foto

Iva Janžurová

  • nar. 19.5.1941 (77 let)
    Žirovnice, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici u Pelhřimova. Po vzoru rodičů (oba byli učitelé) nastoupila na pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale nakonec zvítězila láska k divadlu a v roce 1963 absolvovala pražskou DAMU. Po ročním angažmá v libereckém divadle F.X. Šaldy se stala v roce 1964 přední členkou Divadla na Vinohradech, kde působila do poloviny 80 let. Od roku 1988 je členkou činohry Národního divadla.

Již v 60. letech se proslavila rolemi v dramatu KOČÁR DO VÍDNĚ, dále v komediích PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY, SVATBA JAKO ŘEMEN a SVĚTÁCI. Počátkem 70. let po dvojroli paní Kelettiové-Stubové v komedii PANE, VY JSTE VDOVA (za kterou dostala Cenu pro nejlepší herečku na MMF fantastických filmů v Terstu), stvárnila dramatické role ve filmech J. Herze PETROLEJOVÉ LAMPY a MORGIANA. V 70. a 80. letech se stala jednou z nejobsazovanějších hereček. Kromě komedií např. ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, MAREČKU, PODEJTE MI PERO, nebo COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT se objevila v mnoha televiznich filmech, např. IKARUV PÁD, STRACH MÁ VELKÉ OČI..., nebo seriálech (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA). Často také působila v zabavných pořadech.

Od 90. let hraje také s manželem Stanislavem Remundou (herec, režisér a dramatik) a dcerami Sabinou a Theodorou v rodinném zájezdovém divadle. Je držitelkou dvou Českých lvů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmech CO CHTNEŠ V ŽITĚ (1998) A VÝLET (2002). Ze spolupráce s režisérkou Alice Nellis vzešlo ještě ocenění za Nejlepší herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Soči (2000) za roli ve filmu ENE BENE. Dále je držitelkou Ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie.

V poslední době se také vžila do role zasloužilé babičky. Má čtyři vnoučata - Alfréda, Kajetána, Vincenta a Adýnku.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2019 Teroristka
2016 Decibely lásky
Teorie tygra
Zázračný nos (TV film)
2015 Zlatý ruce
2014 Piknik (TV film)
Všiváci
2009 Dům U Zlatého úsvitu (TV film)
Hrubeš a Mareš Reloaded
2008 Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
Vy nám taky, šéfe!
2007 Chyťte doktora
Poločas rozpadu
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2003 Maryška (TV film)
Čert ví proč
2002 Na psí knížku (TV film)
Výlet
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1999 Ene bene
Kašpárkovy rolničky (TV film)
Sponzor (TV film)
1998 Co chytneš v žitě
1996 Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo (TV film)
1995 Omyl děda Vševěda (TV film)
1994 Róza, strážné strašidlo (TV film)
1993 Žiletky
1992 Nikdy nekončí (TV film)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
1991 Nebezpečné vztahy (divadelní záznam)
Sbohem, Sokrate (divadelní záznam)
Talisman (TV film)
1989 Deník ničemy (divadelní záznam)
Šampáňo (TV film)
1988 Románek se vším možným (TV film)
1987 Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
O princezně na klíček (TV film)
Svobodárna (TV film)
1986 Jak se mele babí hněv (TV film)
Jsi falešný hráč
Mandarinkový pokoj (TV film)
Mladé víno
O princezně, která ráčkovala (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Spolužáci (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Jestli jednou odejdu (TV film)
Když vy jste taková jiná (TV film)
Medvěd (TV film)
Náušnice (TV film)
O Matyldě s náhradní hlavou - vyp.
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Bohyně krásy (TV film)
Nejdelší návrat (TV film)
Všichni musí být v pyžamu
1982 Od sedmi do čtyř (TV film)
To se ti povedlo, Julie (TV film)
Velké tajemství (TV film)
1981 Cesta do Rokycan (TV film)
Jak se peče štěstí (TV film)
Jdi za štěstím (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Začalo to karafiátem (TV film)
Zkouška (TV film)
Zralé víno
1980 A máte nás, holky, v hrsti (TV film)
Co je doma, to se počítá, pánové...
Eva Eva (TV film)
Holubník (TV film)
Ja milujem, ty miluješ
Každý má svůj stín (TV film)
Rytmus 1934
Strach má velké oči (TV film)
Ten svetr si nesvlíkej
Veronika, prostě Nika (TV film)
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Jablko (TV film)
Jak se naučit švédsky (TV film)
Jedničky má papoušek (TV film)
Kozel v kufru (TV film)
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Pan Vok odchází
Pyžamo (TV film)
Zlaté rybičky (TV film)
1978 Hejkal (TV film)
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Lázně (TV film)
O vysoké věži (TV film)
Vdovcovy intimní večery (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Ikarův pád (TV film)
Jak se točí Rozmarýny
Když kluci drží basu (TV film)
O myších ve staniolu
Talíře nad Velkým Malíkovem
Velryba - Abyrlev
Štipku soli (TV film)
„Já to tedy beru, šéfe...!“
1976 Bouřlivé víno
Fantastická neděle (TV film)
Jak ulovit tygra
O Terezce a paní Madam (TV film)
Případ Adam a Eva (TV film)
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
Svůdnice na šest (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
„Marečku, podejte mi pero!“
1975 Bohoušův syn (TV film)
Cirkus v cirkuse
O té velké mlze
Páni kluci
Čaj s citronem (TV film)
Šachy (TV film)
1974 Drahé tety a já
Hodíme se k sobě, miláčku...?
1972 Homolka a tobolka
Morgiana
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Petrolejové lampy
Silvestrovské kousky Františka Housky (TV film)
Slaměný klobouk
1970 Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
Svatební noc (TV film)
Ďábelské líbánky
„Pane, vy jste vdova!“
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
1969 Blázinec v prvním poschodí (TV film)
Hrozné děti (TV film)
Světáci
Zabil jsem Einsteina, pánové...
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Bouřka (TV film)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Nejlepší ženská mého života
Pražský Sherlock Holmes (TV film)
Zámek
Čest a sláva
Žert
1967 Bidýlko (TV film)
Lucerna (TV film)
Pension pro svobodné pány
Svatba jako řemen
1966 Dýmky
Kočár do Vídně
Předpověď: nula (studentský film)
Znamení Raka
1965 Ať žije republika
Dům v Kaprové ulici
Kupon (TV film)
Lysistrata (TV film)
Neviditelný (TV film)
Noc na Karlštejně (TV film)
Svatba s podmínkou
1964 A pátý jezdec je Strach
Dvanáct
Místenka bez návratu
Čintamani & podvodník
1963 Handlíři
Okurkový hrdina
1961 Hledá se táta!
Jarní povětří
Spadla s měsíce
Turista (studentský film)

TV seriály

2018 Ohnivý kuře (TV seriál)
Veruna a vnoučata (S05E39)
2017 Ohnivý kuře (TV seriál)
Nic není, jak vypadá! (S04E18)
Láska až do smrti (S04E17)
Snědený had! (S04E16)
další epizody (45)
2016 Doktor Martin (TV seriál)
V kurníku (S02E12)
2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Tajemství kozího chlívku (S03E30)
V týlu nepřítele (S03E28)
Šmejdi znovu na scéně (S03E27)
další epizody (24)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Byl lásky čas (S01E08)
2012 Život je ples (TV seriál)
Nebe je moudrý a zlatý (E16)
Podezření (E15)
V sedmém nebi (E14)
další epizody (14)
Vetřelci a lovci (TV seriál)
Užij si se psem (E03)
Trapasy (TV seriál)
Krtek (S05E10)
2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
Hlavně ne dárky (E08)
Krev mé krve (E07)
Nic pro slabé žaludky (E06)
další epizody (8)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Firemní foto (E13)
Specialita podniku (E12)
Dort (E11)
další epizody (13)
2009 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Majordomus (S06E03)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Slib (E13)
Diagnóza (E12)
Zatnuté zuby (E11)
další epizody (13)
1999 Oběti (TV seriál)
Přepadení (E01)
1996 Manželská tonutí (TV seriál)
Hledání věrné ženy (E01)
1994 Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pan děkan mění názor (E26)
Rumburak kontra Fantomas (E25)
Výlet někam jinam (E24)
další epizody (11)
Strašidla a spol. (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Školka (E03)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
O krásných nožkách Anduly Bláhové (E01)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1984 Bambinot (TV seriál)
Příjemná ztráta (E06)
Osudný zločin (E05)
Katastrofální omyl (E04)
další epizody (6)
Paragrafy na kolech (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Radost (E07)
Pokora (E06)
Lítost (E05)
další epizody (7)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Narozeniny (E01)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Procento hnisavých komplikací (S02E06)
Oponentura (S02E05)
další epizody (7)
1980 Arabela (TV seriál)
Hrdlička zasahuje (E12)
Příliš mnoho generálů (E11)
Rumburakova velká šance (E10)
další epizody (6)
1979 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1977 Americké humoresky (TV seriál)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Srážka (S01E12)
Smíření (S01E11)
další epizody (13)
Třešňová babička (TV seriál)
1974 Zahrada (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 Fantom operety (TV seriál)
Konec Fantoma (E05)
Fantom v nebezpečí (E04)
Fantom dělá zmatky (E03)
další epizody (5)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (4)
Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
Hrabě Monte Christo (E07)
Úvod k nenatočenému 6. dílu (E06)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)
Albrecht z Valdštejna (E04)
Miss Diorling (E03)
další epizody (5)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Utopenec (E07)
Benjamínek (E06)
Monika (E05)
další epizody (7)

Dokumentární

2018 Robert Vano - Příběh člověka
2017 Backstage: Křehkosti, tvé jméno je žena (TV film)
Bráním se dojetí
2016 Teorie tygra - film o filmu
2014 Magický hlas rebelky
Tajemství Jiřího Hrzána (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
Tajemství Vladimíra Menšíka (TV film)
Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 Tajemství Josefa Dvořáka (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
Film o seriálu Život je ples (TV film)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Komici na jedničku (TV seriál)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Iva Janžurová (S02E20)
Příběhy slavných (TV seriál)
Božský Bosňák (S11E03)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Dlouhý půst Marty Kubišové (TV film) - a.z.
Film o filmu: Petrolejové lampy (TV film)
Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
2003 Po čtyřiceti letech (TV film)
2002 Film o filmu: Výlet (TV film)
Spravedlnosti času... (TV film) - a.z.
Příběhy slavných (TV seriál)
Bylo to sluníčko (S03E08)
2000 Kočky (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Andělé tě hlídají (S01E01)
1994 Hypnotizérova nevěsta (TV film)
1989 Občanské Semaforum
1982 Dorozumívání zvířat (TV seriál)
1968 Spřízněni volbou
1967 Merci monsieur Marceau (TV film)

TV pořady

2017 Ceny Thálie 2016 (TV pořad)
Ceny české filmové kritiky 2016 (TV pořad)
2016 Pečeme podle hvězd (TV pořad)
2015 Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2015 (TV pořad)
TýTý 2014 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2012 Světlo pro Světlušku 2012 (TV pořad)
Česká hlava 2012 (TV pořad)
2011 Všechno nejlepší (TV pořad)
Český lev 2010 (TV pořad)
2010 Což takhle dát si Janžurku! (TV pořad)
Nikdo není dokonalý speciál (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
Nezapomenutelné scénky (TV pořad) - a.z.
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Za oponou (TV pořad)
2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
2000 Tuhle rundu platím já (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1988 A ještě jednou Sešlost (TV pořad)
Dárky (TV pořad)
Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1985 Humoriády Felixe Holzmanna (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Hudební videoklipy

1968 Karel Gott: Mám tě rád víc než dřív (hudební videoklip)
1967 Karel Gott: Večerní chorál (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace