Reklama

Reklama

Edy Campagnoli

Edy Campagnoli

nar. 12.06.1934
Milano, Itálie

zem. 06.02.1995 (60 let)
Milano, Itálie

Biografie

Edy Campagnoli je rodačkou z Milána, kde se narodila 12. června 1934, jako Edda Campagnoli. Edy začala svou kariéru jako modelka po skončení druhé světové války a proslavila se zejména jako moderátorka. V roce 1952 se Edy objevuje v milánské La Scale v roli Venuše. Ve hře LA VESTALE se setkala s Marií Callas pod vedením Luchina Viscontiho.

V roce 1955 přichází televizní debut v odpoledním programu VETRINE. Velký zlom přišel v listopadu stejného roku, kdy se pohledná a italsky netypická blondýnka Edy, poprvé objevuje v pořadu LASCIA O RADDOPPIA?. Tento televizní kvíz byl jedním z nejpopulárnějších programů televize RAI. Moderátorem byl Mike Bongiorno a příchodem Edy dostal pořad „jemný dotek elegance". Kvíz byl vysílán od 26. listopadu 1955 až do 16. července 1959 a Edy si v něm po dobu tří let užila popularitu široké veřejnosti.

Co se týká filmu, objevuje se Edy roku 1956 v roli Giovanny ve filmu LA VOCE CHE UCCIDE.  Ve filmech TOTÓ LASCIA O RADDOPPIA (1956) a I MILIARDARI (1956) představovala sebe samotnou, neboť už podle názvu je patrné, že filmy se vztahují k televiznímu kvízu. Roku 1965 pak hrála Edy v povídce GUGLIELMO IL DENTONE, která je součástí povídkové komedie IL COMPLESSI (1965). V této hvězdně obsazené komedii hrála Edy po boku Alberta Sordiho.

Edy byla vdaná dvakrát. Prvním manželem byl Lorenzo Buffon, bývalý fotbalový brankář zejména AC Milán, ale i italské reprezentace. Lorenzo byl bratrancem dědečka Gianluigiho Buffona, jednoho z nejlepších světových brankařů současnosti a manžela české modelky Aleny Šeredové. Vraťme se ale k Edy a Lorenzovi, kteří byli manželé od 27.6.1958 až do roku 1968 a měli spolu dceru Patricii. Po narození Patricie v roce 1961 se Edy vzdala televizní kariéry a začala se věnovat dceři a později se pracovně zaměřila na módu. Otevřela si i obchod.

V roce 1979 při příležitosti „stříbrného" výročí italské televize a na oslavu 20 let od ukončení televizního pořadu LASCIA O RADDOPPIA?, byl tento kvíz od od 15. března do 26. července opětovně vysílán. Moderátorem byl znovu Mike Bongiorno a jeho asistentkou tentokráte dcera Edy, Patricia Buffon.

Podruhé se Edy vdala za Alberta Manicardiho a s ním žila až do své smrti. Edy zemřela ve věku 60 let, 6. února 1995, ve svém rodném Miláně na následky cévní mozkové příhody. Edy delší dobu trpěla dědičným onemocněním ledvin a podstoupila i dialýzu. Pohřeb se konal v Miláně v kostele San Babila.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herečka

Reklama

Reklama