foto

Paul Wegener

  • nar. 11.12.1874
    Arnoldsdorf, Západní Prusko, Německá říše
  • zem. 13.9.1948 (73 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ve dvaceti skončil na právech, aby se mohl věnovat herectví. V roce 1906 se přidal k společnosti Maxe Reinhardta, v roce 1912 přešel k filmu a objevil se v expresionistickém hororovém dramatu PRAŽSKÝ STUDENT (1913). Během natáčení uslyšel poprvé legendu o Golemovi a pustil se do příprav jeho filmové adaptace - scénář psal s Henrikem Galeenem. První verze - GOLEM (1915) - z něhož se dnes dochoval pouze fragment, byla úspěšná a Wegener si získal reputaci. V roce 1917 natočil parodii DER GOLEM UND DIE TÄNZERIN, zato přepracovaná verze, JAK GOLEM NA SVĚT PŘIŠEL (1920), je dnes klasickým dílem německé kinematografie a jen upevnila Wegenerovu historickou pozici.

Jedním z jeho raných filmů byl DER YOGHI (1916), ve kterém ztvárnil úlohu jogína a vynálezce a kde měl příležitost skloubit tři ze svých zájmů, trikovou kameru (jeden z prvních filmů představujících neviditelnost), nadpřirozeno a východní mysticismus. Jeho jediným hollywoodským snímkem byla adaptace Maughamovy novely, fantasy drama THE MAGICIAN (1926) Rexe Ingrama. Po boku Brigitte Helmové si zahrál profesora-experimentátora ve "frankensteinovské" záležitosti svého bývalého parťáka Galeena: ALRAUNE (1928).

Prvním Wegenerovým zvukovým filmem byla černá komedie UNHEIMLICHE GESCHICHTEN (1932), ve které si dělal legraci sám ze sebe a vůbec z expresionistického žánru jako takového. V roce 1933 se dostali v Německu k moci Národní socialisté a řada umělců byla zatčena, perzekvována nebo vypovězena. Wegener měl ovšem status "státního herce" a vystupoval v různých propagandistických snímcích. Ve skutečnosti zastával protinacistický postoj, finančně podporoval odbojáře a ukrýval ve svém bytě režimu nepohodlné osoby. Po válce, navzdory svému špatnému zdravotnímu stavu, pomáhal v Berlíně znovuobnovovat kulturní život a zlepšovat životní podmínky jeho obyvatelům.

V červenci 1948 v Deutschen Theatre zkolaboval hned v první scéně reprízy Lessingovy komedie "Moudrý Nathan" a dva měsíce nato ve spánku zemřel. Tento herec, producent, scénárista a filmový režisér, průkopník německého expresionistického filmu, byl celkem šestkrát ženatý (potřetí a pošesté s herečkou Lydou Salmonovou). Jeho čtvrtou ženou byla Greta Schröderová, známá z klasického hororu UPÍR NOSFERATU (1922). Jeho bratrancem byl geolog a meteorolog Alfred Wegener a syn Prof. Peter P. Wegener byl fyzikem, specialistou na nadzvukovou dynamiku.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1951 Augen der Liebe
1949 Der große Mandarin
1945 Der Fall Molander
Dr. phil. Doederlein
Kolberg
Šiva a šibeniční kvítek
1944 Seinerzeit zu meiner Zeit
Tierarzt Dr. Vlimmen
1943 Dr. Terror's House of Horrors - a.z.
Wenn die Sonne wieder scheint
1942 Diesel
Hochzeit auf dem Bärenhof
Velký král
1941 Děvče z ostrova Fanö
Mein Leben für Irland
Zwielicht
1939 Nesmrtelné srdce
Právo na lásku
1938 Stärker als die Liebe
Tajemné dobrodružství
1935 ...nur ein Komödiant
Der Mann mit der Pranke
1934 Ein Mann will nach Deutschland
1933 Hans Westmar. Einer von vielen. Ein deutsches Schicksal aus dem Jahre 1929
Inge und die Millionen
1932 Das Geheimnis um Johann Orth
Marschall Vorwärts
Unheimliche Geschichten
1930 Fundvogel
Survival
1928 Alraune
1927 Arme kleine Sif
Die Weber
Die Welt ohne Waffen
Glanz und Elend der Kurtisanen
Ramper, der Tiermensch
Svengali
1926 Dagfin
The Magician
1925 Lebende Buddhas
1922 Das Liebesnest 1
Herzog Ferrantes Ende
Lucrezia Borgia
Monna Vanna
Vanina oder Die Galgenhochzeit
Žena faraonova
1921 Der verlorene Schatten
Die Geliebte Roswolskys
1920 Jak Golem na svět přišel
Nachtgestalten
Steuermann Holk
Sumurun
1919 Der Galeerensträfling
Madame DuBarry
1918 Apokalypse
Der Fremde Fürst
Der Rattenfänger von Hameln
1917 Der Golem und die Tänzerin
Dornröschen
Hans Trutz im Schlaraffenland
Pied Piper of Hamelin, The
1916 Der Yoghi
Rübezahls Hochzeit
1915 Die Rache des Blutes
Golem
1913 Die Augen des Ole Brandis
Pražský student

Dokumentární

1998 Dämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger Jahre - a.z.
1965 30. Januar 1945
1963 Lieblinge unserer Eltern (TV seriál) - a.z.
1958 Kommt nicht wieder, Das
1949 Sie sind nicht mehr - a.z.
1925 Der Film im Film

Scenáristická filmografie

Filmy

1913 Pražský student

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace