foto

Monika Potokárová

  • nar. 30.6.1992
    Prešov, Československo
  • zem. 25.11.2019 (27 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Monika Potokárová vyštudovala herectvo na Konzervatóriu v Bratislave, následne navštevovala ročník pantomímy na pražskej Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie múzických umení (HAMU). Absolvovala odbor herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Počas svojej krátkej, ale bohatej kariéry na divadelných doskách stvárnila tri desiatky divadelných postáv. Debutovala v roku 2012 v nevšednom divadelnom spracovaní balád P. O. Hviezdoslava Ó sláva hviezd ó sláva v divadle Colorato. V hre, ktorá mala 40 repríz, stvárnila postavy Ančy a susedy. V roku 2013 ako študentka debutovala v Činohre SND v predstavení Večer rockovej poézie. Stálou členkou súboru Činohry SND sa stala v októbri 2016, kde sa ihneď stala jednou z najobsadzovanejších herečiek. V čase úmrtia stvárňovala v SND postavy v 12 divadelných inscenáciách, vrátane hier Kabaret normalizácia alebo Modlitba za Martu, Mercedes Benz, Rivers of Babylon, Hedda Gablerová, Rodáci, Cudzô, Ruské denníky, Vedľajšie účinky, Fyzici, Zo života ľudstva či Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Popri stálom angažmáne v Činohre SND účinkovala aj v ďalších divadlách: v divadle Andreja Bagara, v Divadle Ludus, v Mestskom divadle P.O.Hviezdoslava, v Štúdiu 12, v Divadle Aréna a v ďalších. V roku 2017 tiež účinkovala na Letných Shakespearovských slávnostiach v hre Komédia omylov. Poslednú divadelnú premiéru absolvovala v Divadle Aréna 25. októbra 2019 v komornej komickej dráme Eugena Ionesca Lekcia, kde hrala spolu so svojím manželom Robertom Rothom.

Popri divadelnej činnosti si Monika zahrala aj v niekoľkých filmoch a seriáloch. Taktiež bola dabingovou herečkou, nahovorila a naspievala napríklad hlavnú hrdinku v animovanom filme Vaiana (2016).

25. novembera 2019 vo veku 27 rokov spáchala samovraždu.

Fiftis

Herecká filmografie

Filmy

2017 Únos
Špína
2016 Divoká karta
2013 Bojko (studentský film)

TV seriály

2016 Atletiko Cvernofka (TV seriál)
2014 Dr. Ema (TV seriál)
Volanie o pomoc (E05)
2012 Rodinné prípady (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Pandorina skrinka (S02E06)
2008 Panelák (TV seriál)

Dokumentární

2019 Zrod divadla: Ruské denníky (TV film)
2018 Marián Varga 70+1 (koncert)

Divadelní záznam

2016 Morálka 2000+ (divadelní záznam)
Sissi (úteky Alžbety Rakúskej) (divadelní záznam)
2015 Labyrinty a raje Jána Amosa (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky