foto

Giorgos Arvanitis

  • nar. 22.2.1941 (79 let)
    Dilofo, Řecko

Biografie

Grécky kameraman, narodil sa v dedinke Dilofo. Je členom AFC (francúzskej asociácie kameramanov) a GSC (gréckej asociácie kameramanov). Je vyučený elektrikár v konštrukčnom sektore. Vo filmovom priemysle začal pracovať od svojich 20. rokov. V kontexte gréckej kinematografie sa jedná o veľmi výraznú a významnú osobnosť. Vo Finos Films začal pracovať v roku 1958, kde v nej prevažne pracoval (v tejto spoločnosti sa od druhého asistenta kamery sa stal hlavným kameramanom) 

V roku 1989 sa spolu so svojou manželkou a troma deťmi presťahoval do Francúzska po tom, čo mnoho gréckych filmov bolo „odpísaných“ v dôsledku vtedajšieho režimu. Po príchode do Francúzska sa stal kameramanom pre film Austrália (1989), za ktorý získal cenu Zlatého Oscella za najlepšiu kameru/výnimočný technický prínos na filmovom festivale v Benátkach v roku 1989. 

Jeho práca je výhradne spätá citom pre kontrast, prácou s prirodzeným svetlom a hĺbkou jednotlivých záberov.

Michal "1mArc0" Ufnár

Kameramanská filmografie

Filmy

2020 Projection
2019 Dospěláci v místnosti
Fanny Lye Deliver'd
2015 Blind Sun
Graziella
2014 Fadhma N'Soumer
2012 Tom le cancre
2011 Dr Nazi
2010 Gigola
La Blonde aux seins nus
2009 American Widow
An Organization of Dreams
2008 Dorothy Mills
Emma Blue
Sur ta joue ennemie
The Dead Hear Not the Bells
2007 Une vieille maitresse
2006 Můj jediný syn
Zločin
2005 La ravisseuse
See You at Regis Debray
The Great Ecstasy of Robert Carmichael
2004 Anatomie pekla
Nevěsty
Process
Spící dítě
2002 Kedma
Kourastika na skotono tous agapitikous sou
La Boîte magique
La Dernière lettre
Les amants du Nil
2001 Liberté-Oléron
À ma soeur!
2000 L'Île bleue (TV film)
Znamení a zázraky
1999 Romance X
1998 Innocent
Vlak života
Věčnost a den
1997 Bent
Faraw!
Port Djema
1996 Stříbrný nitrát
1995 Amerika patří jiným
Odysseův pohled
Úplné zatmění
1994 Il sogno della farfalla
1993 Le bateau de mariage
Poisson-lune
1992 Dimanche soir
Holozän
Myslím na vás
1991 Homo Faber
L'autre
Přerušený krok čápa
Écrans de sable
1989 Austrálie
To kalokairi tis Mideias
Xenia
1988 Komitas (TV film)
Krajina v mlze
Sti skia tou fovou
1987 Doxobus
1986 Eva
Metakomizo
Včelař
1985 Mia toso makryni apousia
Petrina Chronia
Ta genethlia tis Tilemahis
To oneiro
1984 Cesta na Kytheru
Konstadinos o egleistos mila
Thalassografia
1983 To tragoudi tis epistrofis
1982 To eftyhismeno prosopo tis Leonoras
1981 Kali sou nyhta, kyr-Alexandre (TV film)
To megalo kanoni
1980 Alexandr Veliký
Eleytherios Venizelos: 1910-1927
O Kotsos kai oi exogiinoi
1978 Grito de mujer
1977 Ifigenie
Lovci
1976 Diadikasia
O Thanasis sti hora tis sfaliaras
1975 Assault on Agathon
Le fils d'Amr est mort
Putovní divadlo
1973 Ioannis o viaios
O valtos
Thema syneidiseos
Topos kraniou
1972 Aihmalotoi tou misous
Dny roku 36
I Aliki diktator
I Rena einai 'off-side'
I komissa tis Kerkyras
I taratsa
Thanasi, pare t' oplo sou
1971 Eshati prodosia
Katahrisis exousias
Ti ekanes ston polemo Thanasi
1970 Aftoi pou milisan me ton thanato
I zougla ton poleon
Mikri spoudi
O Thanasis, i Ioulietta kai ta loukanika
Rekonstrukce
Ypolohagos Natassa
1969 I daskala me ta xantha mallia
I neraida kai to palikari
I oraia tou kourea
O panikos
Otan i polis pethaini
To leventopaido
1968 Ekpombi
I arhontissa ki o alitis
Mia Italida ap' tin Kypseli
O Mikes pantrevetai
Poly arga gia dakrya
1967 Gabros ap' to Londino
Kati kourasmena palikaria
Oi thalassies oi hantres
Pyretos stin asfalto
1966 Dama spathi
O xypolytos pringips
1965 Peripeteies me tous Forminx

TV seriály

1988 Lékaři lidí (TV seriál)
1984 Hatzimanouil (TV seriál)

Dokumentární

2014 Il a plu sur le grand paysage
2005 Ashes and Snow
2001 Après la tempête
1999 Independent Lens (TV seriál)
1988 I arhaia Rodos
1985 Ellinika romaika psifidota dapeda
1983 Athina, epistrofi stin Akropoli (TV film)
Capitali culturali d'Europa (TV seriál)
1981 Chorio ena, katikos enas (TV film)
Karolos Koun
Oi reporters (TV seriál)
1980 Edo gennithike i Evropi (TV seriál)
1978 I Athina pou fevgei
1973 O megalos erotikos
1968 I Athina meta ta mesanyhta

Koncert

2018 Beethoven: Last Sonatas (koncert)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Dokumentární

1978 I Athina pou fevgei

Fanoušci tvůrce