeles 14. září, tedy pouhý den před svými šestadevadesátými narozeninami.

 

Jeho herecká dráha začala na počátku padesátých let minulého století v televizních inscenacích. Na velkém plátně se poprvé objevil v historickém dramatu Viva Zapata! z roku 1952. Poté se často objevoval ve westernech, z nichž můžeme připomenout například klasické snímky jako Muž z Arizony, Bravados, Šerifem proti své vůli, Velký Bill a Balík dolarů. Jednu z vedlejších rolí ztvárnil i v klasickém thrilleru Mandžuský kandidát režiséra Johna Frankenheimera.

 

Mezi šedesátými a osmdesátými lety se objevil v řadě italských produkcí, z nichž lze zmínit zejména snímky z žánru poliziotteschi jako Boss - Smrt na zakázku, Vrah a polda a Milán nenávidí: policie nemůže střílet. Zahrál si mimo jiné i v australském upírském thrilleru Žízeň, americkém hororu Aligátor, parodické komedii Amazonky na Měsíci i kultovním sci-fi Megaforce. V rolích záporáků se objevil také ve dvou snímcích režiséra Andrewa Davise, a to ve výše zmíněném Zákonu mlčení s Chuckem Norrisem v hlavní roli a akčním thrilleru Nico - víc než zákon s debutujícím Stevenem Seagalem.

 

V roce 1960 si zahrál jednu z vedlejších úloh v krimikomedii Dannyho jedenáctka s Frankem Sinatrou v hlavní roli a o pár desítek let později se v epizodní úloze objevil i v mnohem známější nové verzi režiséra Stevena Soderbergha pod názvem Dannyho parťáci z roku 2001. Jednou z jeho posledních rolí byl mafiánský boss Ray Vargo ve snímku Jima Jarmusche Ghost Dog - Cesta samuraje, jenž před několika týdny opět zavítal do našich kin v obnovené premiéře.

Reklama

Související novinky

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

21.01.2024

Není to tak dávno, co jsme tu psali novinky ohledně světa Dannyho parťáků. George Clooney (Gravitace) se totiž nechal slyšet, že existuje hotový scénář, který by byl přímým pokračováním posledního… (více)

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

Blíží se 27. dokumentární Ji.hlava!

18.10.2023 Reklama

Přípravy na dokumentární událost podzimu jsou v plném proudu! Program nabídne více než tři sta padesát filmů. Mimo jiné přinese objevnou retrospektivu bratří Mélièsových a Václava Táborského, obrazy… (více)

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023 Reklama

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gosling a Robbie opět spojí síly

Gosling a Robbie opět spojí síly

20.08.2022

Hvězdy chystané Barbie Margot Robbie (Vlk z Wall Street) a Ryan Gosling (Blade Runner 2049) se znovu shledají. A to vlastně už velmi brzy, Gosling se totiž podle všeho čerstvě upsal chystanému… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Margot Robbie hvězdou nových Dannyho parťáků?

Margot Robbie hvězdou nových Dannyho parťáků?

21.05.2022

Herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl, Focus) se v příštích pár letech nezastaví. Vedle toho, že ji chtějí producenti Pirátů z Karibiku do nového filmu, tak se nyní upsala také rebootu Dannyho… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Nejnovější novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Reklama

Reklama