Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023 Autor Goldbeater

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná díla české kinematografie za rok 2022 i jejich talentovaní tvůrci, moderoval herec a režisér Jiří Havelka, na pomoc mu nicméně tentokrát přišli i mnozí moderátoři dřívějších ročníků ocenění. Vítězným filmem večera se stalo drama Il Boemo, jemuž se podařilo z celkového počtu jedenácti nominací proměnit ve výhru rovnou šest z nich. Snímek si kromě vítězství v hlavní kategorii vysloužil i ceny pro nejlepší režii (Petr Václav), zvuk, scénografii, kostýmy a masky. 

 

Cenu pro nejlepšího herce si vysloužil Michal Kern za svůj výkon v hypnotickém filmu Arvéd. Tento snímek s dvanácti nominacemi nakonec zabodoval i v kategoriích pro nejlepší scénář (Jan PoláčekVojtěch Mašek) a nejlepší hudbu. V kategorii pro nejlepší herečku Akademie zvolila Kláru Melíškovou za její výkon v televizním dramatu Podezření, které se rovněž stalo nejlepší loňskou minisérií. Nejlepším hercem ve vedlejší roli byl zvolen Marsell Bendig za BANGER. (snímku rovněž oceněném za nejlepší střih) a nejlepší vedlejší herečkou Martha Issová za Buko.

 

Jako nejlepší dokumentární film Česká filmová a televizní akademie vybrala Zkoušku umění, jako nejlepší animovaný počin Zuzu v zahradách a jako nejlepší televizní seriál Devadesátky, které letos v lednu mimo jiné vyhrály i Cenu filmových fanoušků, o níž jste rozhodovali právě vy, uživatelé ČSFD. Cenu pro mimořádný přínos české kinematografii získali dramaturgyně Marcela Pittermannová a zasloužilý kinař Jan Jíra. Celkový přehled všech vítězů i nominovaných si můžete prohlédnout v naší sekci Ocenění, nebo rovnou prostřednictvím tohoto odkazu.

Reklama

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022 Reklama

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Hlasování fanoušků v rámci 30. Českých lvů

Hlasování fanoušků v rámci 30. Českých lvů

09.12.2022

Ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou v příštím roce po třicáté předány filmovým tvůrcům. Stane se tak v sobotu 4. března 2023 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.… (více)

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022 Reklama

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama