foto

Woody Strode

  • nar. 28.7.1914
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 31.12.1994 (80 let)
    Glendora, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Woodrow Wilson Woolwine Strode, známější pod zkrácenou verzí svého jména Woody Strode, se narodil v Los Angeles. Měl nejen africké, ale i indiánské kořeny. Nejprve se proslavil jako úspěšný sportovec. Reprezentoval USA v desetiboji, přičemž ve své době patřil k nejlepším atletům na světě. Zároveň se věnoval americkému fotbalu. Spolu s Kenny Washingtonem byl prvním hráčem tmavé pleti, který se prosadil do nejvyšší fotbalové ligy NFL, kde hájil barvy klubu Los Angeles Rams. Hráčskou kariéru uzavřel v roce 1949 kvůli zranění. Ve 40. letech byl krátce rovněž profesionálním zápasníkem. Později praktikoval i bojové umění kenpo pod vedením Franka Landerse. Za druhé světové války sloužil v americké armádě.

Woody Strode vstoupil do dějin jako jeden z úplně prvních afro-američanů, kteří se prosadili ve filmu. Na plátně debutoval drobnou úlohou ve válečném snímku SUNDOWN z roku 1941. Svalnatá postava a 193 cm výšky jej předurčily pro role drsných mužů, především ve westernech a dobrodružných filmech. Ačkoli se mu větší party trvale vyhýbaly, na druhé straně měl možnost zahrát si vedle nejlepších herců své doby, jako např. John Wayne, Yul Brynner, Burt Lancaster, Gregory Peck nebo Omar Sharif.

Divácky nejznámější je nejspíš jeho role etiopského gladiátora Draba, který svede souboj s Kirkem Douglasem v historickém velkofilmu Stanley Kubricka SPARTAKUS. Za tento počin byl nominován na zlatý Glóbus. Pamatovat si ho můžeme i jako jednoho ze tří pistolníků, kteří čekají na Charlese Bronsona v úvodu klasického spaghetti westernu TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Výrazné vedlejší role ztělesnil i ve westernech PROFESIONÁLOVÉ Richarda Brookse, nebo BOOT HILL, kde hrál s italskou komickou dvojicí Terence Hill-Bud Spencer. Woody také účinkoval v celkem třech zpracováních TARZANA. Byl velkým přítelem slavného režiséra Johna Forda, který ho obsadil do čtyř svých projektů, třeba DVA JELI SPOLU nebo MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE.

Posledním filmem, který Woody natočil byl hvězdně obsazený western RYCHLEJŠÍ NEŽ SMRT, jeho premiéry se však už nedožil. Zemřel ve svých osmdesáti letech na rakovinu plic, na silvestra roku 1994. Strode byl dvakrát ženatý. Jeho první manželka byla havajská princezna.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

1995 Rychlejší než smrt
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
1992 Storyville
1989 Kat z Bronxu
1987 On Fire (TV film)
Shromáždění starých mužů (TV film)
1985 Vášeň v prachu
1984 Cotton Club
Euer Weg führt durch die Hölle
Razza violenta
Ultimo guerriero, L'
1983 Mstitelé
Návrat černého hřebce
1982 Angkor: Cambodia Express
Nájezdníci zbloudilého pozlátka
1981 Scream
1980 Cuba Crossing
1979 Jaguár žije!
Ničitelé
1977 Cowboysan
Království pavouků
Martinelli, Outside Man (TV film)
1976 Dlouhá dobytčí stezka (TV film)
Keoma
Sahara v plamenech
1975 Colpo in canna
Noi non siamo angeli
Winterhawk
1973 Key West (TV film)
1972 La mala ordina
Mstitelé
1971 Deserter, The
Gatling Gun, The
Last Rebel, The
Scipione detto anche l'africano
Tarzan and the Perils of Charity Jones
1970 Breakout (TV film)
Ciakmull - L'uomo della vendetta
Tarzan's Deadly Silence
1969 Boot Hill
Che!
1968 Lotr po pravici
Shalako
Tenkrát na Západě
1966 7 Women
Profesionálové
1965 Čingischán
1963 Tarzan's Three Challenges
1962 Muž, který zastřelil Liberty Valance
1961 Dva jeli spolu
The Sins of Rachel Cade
1960 Sergeant Rutledge
Spartakus
The Last Voyage
1959 Pahorek Pork Chop
1958 Pirát
Tarzan's Fight for Life
1956 Desatero přikázání
1955 Buruuba
Son of Sinbad
1954 Demetrius a gladiátoři
Jungle Gents
Jungle Man-Eaters
The Gambler from Natchez
1953 City Beneath the Sea
1952 African Treasure
Androcles and the Lion
Caribbean
1951 Bride of the Gorilla
Lion Hunters, The
1943 No Time for Love
1942 Star Spangled Rhythm
1941 Západ slunce

TV seriály

1977 Outside Man, The (TV seriál)
1976 The Quest (TV seriál)
1966 Tarzan (TV seriál)
1954 Mandrake the Magician (TV seriál)
1952 Ramar of the Jungle (TV seriál)

Dokumentární

1972 Black Rodeo
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace