Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Nejskandálnější kniha současnosti?

Nejskandálnější kniha současnosti?

06.05.2023 Reklama

Je výbušná, kontroverzní, očekávaná. Kniha Náhradník. Princ Harry v ní rozhodně nešetří svoji britskou královskou rodinu. Zároveň se snaží působit lidsky, vysvětlovat. Mimo jiné také to, proč s manželkou Meghan nejsou formálními členy královské rodiny, proč se vzdali královských pravomocí i povinností. Ostře sledovaná autobiografie v Česku vychází v květnu v masivním nákladu 50 tisíc kusů, ve světě už láme žebříčky prodejů.

Jak vypadá svět očima prince Harryho? Vypadá tak, jak chce, aby vypadal on sám – silně i zranitelně, často nepochopen okolím. Je to jen skvělý marketing? Jisté je, že jde o silný příběh, který může oslovit nejen jeho příznivce, ale i odpůrce. Kniha je navíc napsaná tak, aby se dobře četla i prodávala. Však si princ Harry – ten kdysi zrzavý chlapec, který oslaví na podzim příštího roku čtyřicátiny – najal ke spolupráci držitele Pulitzerovy ceny J. R. Moehringera. Jeho jméno sice není uvedeno na obálce, ale právě tento profesionální spisovatel prý má hlavní podíl na formě psaní z osobního pohledu prince. Na více než čtyř stech stranách je odhalováno soukromí uvnitř královských paláců, včetně konfliktů a sporů, od dětství přes dospívání… Je to Harryho život, jeho pohled.

Narodil se 15. září 1984 a pokřtili ho jako Henryho Charlese Alberta Davida z Walesu. Princeznu Dianu v knize nazývá zdrobněle maminka, princ Charles – dnes král Karel III. – je vždy tatínek, královna Alžběta II. má v autobiografii především titul babička. A princ William? Willy, tak ho v knize oslovuje.
„Willy, o dva roky starší než já, byl Následník, kdežto já byl Náhradník. Já představoval stín, podpěru, plán B. Přišel jsem na svět pro případ, že by se Willymu něco stalo. Povolali mě, abych vytvořil zálohu, zajišťoval rozptýlení, odvracel pozornost a v případě nutnosti poskytl náhradní díly. Třeba ledvinu. Krevní transfuzi. Špetku kostní dřeně. Hned na počátku mé životní poutě mi to velmi explicitně vysvětlili a pravidelně připomínali.” Harry vtahuje čtenáře do pocitů, myšlenek, obav… Silně akcentuje brzkou ztrátu matky, princezny Diany, jejíž život skončil tragickou smrtí v roce 1997 v pouhých šestatřiceti letech.

Pamatujete si ještě dospívajícího prince Harryho kvůli jeho rasistickým poznámkám, kouření marihuany nebo nacistické uniformě s hákovým křížem na karnevalu? Kdo je ten muž? Kým chtěl být? A jak měl díky svému původu nalajnovaný život? „Jasně že jsem si po jídle v Mekáči dal rád cígo, kdo ne? Ale když už jsme měli jít za školu, mnohem radši bych vyrazil na windsorské golfové hřiště, bouchal do míčku a dal si u toho trochu piva. Přesto jsem si jako robot vzal každé cígo, které mi nabídli, a stejně automaticky a bez přemýšlení jsem brzy přešel na trávu,” vypráví v knize otevřeně. Trpí agorafobií, záchvaty panické ataky, posttraumatickou stresovou poruchou. Zmiňuje terapie, meditace i využití psychedelik k léčebným účelům.

Harry se v knize dotýká i svých zkušeností z války v Afghánistánu. „Několik hodin předtím, než jsem odešel do války, mi můj osobní tajemník oznámil, abych si vybral místo, kde by měly spočinout moje ostatky. Pokud by došlo na nejhorší, Vaše královská Výsosti… Válka je ošemetná věc…” vzpomíná. Média po celém světě pak probírala zveřejněnou informaci, že během svých dvou cest po Afghánistánu zabil pětadvacet podezřelých povstalců z Talibanu.

Letošní květen je měsíc, kdy má být Harryho otec korunován britským králem Karlem III. Je to měsíc, kdy Harry oslavuje páté výročí svatby s Meghan, za níž se přestěhoval do Kalifornie. A právě v květnu vychází česká verze knihy Náhradník, která už v originále pod názvem Spare stihla ve světě vzbudit poprask. Zapsala se do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychleji prodávaná non-fiction kniha všech dob srovnatelná s šílenstvím kolem Harryho Pottera. Ve Velké Británii, USA a Kanadě se za čtyřiadvacet hodin prodalo 1,43 milionu výtisků, krátce na to už jich bylo prodáno přes pět milionů. Část výtěžku přitom Harry věnuje na charitu. V Česku vychází kniha Náhradník v počtu 50 tisíc výtisků v nakladatelství Práh. Přichází ale také ve formě audio knihy v podání herce Daniela Krejčíka.

Reklama

Související novinky

Natáčení poslední řady Koruny bude přerušeno

Natáčení poslední řady Koruny bude přerušeno

09.09.2022

Z respektu k zesnulé královně Alžbětě II. a jejímu odkazu se tvůrci seriálu Koruna v čele se scenáristou a showrunnerem Peterem Morganem (Rivalové) rozhodli, že na nějakou dobu pozastaví natáčení… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Koruna se dočká šesté řady

Koruna se dočká šesté řady

10.07.2020

Tak nakonec si to tvůrci seriálu Koruna přece jen rozmysleli. Z původního plánu na šest řad během tvorby té první sešlo, showrunner Peter Morgan se rozhodl příběh britské královské rodiny odvyprávět… (více)

Osobní strážce princezny Diany?

Osobní strážce princezny Diany?

05.07.2019

Kevin Costner (Hřiště snů, Tanec s vlky) si v mnoha pokračováních nezahrál. Objevil se vlastně jen jako vedlejší postava v Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti, a nyní má hl. roli v seriálu… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama