foto

Mario Monicelli

  • nar. 15.5.1915
    Viareggio, Lucca, Toskánsko, Itálie
  • zem. 29.11.2010 (95 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

O film se začal zajímat již v době svých univerzitních studií na filozofické fakultě. 1935 byl na festivalu v Benátkách uveden jeho amatérský l6mm hraný snímek I ragazzi della Via Paal, natočený podle Molnárova románu "Chlapci z Pavelské ulice", jehož profesionální filmová adaptace hollywoodského režiséra Franky Borzaga byla na témže festivalu uvedena v hlavní soutěži. 1936 byl režijním asistentem Gustava Machatého u jeho italského filmu "Ballerine" (Baletky) a Augusta Geniny u filmu "Bílá eskadrona". Pak spolupracoval jako scenárista a asistent režie s různými režiséry až do r. 1949, kdy se spojil s režisérem Stenem. Společně s ním natočil sérii osmi v Itálii velmi populárních veseloher, většinou s komikem Toto a Aldo Fabrizim; nejznámější byla 1961 Strážníci a zloději (Guardie e ladri).

1953 natočil samostatně svůj první film Toto e Carolina (Toto a Karolina), který měl při komediálním žánru již sociálně kritické aspekty, 1954 dramatický film Proibito (Zakázáno) s Melem Ferrerem, 1955 sociální satiru Un eroe dei nostri tempi (Hrdina našich dnů), 1956 romantickou komedii Donatella s Elsou Martinelliovou, a v témže roce dosáhl prvního velkého mezinárodního úspěchu filmem Otcové a synové (Padri e figli) s Vittoriem De Sicou, Marcellem Mastroiannim a Antonellou Lualdiovou. S De Sicou natočil 1957 další komedii z venkovského prostředí Lékař a šarlatán (Il medico e lo stregone), 1958 uplatnil své bohaté zkušenosti veseloherního režiséra ve zlodějské komedii Zmýlená neplatí (I soliti ignoti), 1959 vytvořil vynikající, na festivalu v Benátkách Velkou cenou poctěný film Velká válka (La grande guerra) o první světové válce, viděné ironicky na osudech dvou ulejváků, z nichž okolnosti vytvářejí hrdiny, s Albertem Sordim a Vittoriem Gassmanem.

1960 natočil komedii o silvestrovské noci herečky z malé předměstské scény Noc plná překvapení (Risate di gioia), přímo napsanou pro Annu Magnaniovou, 1961 se podílel na milánské epizodě z filmu Boccaccio 70, nazvané "Renzo a Luciana", 1963 věnoval největší možnou péči vykreslení prostředí a atmosféry doby v příběhu o průkopnících dělnického hnutí v severoitalském průmyslovém městě Stalo se v Turíně (I compagni) s Marcellem Mastroiannim, 1964 se podílel závěrečnou epizodou "Moderní lidé", vyprávějící o venkovském majiteli sýrárny, ktery prohrál v kartách svou ženu, na filmu Velká nenvěra (Alty infedelta), pak natočil parafrázi na motiv dobrodružství velkého svůdce žen Casanova 70 s Mastroiannim.

1965 donkichotskou historku o křižáckém tažení do Svaté země Brancaleonova armáda (L'armata Brancaleone) s Gassmanem. 1966 se podílel na dvou povídkových filmech, čtyřepizodovém Le Fate (Víly) historkou "Víla Armenia" a tříepizodovém Le streghe (Čarodějky), vždy s Claudií Cardinalovou, s níž natočil 1967 také příběh ženy z výlučné společnosti Dove vai, Lavinia? (Kam jdeš, Lavinie?). 1968 satirickou komedii Dívka s pistolí (La ragazza con la pistola) s Monicou Vittiovou, pak jeden z pěti skečů filmu Capriccio all'Italiano, 1969 komedii Toh, e morta la nonne (No, a je po babičce).

1970 skeč "Lednička" z povídkového filmu On a ona (Le coppie) s Vittiovou, pak samostatné pokračování středověké komedie Brancaleone alle crociate (Brancalcone na křižáckých výpravách), opět s Gassmanem, 1971 Mortadela (La mortadella) o dívce, vezoucí svému snoubenci do New Yorku nezvyklý dárek - salám, se Sophií Lorenovou, 1972 satira o zbrklých pučistických důstojnících Vogliamo i colonelli (Chceme plukovníky) s Ugo Tognazzim a Claudem Dauphinem, 1973 Lidový román (Romanzo popolare) o přistěhovalcích z italského jihu na průmyslový sever, opět s Tognazzim. 1975 dokončil po smrti Pietra Germiho komedii Moji přátelé (Amici miei). Pak natočil komedii Caro Michele (Drahý Michale) s Mariangelou Melatovou. 1976 účast na povídkovém filmu Signore e signori, buonanotte (Dámy a pánové, dobrou noc).

převzato z <a href=http://www.artfilm.cz>www.artfilm.cz</a>

Režijní filmografie

Filmy

2006 Růže pouště
1999 Špinavé šaty
1997 Corti italiani, I
Topi di appartamento
1996 Esercizi di stile
1995 Facciamo paradiso
1994 Drazí, zatracení přátelé
1992 Parenti serpenti
1991 Rossini! Rossini!
1990 Male oscuro, Il
1989 Moglie ingenua e il marito malato, La (TV film)
1987 I picari
1986 Jen aby to byla holčička
1985 Dva životy Matii Pascala
1984 Bertoldo, Bertoldino e... Cacasenno
1982 Moji přátelé II
1981 Camera d'albergo
Markýz del Grillo
1980 Hurikán Rosy
1979 Výlet s Anitou
1977 Měšťáček
Nová strašidla
1976 Drahý Michale
Dámy a pánové, dobrou noc
1975 Moji přátelé
1974 Lidový román
1973 Chceme plukovníky
1971 Mortadela
1970 Brancaleone na křížové výpravě
On a ona
1969 Toh, è morta la nonna!
1968 Dívka s pistolí
Rozmar po italsku
1966 Brancaleonova armáda
Královny
1965 Casanova '70
1964 Velká nevěra
1963 Stalo se v Turíně
1962 Boccaccio '70
1960 Noc plná překvapení
1959 Lettere dei condannati a morte
Velká válka
1958 Zmýlená neplatí
1957 Lékář a šarlatán
Otcové a synové
1956 Donatella
1955 Eroe dei nostri tempi, Un
Totò a Carolina
1954 Proibito
Totò a ženy
1953 Nevěrnice
1951 Strážníci a zloději
Totò a králové Říma
1950 Psí život
È arrivato il cavaliere!
1949 Al diavolo la celebrità
Totò hledá příbytek
1935 Ragazzi della via Paal, I

TV seriály

2000 Come quando fuori piove (TV seriál)

Dokumentární

2001 Un altro mondo è possibile
1999 Amico magico: il maestro Nino Rota, Un
1989 12 registi per 12 città

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace