foto

Raf Vallone

  • nar. 17.2.1916
    Tropea, Kalábrie, Itálie
  • zem. 31.10.2002 (86 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italský herec se narodil 17. února 1916 jako Raffaele Vallone. Slibně rozjíždějící kariéru fotbalisty ukončil těžký úraz nohy. Na konci 30. let byl velkou nadějí fotbalového klubu Juventus Turín. Po vzoru otce, který byl právník, vystudoval na římské univerzitě práva, ale advokátní praxi dlouho neprovozoval. Začal se věnovat novinářské činnosti. Při své práci filmového, divadelního a hudebního kritika se dostal i do filmových ateliérů Cinecitty, kde se seznámil s režisérem Giuseppem De Santisem, který mu otevřel dveře k herecké kariéře.

Poprvé se ve filmu objevil již v roce 1942 ve snímku NOI VIVI (r. G. Alessandrini) a od roku 1946 získává herecké zkušenosti na divadle v Turíně. Ale teprve role ve snímku RISO AMARO (Hořká rýže) již zmiňovaného režiséra Giuseppe De Santise startuje jeho hereckou kariéru. O rok později mu již svěřil hlavní roli ve filmu NENÍ MÍRU POD OLIVAMI. V průběhu 50. let se prosadil jako představitel levicově smýšlejících intelektuálů a zejména tvrdých proletářů v politických dramatech italské produkce. V letech 1958-60 slavil úspěch na jevišti pařížského Théâtre d'Antoine v dramatu Arthura Millera Pohled z mostu, režírovaném Peterem Brookem. V roce 1961 si stejnou roli přístavního dělníka Eddieho Carbonea zahrál i ve filmové verzi POHLED Z MOSTU (r. S. Lumet), která mu otevřela cestu do Hollywoodu, kde pak v následujících desetiletích vytvořil řadu vedlejších rolí. Prosadil se také jako divadelní a operní režisér. Pod jeho vedením hráli a zpívali mj. Placido Domingo a Renata Scottová v newyorské Metropolitní opeře.

V roce 1952 se oženil s herečkou Elenou Varziovou. Měli spolu dvě děti, dceru Eleonoru a syna Saveria, kteří se také věnují herecké kariéře. Raf Vallone zemřel 31. října 2002.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2000 Vino santo (TV film)
1999 Toni
1992 Mit dem Herzen einer Mutter (TV film)
1991 First Circle, The (TV film)
Michelangelo (TV film)
1990 Kmotr III
Leyenda del cura de Bargota, La (TV film)
1989 La luna negra
1988 Der Bierkönig (TV film)
1986 We the Living
1985 Paradigma
1983 Šarlatový a černý (TV film)
1982 A Time to Die
1981 Lion of the Desert
Sezona mira u Parizu
1980 Retour à Marseille
1979 Profumo di classe (TV film)
Téměř dokonalá aféra
1978 Fame (TV film)
Řecký magnát
1977 Des Teufels Advokat
Druhá strana půlnoci
1975 Decadenza
Růžové poupě
The 'Human' Factor
Šťastná ruka
1974 Simona
Small Miracle, The (TV film)
1973 Casa della paura, La
Honor Thy Father (TV film)
Katolíci (TV film)
Ricco
1972 Letní zabiják
1971 Perché non ci lasciate in pace?
Přestřelka
1970 Děla pro Cordobu
La morte risale a ieri sera
The Kremlin Letter
1969 Italian Job
1968 Desperate Ones, The
Esclava del paraíso, La
Volver a vivir
1966 Nevada Smith
Se tutte le donne del mondo
1965 Harlow
Voglia da morire, Una
1964 Scoperta dell'America, La
Tajná invaze
1963 Kardinál
1962 Phaedra
Pohled z mostu
1961 Cid
1960 Garçonnière, La
Horalka
Recours en grâce
1958 La violetera
Piège, Le
Pomsta
1957 Rose Bernd
1956 Guendalina
Liebe
Possédées, Les
Secret de soeur Angèle, Le
1955 Andrea Chénier
Il Segno di Venere
1954 Delirio
Obsession
Pláž
Siluri umani
Třikrát žena
1953 Eroi della domenica, Gli
Perdonami!
Tereza Raquinová
1952 Les Chemises rouges
Ojos dejan huellas, Los
Znepokojující maso
Řím v 11 hodin
1951 Anna
Rytíř bez zákona
1950 Bivio, Il
Cesta naděje
Cristo proibito, Il
Cuori senza frontiere
Není míru pod olivami
1948 Hořká rýže
1942 Noi vivi

TV seriály

1991 Julianus barát (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1985 Goya (TV seriál)
Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1982 I Remember Nelson (TV seriál)
1975 Marco Visconti (TV seriál)
1963 Il mulino del Po (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

1967 Flash 03

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace