Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023 Autor Goldbeater

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a kameraman Juraj Jakubisko. Smutnou zprávu médiím potvrdila jeho dcera Janette Jakubisková. Oceňovaný umělec za svou kariéru natočil na třicítku celovečerních, televizních či krátkých děl a patří k nejvýznamnějším slovenským filmovým tvůrcům.

 

Narodil se 30. dubna 1938 v Kojšově. Studoval na umělecko-průmyslové škole v Bratislavě, poté se přesunul do Čech a v roce 1966 absolvoval pražskou FAMU. Jeho celovečerním debutem se stalo tragikomické drama Kristove roky z roku 1967. Následovaly snímky jako Zbehovia a pútniciVtáčkovia, siroty a blázni a trezorový film Dovidenia v pekle, priatelia. V roce 1983 měl premiéru jeho výpravný velkofilm Tisícročná včela, jenž byl mimo jiné uveden na prestižním benátském festivalu.

 

Jakubisko natočil také legendární pohádkový snímek Perinbaba, fantasy komedii Pehavý Max a strašidlá a poetické komediální drama Sedím na konári a je mi dobre. V roce 1997 si vysloužil nominaci na Českého lva za režii snímku Nejasná zpráva o konci světa. Po roce 2000 vstoupily do kin ještě jeho poslední snímky Post Coitum a výpravné Bathory. V roce 2008 získal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a v roce 2016 získal na slovenských národních cenách Slnko v sieti ocenění pro výjimečný přínos slovenské audiovizuální kultuře.

Reklama

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Historicky největší filmová akce v ČR

Historicky největší filmová akce v ČR

29.05.2019

Ve dnech 1.6. - 9.7.2019 se uskuteční historicky největší festival českého nejvýznamnějšího období samostatné české kinematografie a současně i posledního období 35mm filmového pásu (1992 – 2010).… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

04.01.2011

Nový projekt České televize s názvem “20 filmových sezón v České televizi“ nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (více)

Letní filmová škola se blíží!

Letní filmová škola se blíží!

19.07.2008

Váháte ještě, jestli přijet na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště? Důvodů, proč jet na největší filmový svátek na Moravě, se najde více. Především jsou to aktraktivní filmové cykly (Film a… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama