Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel režisér Carlos Saura

Zemřel režisér Carlos Saura

10.02.2023 Autor Goldbeater

Ve věku jednadevadesáti let zemřel jeden z nejvýznamnějších španělských filmových tvůrců historie, režisér a scenárista Carlos Saura. Sám přitom měl hned zítra obdržet na španělských národních cenách Goya čestné ocenění za celoživotní přínos filmu. Informaci o úmrtí předala médiím Akademie španělského filmu, která tyto ceny pořádá. Podle jejího vyjádření zemřel legendární tvůrce doma v okruhu svých nejbližších. Saura za svou kariéru natočil přes padesát titulů, je mimo jiné držitelem Velké čestné ceny z katalánského Sitgesu, ceny BAFTA, čtyř ocenění z Cannes, tří cen z Berlinale, dvou ocenění z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a rovnou tři jeho snímky byly v rozmezí dvaceti let nominovány na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film.

 

Narodil se v roce 1932 v Aragónii. Filmová studia absolvoval v roce 1957 v Madridu a už v roce 1960 celovečerně debutoval dramatem Páskové, s nímž se dostal do hlavní soutěže v Cannes. Následovaly snímky jako Pláč pro banditu, Hon a Stres ve třech. Výrazná byla jeho spolupráce s americkou herečkou a později partnerkou Geraldine Chaplin, dcerou legendárního Charlieho Chaplina, s níž natočil snímky jako Peppermint frappéAnna a vlci, Starý dům uprostřed Madridu a Maminka slaví 100. narozeniny. Poslední zmíněný byl prvním Saurovým filmem nominovaným na Oscara. Následovaly filmy jako Krvavá svatba, oceněná zvláštní cenou poroty v Karlových Varech, muzikálové drama Carmen, oceněné na festivalu v Cannes, cenách BAFTA a nominované na Cenu Akademie za nejlepší cizojazyčný film, Ach, Carmelo!, za nějž Saura získal dvě ceny Goya, muzikál Tango z roku 1998, jenž byl taktéž nominován na Oscara, a mnohé další.

Reklama

Související novinky

37. ceny Goya – výsledky

37. ceny Goya – výsledky

12.02.2023

V sobotu 11. února byly předány výroční španělské filmové ceny Goya. Slavnostní ceremoniál proběhl v Andalusii ve městě Seville, kde se udělování cen uskutečnilo naposledy v roce 2019. Moderátory… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

La Película – festival španělských filmů

La Película – festival španělských filmů

12.02.2009

Příznivci španělské kinematografie si mohou již nyní zakoupit vstupenky na čtvrtý ročník festivalu La Película, který se bude konat od 24. - 28. února v pražském kině Světozor a od 17. do 21. února v… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nejnovější novinky

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

včera

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Reklama

Reklama