foto

Amedeo Nazzari

  • nar. 10.12.1907
    Cagliari, Sardinia, Itálie
  • zem. 7.11.1979 (71 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Amedeo Nazzari se koncem třicátých let zařadil mezi přední hvězdy italského filmu a svou pozici předního filmového milovníka si udržel ještě dlouho po druhé světové válce. Narodil se jako Amedeo Buffa ve městě Cagliari na Sardinii do dobře situované rodiny, jeho otec Salvatore Buffa byl majitelem továrny. Umělecké jméno Nazzari přijal Amedeo později po dědečkovi z matčiny strany, který byl významným právníkem ve městě Vicenza. O otce přišel v šesti letech a poté s matkou přesídlil do Říma, kde původně studoval církevní seminář, školní představení v něm ale probudila zapálení pro divadlo.

Koncem dvacátých let začal Amedeo Nazzari s různými společnostmi hrát divadlo, k první filmové roli se dostal v historickém příběhu GINEVRA DEGLI ALMIERI (1935). Po slabém úspěchu tohoto filmu se Nazzari vrátil k divadlu, ale nedlouho nato si jej jako hereckého partnera prosadila Anna Magnani do filmu KAVALÉRIE (Cavalleria, 1936), který se zařadil mezi komerční trumfy té doby. Světu filmu zůstal již Nazzari věrný a koncem třicátých let začala jeho hvězda prudce stoupat. Z dalších rolí v uniformě můžeme uvést film HRDINNÝ LETEC (Lucianno Serra pilota, 1938).

Za války proslavil Nazzariho především Blassetiho historický film HOSTINA POSMĚVÁČKŮ (La cena delle beffe, 1942), zasazený do renesanční Florencie, úspěch mu přinesla také titulní role v životopisném snímku CARAVAGGIO (Caravaggio, il pittore maledetto, 1942), za nějž získal Zvláštní cenu na festivalu v Benátkách. Několik filmů z té doby uvedla i česká protektorátní kina (za války hrál Nazzari ve více než třiceti filmech, vesměs v hlavních rolích). Za zmínku jistě stojí, že v romantickém příběhu PŮVAB (Grazia, 1943) byla jeho partnerkou česká hvězda Lída Baarová, která tehdy využila šance pracovat v Itálii, když jí bylo znemožněno točit v Čechách. Amedeo Nazzari měl v té době pověst problematického herce s hvězdnými manýrami, měl tendence zasahovat do scénářů a ovlivňovat celkovou koncepci filmů, a i když s ním režiséři spolupracovali často neradi, jeho postavení to nemohlo ohrozit.

Po válce se Nazzarimu podařilo na předchozí úspěchy navázat Lattuadovým neorealistickým filmem BANDITA (Il bandito, 1946), kde hrál opět s Annou Magnani a za svou hlavní roli získal Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. Po několika dalších filmech slavných režisérů začal Nazzari spolupracovat s Raffaelem Matarazzem, který mu poskytl hlavní role v celé sérii melodramatických příběhů s často kriminálním pozadím. Nazzariho partnerkou byla v těchto filmech „královna italského melodramatu“ Yvonne Sanson (1926-2003). Matarazzovy filmy v sobě občas nesly prvky neorealismu, vesměs je ale kritika strhala jako přehnaně sentimentální, na druhou stranu je provázel mimořádný zájem diváků. Přestože společná práce trojice Matarazzo-Nazzari-Sanson nijak umělecky neobohatila italskou kinematografii padesátých let, diváci je milovali. Připomeňme alespoň názvy některých jejich filmů – ŘETĚZY (Catene, 1949), TRÁPENÍ (Tormento, 1950), KDO JSI BEZ HŘÍCHU (Chi e senza peccato, 1952) nebo MELANCHOLICKÝ PODZIM (Malinconio autunno, 1958).

Kromě toho ale Nazzari točil nadále i s jinými režiséry, zaujal například v hlavní roli Zampova dramatu PROCES PROTI MĚSTU (Processo alla citta, 1954), především ale podal zajímavý výkon v postavě stárnoucího herce Alberta ve slavném Felliniho filmu CABIRIINY NOCI (Le notti di Cabiria, 1957). Zatímco s koncem padesátých let začalo ubývat dalších nabídek, Nazzari se tehdy věnoval více rodině – v roce 1957 se jeho manželkou stala italská herečka řeckého původu Irene Genna (1931-1986) a narodila se jim dcera Evelina Nazzari (*1958), dnes taktéž herečka.

Šedesátá léta byla ve znamení expanze bláznivých komedií, v nichž Nazzari odmítal hrát, považoval se za herce velkých dramatických rolí, které pro něj nebyly. Některé chystané projekty navíc vyšly do ztracena a například plánovanou roli knížete Saliny ve slavném GEPARDOVI (1963) místo něj nakonec hrál Burt Lancaster. Poslední velkou roli hrál Nazzari v historickém snímku TRAJÁNŮV SLOUP (Colomna, 1968), kde ztvárnil titulní, nikoli ovšem hlavní postavu císaře Trajána. Mezitím dostal menší příležitosti v různých mezinárodních koprodukcích (MÁKY JSOU TAKÉ KVĚTY – Poppies Are Also Flowers, 1966; SICILSKÝ KLAN – Le clan des Siciliens, 1969).

V sedmdesátých letech hrál Nazzari spíše již jen v televizi, která navíc s úspěchem reprízovala jeho starší filmy. Problémy s ledvinami a několikerá hospitalizace nakonec Nazzariho zcela vyřadily z dalších uměleckých aktivit. V roce 1979 v rámci udílení prestižních Donatellových cen obdržel Zvláštní cenu Davida za celoživotní přínos italské kinematografii. Zemřel v listopadu téhož roku ve věku 71 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1977 Melodrammore
1976 A Matter of Time
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1972 Valachiho svědectví
1969 Sicilský klan
1968 Trajánův sloup
1967 Mister Dynamit - morgen küßt Euch der Tod
1966 Delitto d'amore
Máky jsou také květy
1965 Abajo espera la muerte
Il Gaucho
Monachine, Le
1964 Donde tú estés
1963 Frenesia dell'estate
Nejkratší den
Odio mortale
1962 Finden sie, daß Constanze sich richtig verhält?
Leggenda di Fra Diavolo, La
Straße der Verheißung
1961 Antinea, l'amante della città sepolta
Korsičtí bratři
Nefertiti, regina del Nilo
Nejlepší nepřítel
1960 Cartagine in fiamme
Contessa azzurra, La
Treno di Natale
1959 Carmen la de Ronda
La Maja Desnuda
Labyrinth der Leidenschaften
Policarpo, ufficiale di scrittura
Raccomandato di ferro, Il
1958 Anna di Brooklyn
Malinconico autunno
1957 Cabiriiny noci
Manos sucias, Las
Nebe v plamenech
Puerta abierta, La
1956 Intrusa, L'
1955 Angelo bianco
Angelo bianco, L'
Ultimo amante, L'
1954 Appassionatamente
Proibito
1953 Révoltés de Lomanach, Les
Soucit s padlými
Ti ho sempre amato!
Torna!
Ženich pro Annu Zaccheovou
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Amori e veleni
Chi è senza peccato
Fiammata, La
Il brigante di Tacca del Lupo
Mondo le condanna, Il
Processo alla città
Sensualità
Všichni jsme vrahové
1951 Donne e briganti
Figli di nessuno, I
Lebbra bianca
Ultimo incontro, L'
Volver a la vida
1950 Alina
Barriera a Settentrione
Brigante Musolino, Il
Romanticismo
Tormento
Vedovo allegro, Il
1949 Catene
Don Juan de Serrallonga
Il lupo della Sila
Invasore, L'
Tradimento, Il
1948 Conflicto inesperado
1947 Cavaliere del sogno, Il
Cuando los ángeles duermen
Fatalità
La figlia del capitano
1946 Giorno nella vita, Un
Il Bandito
Malacarne
1945 Dieci comandamenti, I
1943 Apparizione
Donna della montagna, La
Harlem
Maria Malibran
Půvab
Quelli della montagna
1942 Benghází
Fedora
Giorni felici
La Bisbetica domata
La bella addormentata
Romanzo di un giovane povero
Sancta Maria
Žertovná večeře
1941 Caravaggio, il pittore maledetto
Cavaliere senza nome, Il
I mariti (Tempesta d'anime)
Scampolo
Ultimo ballo, L'
Villa da vendere
1940 Centomila dollari
Dopo divorzieremo
L'uomo del romanzo
Scarpe grosse
Yó soy mi rival
Útěk z Andělského hradu
1939 Assenza ingiustificata
Cose dell'altro mondo
La notte delle beffe
È sbarcato un marinaio
1938 Fuochi d'artificio
Hrdinný letec
Il conte di Brechard
La casa del peccato
Montevergine
1937 Fossa degli angeli, La
Fratelli Castiglioni, I
1936 Cavalleria
Ginevra degli Almieri

TV seriály

1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1975 Signora Ava, La (TV seriál)
1969 Donna di cuori, La (TV seriál)
1965 La figlia del capitano (TV seriál)
1961 Ragazza mia (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace