foto

Parviz Kimiavi

  • nar. 1939
    Tehran, Írán

Biografie

Parviz Kimiavi (výslovnost s přízvukem Parvíz Kimiaví) je íránský režisér a herec. Studoval na IDHEC v Paříži a pak spolupracoval s tamní televizí. Do vlasti se vrátil v roce 1969. Po islámské revoluci 1979 emigroval a znovu se tam vrátil počátkem 90. let 20. století. Své vrcholné filmy natočil v období 1969 až 1979, po roce 1990 následoval jediný dlouhý film. Po islámské revoluci byly některé jeho filmy dlouho nedostupné, dodnes kolují v digitální verzi, většinou v horší kvalitě.

K nejvýznamnějším, na světových festivalech a přehlídkách uváděným filmům patří umělecké dokumenty, krátké filmy Yá zámena áhu (1970), P jako pelikán (1972) a tři dlouhé  filmy Mogholha (1973), Baghé sangui (1976) a O.K. Mister (1979). Posledním dlouhým filmem je Írán sarayé mast (1999).

Kimiavi bývá charakterizován jako íránský Godard. „Jeho filmy jsou autorské, surrealistické, avantgardní, postavy v nich jsou skutečné osoby, které hrají své životy anebo jejich fikční verzi. Ve filmech se prolíná fantazie a dokument, obsahují kritické juxtapozice slov, prvků, scén, mají fragmentární nelineární strukturu, dialog je tvořen ve spolupráci s excentriky a outsidery, kteří ve filmech vystupují.“ (Hamid Naficy)

rivah

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1999 Iran saray-e man ast
1979 O.K. Mister
1976 Baghé sangui
1973 Mogholha

Dokumentární

1991 Tehrangeles
1972 P jako pelikán

Herecká filmografie

Střihačská filmografie

Producentská filmografie

Filmy

1979 O.K. Mister

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2004 Piremard va bagh-e sangi'ash

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky