foto

Pavel Skřípal

  • nar. 11.2.1956 (61 let)
    Karlovy Vary, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Pavel Skřípal je rodák z Karlových Varů, oba rodiče pracovali ve zdravotnictví. Vyrůstal v Příbrami, kde absolvoval gymnázium, poté nastoupil ke studiu na stavební fakultě ČVUT v Praze, tuto školu ale opustil a nakonec absolvoval obor herectví na JAMU v Brně. První angažmá našel v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1980-1986), kde dostal poměrně velké příležitosti v ruské klasice (Měšťáci, Bratři Karamazovi), uplatnil se ale i ve světové moderně (Hlava XXII). Tehdy se také poprvé objevil před kamerou a hrál v životopisných inscenacích, které v ostravském televizním studiu natočil režisér Otakar Kosek (ZÁVIŠ A KUNHUTA, 1984; PRINCIPÁLKA, 1986).

V letech 1986-1989 působil Pavel Skřípal v Mahenově divadle v Brně, kde byl mimo jiné pověřen stěžejními rolemi v představeních Loupežník a Strakonický dudák. Změna angažmá vedla logicky k tomu, že další vstupy před kameru absolvoval tentokrát v brněnském televizním studiu (pohádka O KOMTESE A ZBOJNÍKOVI, 1988). V roce 1989 přešel Pavel Skřípal do Prahy a dva roky strávil v Divadle E. F. Buriana, které však počátkem devadesátých let zaniklo. Následně hrál v Městských divadlech pražských a od roku 1997 působí v divadle Skelet Pavla Trávníčka, kde odehrál již řadu rolí, které díky jeho zjevu směřují především k postavám drsných chlapáků, v poslední době účinkoval například v muzikálu Zasněžená romance.

S příchodem do Prahy se Pavlu Skřípalovi otevřely nové možnosti spolupráce s televizí a filmem, v první malé filmové roli se mihnul ve snímku DIVOKÁ SVINĚ (1990), v dalších menších úlohách jej bylo možno vidět ve filmech SVATBA UPÍRŮ (1993) nebo NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE (1999). Větší příležitost v postavě pasáka mladých prostitutů dostal v autentickém dramatu MANDRAGORA (1997). Mezitím spolupracoval i s televizí a hrál v inscenacích a seriálech, naposledy například v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH (2003). Z dalších filmových úkolů připomeňme postavu komořího Ludvíka v pohádkovém příběhu ANDĚLSKÁ TVÁŘ (2002) a zatím naposledy jsme se s ním mohli setkat v roli hraběte Batthyányho v Jakubiskově velkofilmu BATHORY (2008).

Pavel Skřípal žil krátce s herečkou Simonou Stašovou (*1955) a má s ní syna Vojtěcha (*1995), který je jako vnuk Jiřiny Bohdalové mediálně podstatně známější než jeho otec.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Bony a klid 2
Hany
2013 Zabíjačka (studentský film)
2008 Bathory
2001 Andělská tvář
2000 Inferno
1999 Návrat ztraceného ráje
1997 Mandragora
Vojtík a duchové (TV film)
1995 Princ z pohádky (TV film)
1993 Odměna (TV film)
Svatba upírů
1992 Evangelium podle Pastýřů (TV film)
1991 Ariadnina niť (TV film)
Nález (TV film)
O těch Martinových dudách (TV film)
1989 Divoká svině
1988 O komtesce a zbojníkovi (TV film)
Případ medvědí jeskyně (TV film)
1987 Satelit (TV film)
Svobodárna (TV film)
1986 Principálka (TV film)
1984 Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Stříbrný smrček (TV film)
Únosy bez výkupného (TV film)
Zkouška (TV film)
1982 Sultánova favoritka (TV film)
1981 Experiment (TV film)
Ohlašovna požáru (TV film)

TV seriály

2017 Policie Modrava (TV seriál)
Magická síla (S02E03)
2015 Atentát (TV seriál)
Trhej (E07)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2009 Expozitura (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Ochotníci (S02E04)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Vlas (S04E04)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)

TV pořady

1997 Vsaďte se! (TV pořad)
1985 Srdce tepe v operetě (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace