foto

Paolo Stoppa

  • nar. 6.6.1906
    Řím, Itálie
  • zem. 1.5.1988 (81 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paolo Stoppa byl v první řadě významným divadelním hercem, natočil ale také více než 180 filmů, naši diváci si jej nejspíše připomenou díky jeho účast na četných mezinárodních projektech šedesátých let. Narodil se v Římě a tady také začal v roce 1927 s profesionálním herectvím, jeho první štací byla divadelní společnost Capodaglio-Racca-Olivieri, kde sice hrál jen vedlejší role, ale sbíral zkušenosti po boku již slavných osobností divadla.

Na stříbrném plátně debutoval nevelkou rolí v oslavném filmu o italském letectvu MODRÁ ARMÁDA (L′armata azzurra, 1932), častěji ale začal točit až koncem třicátých let, zatím ovšem jen ve formátu vedlejších rolí. V letech 1938-1940 působil Paolo Stoppa v Teatro Eliseo v Římě, kde dostal příležitosti interpretovat náročné postavy domácího i světového repertoáru, potkal tady také svou životní partnerku Rinu Morelli (1908-1976), s níž pracoval a žil až do její smrti. Setkali se i ve filmu (TAJEMNÁ MASKA – Un avventura di Salvatore Rosa, 1939; ŽELEZNÁ KORUNA – La corona di ferro, 1940). Sám Stoppa ve čtyřicátých letech vytvořil několik velkých rolí ve filmech historických (DON CESARE DI BAZAN, 1942; BIRAGHIN, 1945) i příbězích ze současnosti (KDYBYCH BYL UPŘÍMNÝ – Se io fossi onesto, 1941; MRAKODRAPY – Grattacieli, 1943).

Dvojice Stoppa-Morelli se po druhé světové válce stala jedním z nejstabilnějších a také nejvíce uznávaných párů italského divadla, k uměleckým vrcholům je dovedl režisér Luchino Visconti, pod jehož vedením vytvořili řadu vysoce hodnocených inscenací her W. Shakespeara, C. Goldoniho nebo A. P. Čechova. Neméně úspěšné bylo ale i dílo moderních autorů, Paolo Stoppa například zazářil v Millerových hrách Smrt obchodního cestujícího a Pohled z mostu. S Rinou Morelli vedli vlastní společnost do roku 1961, později oba nastoupili do římského divadla Teatro Stabile. Z této doby pochází také Čechovův Višňový sad (1965), v němž Stoppa podal v roli Gajeva svůj životní výkon na jevišti.

Vedle divadla ale nadále aktivně spolupracoval s filmem, díky tomu, že hrál jen vedlejší role, mohl točit i několikrát ročně, například v roce 1953 to bylo jedenáct titulů různých žánrů. Objevoval se v mistrovských dílech italského neorealismu (ŘÍM V 11 HODIN – Roma, ore undici, 1951) i filmech, které se mu snažily jen přiblížit, hrál také v komediích (NÁVRAT DONA CAMILLA – Il ritorno di Don Camillo, 1953), znovu to byly i historické filmy nebo dobově oblíbené povídkové snímky. Kromě Itálie pracoval často i ve Francii. Za celou svoji práci pro film získal v roce 1952 Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů, další Stříbrnou stuhu mu vynesla vedlejší role v povídkovém filmu ZLATO NEAPOLE (L′oro di Napoli, 1954).

Souběžně s divadlem a filmem se Paolo Stoppa pilně věnoval i dabingu, již ve třicátých letech namlouval Freda Astaira, později jeho hlasem k italským divákům promlouval například Kirk Douglas. S Rinou Morelli začal v padesátých letech spolupracovat i s televizí. Několika velkými úkoly pověřil Stoppu před kamerou Vittorio de Sica (ZÁZRAK V MILÁNĚ – Miracolo a Milano, 1951; HLAVNÍ NÁDRAŽÍ – Stazione Termini, 1953; POSLEDNÍ SOUD – Il giudizio universale, 1961), spolupracoval i s dalšími významnými režiséry jako byli Roberto Rossellini (VIVA L′ITALIA, 1961; VANINA VANINI, 1961), není nijak překvapivé, že točil i s Viscontim (ROCCO A JEHO BRATŘI – Rocco e i suoi fratelli, 1960; GEPARD – Il gattopardo, 1963). V mezinárodním měřítku jej pak zviditelnily vedlejší role v úspěšných koprodukčních projektech jako SPATŘIT PLAVÉHO KONĚ (Behold a Pale Horse, 1964) nebo HON NA LIŠKU (Caccia alla volpe, 1966), opět v režii Vittoria de Sicy. V menší roli se objevil i ve slavném westernu TENKRÁT NA ZÁPADĚ (C′era una volta in West, 1968), znovu jej ke spolupráci zvali také francouzští filmaři.

Rok 1976 byl pro Paola Stoppu smutný – zemřela jeho partnerka v životě i na jevišti Rina Morelli, v témže roce zemřel i dlouholetý přítel a spolupracovník Luchino Visconti. Paolo Stoppa se na čas úplně stáhnul do soukromí, v roce 1978 ale znovu začal vystupovat na jevišti. Několik zajímavých rolí vytvořil ještě v televizi, ve filmu se objevil naposledy v roce 1983 (MOJI PŘÁTELÉ II. – Amici mei II., 1983). Krátce před koncem kariéry zaujal Paolo Stoppa ještě v úloze papeže Pia VII. v historické komedii MARKÝZ DEL GRILLO (1981), která mu opět vynesla Stříbrnou stuhu udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů.

Paolo Stoppa zemřel v Římě 1. května 1988 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1983 Domani si balla!
1982 Moji přátelé II
Panna nebo orel
1981 Markýz del Grillo
1978 Velký balík peněz
1977 Casotto
Nerone
1975 Trpký příběh baronky z Carini (TV film)
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Bažanti jdou do boje
1973 Rugantino
1972 Ettore lo fusto
Jus primae noctis
1971 Giudice e il suo boia, Il (TV film)
1970 Gerardova dobrodružství
1969 I corvi (TV film)
1968 La matriarca
Tenkrát na Západě
1966 Hon na lišku
Marito è mio e l'ammazzo quando mi pare, Il
1964 Becket
Pán ze společnosti
Spatřit plavého koně
The Visit
1963 Gepard
Nejkratší den
1962 Boccaccio '70
Horace 62
1961 Jaká slast žít
Menace, La
Poslední soud
Vanina Vanini
Viva l'Italia!
1960 Byla noc v Římě
Cartagine in fiamme
Contessa azzurra, La
Gastone
La giornata balorda
Rocco a jeho bratři
Trois etc. du colonel, Les
1959 Avventura a Capri
Zákon
1958 È arrivata la parigina
1957 Každý týden zázrak
La nonna Sabella
Vacanze a Ischia
1956 Mi tío Jacinto
1955 Bella di Roma, La
Bella mugnaia, La
Destinazione Piovarolo
Donne sole
Il conte Aquila
Jsme muži nebo desátníci?
Padrone sono me..., Il
Printemps, l'automne et l'amour, Le
Ragazze d'oggi
1954 Allegro squadrone
Casa Ricordi
Hrabě Monte Christo
J'avais sept filles
La belle Otéro
Neapolský kolotoč
Norkový kožich
Ombra, L'
Sinfonia d'amore
Třikrát žena
Uomini ombra
Zlato Neapole
1953 Ci troviamo in galleria
Conciencia acusa, La
Eroi della domenica, Gli
Gioventù alla sbarra
Hlavní nádraží
L'amour d'une femme
La passeggiata
La voce del silenzio
L'ennemi public n° 1
Mizar
Návrat dona Camilla
Non e mai troppo tardi
Prima di sera
Puccini
Scampolo 53
Sole negli occhi, Il
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Art. 519 codice penale
Bufere
Cani e gatti
Krásky noci
Les Sept péchés capitaux
Malý svět dona Camilla
Moglie per una notte
Presidentessa, La
Processo alla città
Řím v 11 hodin
Tallone di Achille, Il
1951 Abbiamo vinto!
Buon viaggio pover'uomo
Cap de l'espérance, Le
Donne e briganti
Senza bandiera
Zázrak v Miláně
1950 Ďáblova krása
Ladro di Venezia, Il
Sambo
1949 Fabiola
Figlio di d'Artagnan, Il
Maracatumba... ma non è una rumba
Peggiori anni della nostra vita, I
Vogliamoci bene
1948 Cavalieri dalle maschere nere, I
Che tempi!
1947 La fumeria d'oppio
Principe ribelle, Il
1946 Addio, mia bella Napoli!
Americano in vacanza, Un
Aquila nera
Biraghin
Io t'ho incontrata a Napoli
Marito povero, Il
1945 Canto, ma sottovoce
Che distinta famiglia!
Quartetto pazzo
1944 Finalmente sì
Il fiore sotto gli occhi
1943 Apparizione
Fuga a due voci
Grattacieli
Il nostro prossimo
Incontri di notte
I nostri sogni
Mě neoklameš!
Půvab
Quattro ragazze sognano
Sant'Elena piccola isola
Ultima carrozzella, L'
1942 Acque di primavera
A che servono questi quattrini?
Bisbetica domata, La
Don Cesare di Bazan
Don Giovanni
Dove andiamo, signora?
Gente dell'aria
Gioco pericoloso
Giorni felici
La signorina
Non ti pago!
Romanzo di un giovane povero
Rossini
Se io fossi onesto
1941 Avventuriera del piano di sopra, L'
Cenerentola e il signor Bonaventura
Corona di ferro, La
Divieto di sosta
Giuliano de' Medici
La famiglia Brambilla in vacanza
L'allegro fantasma
Orizzonte dipinto
Se non son matti non li vogliamo
Ultimo ballo, L'
Una famiglia impossibile
1940 Amami, Alfredo!
Canzone rubata, La
Melodie eterne
Pazza di gioia
Ricchezza senza domani
Sogno di tutti, Il
Sorprese del vagone letto, Le
1939 Assenza ingiustificata
Frenesia
L'amore si fa così
Premiéra Butterfly
Tajemná maska
Trappola d'amore
Un mare di guai
1938 Dama bianca, La
1937 Marcella
1936 L'aria del continente
1935 Il re Burlone
Il serpente a sonagli
1934 Aurora sul mare

TV seriály

1977 Commissario Di Vincenzi - 2, Il (TV seriál)
1974 Commissario Di Vincenzi, Il (TV seriál)
1973 E.S.P. (TV seriál)
1971 I Buddenbroock (TV seriál)
1963 Demetrio Pianelli (TV seriál)

Dokumentární

1932 L'armata azzurra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace