foto

Val Kilmer

  • nar. 31.12.1959 (57 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kilmer bol veľmi nadaným dieťaťom. Počas stredoškolských štúdií na Chatsworth High exceloval v hraní, spievaní aj písaní. V sedemnástich rokoch sa vo veľkej miere podieľal na produkcii divadelnej hry "How It All Began", ku ktorej tiež spolu so svojimi spolužiakmi napísal scenár. O rok neskôr už zahájil svoj broadwayský debut v "Slab Boy", kde mu na javisku sekundovali Kevin Bacon a Sean Penn. Skok z divadelnej scény na scénu medzinárodných filmových plátien zahájil v roku 1984 bláznivou komédiou PRÍSNE TAJNÉ. Nadchádzajúce roky sa striedavo (a s premenlivými úspechmi) venoval filmu a divadlu. Prvým väčším úspechom v jeho filmovej kariére sa stala dobrodružná fantasy režiséra Rona Howarda a producenta Georga Lucasa WILLOW (1988), kde stelesnil odvážneho rytierskeho hrdinu zachraňujúceho krásnu princeznú. Tú princeznú hrala Joanne Whalleyová a Kilmer sa do nej okamžite zaľúbil. Dvojica sa zobrala v roku 1989.

Hoci vo filmoch, v ktorých ho bolo vidieť v priebehu osemdesiatych rokov zaujal oči nejedného odborného kritika, u publika zostal skôr opomenutý. Tento začarovaný kruh rozbila až postava Jima Morrisona vo filme Olivera Stona DOORS (1991). Kilmer bol odjakživa veľkým Morrisonovým fanúšikom a na stelesnení tejto hudobnej legendy si dal skutočne záležať. Značne schudol, nechal si narásť dlhé vlasy, duchom vnikol opätovne do jeho textov a na istú dobu sa stal skutočným Morrisonom. Jeho herecký výkon, ktorý zahrňoval tiež neuveriteľne autenticky znejúci spev vyrazil všetkým dych a Val sa stal jedným z najrešpektovanejších a najžiadanejších hercov svojej generácie.

Po tomto úspechu sa už začali hrnúť kvalitné ponuky, ktorých vrcholom sa stala pocta stvárniť Batmana v tretej časti tejto série s názvom BATMAN NAVŽDY (1995). Film sa stal nehoráznym komerčným úspechom, keď za prvý víkend premietania zarobil rekordný balík peňazí. V tom istom roku sa mu dostalo tiež ďalšej, a tentoraz snáď ešte väčšej pocty - zahrať si po boku Roberta De Nira a Al Pacina vo skvelej dráme Michaela Manna HEAT (1995). A v tom istom, pre jeho kariéru tak dôležitom roku, sa tiež po osem-mesačných ťahaniciach po súdoch a tesne po narodení jeho druhého syna rozviedol. Na svoje vlastné riziko sa Kilmer rozhodol neprijať ďalšiu batmanovskú rolu a spoľahol sa na úspech bondovskej postavy Simona Templara vo SVÄTOM (1997). Film sa stal - podobne ako o rok skôr nakrútený OSTROV DR. MOREAUA - veľkým prepadákom a Kilmerove postavenie značne zoslablo. Od toho momentu sa pohybuje vo vodách priemerných filmov (NA PRVÝ POHĽAD) alebo hrôzostrašných prepadákov (ČERVENÁ PLANÉTA) a čaká na svoj comeback. Ťažko veriť tomu, že by sa ho s jeho talentom mohol nedočkať.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2019 Top Gun: Maverick
2017 Sněhulák
Song to Song
The Super
Unknown Son, The
2016 Mark Twain and Mary Baker Eddy
2014 Tom Sawyer & Huckleberry Finn
2013 Letadla
Palo Alto
Riddle
Už se nebojím
2012 Breathless
Deep in the Heart
Fourth Dimension, The
Lotus Community Workshop, The
Odplata Wyatta Earpa
7 pod nulou
2011 Krvavá odplata
Sejmout zabijáka
Twixt
5 Days of War
2010 Rodinná prokletí
Silný kalibr
Super Mac
The Traveler
2009 Boží květ
Dvojí identita
Krvavé ulice
Reset
Smrtící parazit
Špatnej polda
Vražedné horko
2008 Columbus Day
Delgo
Guru lásky
Knight Rider - legenda se vrací (TV film)
Tajná dohoda
Zločinec
13 (TV film)
2:22
2007 Have Dreams, Will Travel
2006 Déjà Vu
Kořeny mafie
Letní láska
Played
Pod Moskvou
Ten Commandments: The Musical, The (divadelní záznam)
2005 Kiss Kiss Bang Bang
2004 Alexander Veliký
Američan
Legenda o Jiřím a drakovi
Lovci myšlenek
Pravidla boje
2003 Inkognito
Spiknutí
Wonderland Masakr
Ztracené
2002 Salton Sea
Těžký prachy
2000 Pollock
Rudá planeta
1999 Král Joe
Na první pohled
1998 Princ Egyptský
1997 Svatý
1996 Dead Girl
Lovci lvů
Ostrov Dr. Moreau
1995 Batman navždy
Křídla odvahy
Nelítostný souboj
1993 Pravdivá romance
Riskantní plán
Tombstone
1992 Bouřlivé srdce
1991 The Doors
1989 Billy Kid (TV film)
Zabij mě opět
1988 Willow
1987 Jsem uprchlý trestanec (TV film)
1986 Top Gun
Vraždy v ulici Morgue (TV film)
1985 Skutečný genius
1984 Přísně tajné!

TV seriály

2014 The Spoils of Babylon (TV seriál)
2013 Ghost Ghirls (TV seriál)
Life's Too Short (TV seriál)
Easter Special (E08)
2008 Comanche Moon (TV seriál)
Knight Rider - Legenda se vrací (TV seriál)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
Vražedná čísla (TV seriál)
Míra důvěry (S04E01)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2011 Shakespeare High
2008 American Meth
2005 Champion
Making of 'Heat', The
Trudell (TV film)
2004 Danger Zone: The Making of 'Top Gun'
2003 A Director's Journey: The Making of 'Red Dragon'
2002 Embracing the Chaos: A Conversation with the Cast of 'The Salton Sea'
Seventh Man, The
1997 Road of Excess, The
1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2005 Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Tenacious D - To Be The Best (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(223)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace