foto

Olivier Martinez

  • nar. 12.1.1966 (52 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z Paříže, francouzský herec Olivier Martinez vyrůstal společně se svým mladším bratrem Vincentem v rodině boxera a sekretářky. Brzy se vykašlal na školu a pracoval třeba jako prodavač jeansů či barman. Chtěl se vydat ve šlépějích svého otce, ale osud pro něj přichystal profesi z úplně jiného soudku. Ring musel totiž později opustit kvůli automobilové bouračce, která navždy zdravotně poznamenala jeho záda a s kariérou profesionálního sportovce mu nezbývalo než se rozloučit.

V roce 1989, když mu bylo 23 let, si ho všiml lovec talentů a protože v něm viděl potenciál, pomohl mu zapsat se na konzervatoř dramatrických umění Superieur d'Art Dramatique a tím se pro Martineze otevřely dosud neprozkoumané možnosti. Na počátku 90. let se rozjela jeho kariéra ve francouzské televizi. V roce 1994 dosáhl na nejvyšší domácí herecké ocenění Césara v kategorii talent roku. Jeho první významnější filmová role byla ve snímku HUSAR NA STŘEŠE, kam ho obsadil režisér Jean-Paul Rappeneau a kde se objevil po boku Juliette Binoche. Jejich vztah na plátně se přenesl i do soukromí a médii vysoce sledovaný pár spolu vydržel tři roky.

I když ve své rodné zemi byl Martinez domácí senzací, v Hollywoodu po něm neštěkl ani pes. Především proto, že měl tehdy nálepku francouzského Brada Pitta. Rozhodl se ale neztrácet naději a s odhodláním se pustil do studia angličtiny. A štěstí mu přálo. V roce 2000 si zahrál v dramatu Juliana Schnabela NEŽ SE SETMÍ, kde byl obklopen dalšími skvělými kolegy Javierem Bardemem či Johnnym Deppem. A tím byl opět o něco blíž americkému publiku. Ovšem byl to až rok 2002, kdy se mu podařilo prorazit v pravém slova smyslu. Díky dramatu Adriana Lynea NEVĚRNÁ, kde ztvárnil postavu Paula, majitele knihkupectví na Manhattanu, který prožije milostnou aféru s vdanou ženou se bleskově dostal do povědomí všech. Přestěhoval se do Los Angeles a následně si střihl roli v akčním snímku S.W.A.T. – JEDNOTKA RYCHLÉHO NASAZENÍ či thrilleru D.J. Carusa ZLODĚJ ŽIVOTŮ.

Od roku 2005 jeho filmografie příliš mnoho položek nečítá a Martinez se coby herec stáhl do ústraní. Do popředí zájmu se dostal spíše jeho vztah se zpěvačkou Kylie Minogue, jíž pomáhal překonat rakovinu a který přes občasné trhliny trvá dodnes. V roce 2007 se opět začal více soustředit na práci a diváci ho mohli vidět například ve filmu KREV JAKO ČOKOLÁDA. Olivier zbožňuje jazzovou hudbu a nedá dopustit na motorky – přičemž zatím dvě vlastní.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Godmother
2018 Apoštol Pavel
2013 Ranhojič
2012 Temný příliv
2007 Krev jako čokoláda
2004 Zloděj životů
2003 S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení
Římské jaro paní Stoneové (TV film)
2002 Nevěrná
Semana Santa
2000 La Taule
Než se setmí
Nosotras
Toreador zkázy
Toreros
1999 La ciudad de los prodigios
1997 Komorná z Titanicu
1996 Můj pasák
1995 Husar na střeše
1993 Cukr, káva, limonáda
1992 IP5: L'île aux pachydermes
Odyssée bidon (TV film)
1990 Plein fer

TV seriály

2015 Hrdinové od Alama (TV seriál)
Pomsta (TV seriál) - a.z.
Exposure (S04E19) - a.z.
2014 Pomsta (TV seriál)
Revolution (S03E20)
Allegiance (S03E19)
Blood (S03E18)
další epizody (5)
2012 Cybergeddon (TV seriál)

Dokumentární

2016 Mars (TV seriál)
Křižovatky (S01E06)
Temné dny (S01E05)
Energie (S01E04)
další epizody (6)
2007 White Diamond
2002 Intimate Portrait: Diane Lane (TV film)

TV pořady

2015 5th Critics' Choice Television Awards (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace