foto

Renato Salvatori

  • nar. 20.3.1933
    Seravezza, Lucca, Itálie
  • zem. 27.5.1988 (55 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z italské Seravezzy, vlastním jménem Giuseppe. Charismatický herec, který se proslavil jednak spoluprací s nejslavnějšími režiséry své doby, jednak bouřlivým manželstvím s Annie Girardot.

S prací ve filmové branži začal již v necelých dvaceti letech a jeho hvězda strmě stoupala. Debutoval v roce 1952 snímkem DĚVČATA ZE ŠPANĚLSKÉHO NÁMĚSTÍ režiséra Luciana Emmera po boku Marcella Mastroianniho. Poprvé na sebe výrazněji upozornil roku 1956, kdy se objevil po boku Fernandela ve filmu ČTYŘI KROKY DO NEBE. Následovala komedie ZMÝLENÁ NEPLATÍ, ve které hrál spolu s Claudií Cardinale a Marcellem Mastroiannim. Pro jeho kariéru i osobní život byl zlomový rok 1960, kdy si ho Luchino Visconti vybral do jedné z hlavních rolí slavného sociálního dramatu ROCCO A JEHO BRATŘI. Renato Salvatori v něm ztvárnil postavu bezcharakterního a násilnického Simona, staršího bratra obětavého Rocca. Zároveň se při natáčení seznámil s mladou francouzskou herečkou Annie Girardot, která hrála jeho lásku a oběť Nadiu. O dva roky později se vzali, a přestože začali po čase žít odděleně, jejich manželství trvalo až do Salvatoriho smrti. Z tohoto svazku také pochází jeho jediná dcera Giulia.

Po úspěchu v „Roccovi“ Salvatori spolupracoval s Vittoriem de Sicou (HORALKA), Robertem Rossellinim (BYLA NOC V ŘÍMĚ) nebo Mariem Monicellim (STALO SE V TURÍNĚ). Čeští diváci znají jeho tvář především z francouzských kriminálních filmů, kde zpravidla hrál vedlejší, ale výrazné role. Objevil se např. jako společník Jean-Paula Belmonda v KOŘISTI režiséra Henriho Verneuila, spoluhráčem (či protihráčem) Alaina Delona se stal ve snímcích PRVNÍ KLIDNÁ NOC, SPÁLENÉ STODOLY, CIKÁN nebo POVÍDKA O POLICAJTOVI.

S hraním skončil na začátku 80. let. Poslední film, TRAGÉDIE SMĚŠNÉHO ČLOVĚKA, natočil v roce 1981 s Bernardem Bertoluccim. V roce 1988 zemřel v Římě na cirhózu jater.

Vesper "vesper001" Lynd

Herecká filmografie

Filmy

1981 Asso
Tragédie směšného člověka
1980 Cicala, La
Oggetti smarriti
1979 Ernesto
Luna
1977 Armaguedon
1976 Ctihodné mrtvoly
Poslední žena
Todo modo
Uomini si nasce poliziotti si muore
1975 Cikán
Povídka o policajtovi
Sospetto, Il
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1973 Au rendez-vous de la mort joyeuse
Krátká dovolená
Spálené stodoly
1972 První klidná noc
Stav obležení
1971 Kořist
The Light at the Edge of the World
1969 Ostrov v ohni
Z
1968 Los recuerdos del porvenir
1967 Harém
1966 Bel Ami 2000 oder Wie verführt man einen Playboy?
1965 Una bella grinta
1964 Extraconiugale
Tre notti d'amore
1963 Meč a váhy
Nejkratší den
Omicron
Stalo se v Turíně
1962 Banda Casaroli, La
Grands chemins, Les
Il disordine
Smog
1961 Den lvů
1960 Byla noc v Římě
Horalka
Rocco a jeho bratři
Znovu v nesnázích
1959 Il Poveri milionari
Pleťáci
Policarpo, ufficiale di scrittura
Vacanze d'inverno
Vento del Sud
1958 Io, mammeta e tu
Mogli pericolose
Nella città l'inferno
Nipote Sabella, La
Zmýlená neplatí
1957 Belle ma povere
Classe di ferro
La nonna Sabella
Manželé ve městě
Marisa la civetta
Pauvres mais beaux
1956 Čtyři kroky do nebe
1954 Jolanda la figlia del corsaro nero
1953 Domenica della buona gente, La
Uomini, che mascalzoni!, Gli
1952 Děvčata ze Španělského náměstí
Tre corsari, I

TV seriály

2012 Pátrací oddělení (TV seriál)
Vacances mortelles (S06E01)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)

Dokumentární

1979 Tortur mit Torte - Wie macht man Klimbim und anderen Tingeltangel? (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace