foto

Vanessa Marcil

  • nar. 15.10.1968 (50 let)
    Palm Desert, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Kvůli svému šílenému pracovnímu rozvrhu jsem se stala jakousi mistryní v převlékání za jízdy. Řidiči kolem to milují.”

Narodila se jako Sally Vanessa Ortiz v kalifornském městě Indio. Vyrůstala v Palm Desert s rodiči a staršími sourozenci: sestrami Tinou a Sherry a bratrem Samem. Matka Patricia (Marcilová), jinak bylinářka, je Američanka s francouzskými, italskými a portugalskými předky, otec Peter Ortiz, podnikatel a milionář, který se vypracoval od piky, je zase Mexičan. Pojmenovaná byla údajně podle slavné herečky Vanessy Redgraveové. V osmi začala hrát a s vlastní písní dokonce vyhrála jednu pěveckou soutěž. Na střední škole v Indiu pracovala v místní divadelní společnosti (Circle Theatre Acting Company) a na vyšší škole v Palm Desert pak studovala práva. Než v roce 1992 zakotvila jako Brenda Barrettová v soap-opeře “General Hospital” (1963), prošla řadou divadelních produkcí. Za Brendu pak získala celkem tři nominace na televizní cenu Emmy (1997, 1998 a 2003), přičemž tu poslední – pro vyjímečnou herečku ve vedlejší roli – proměnila.

V roce 1996 seriál opustila (s krátkým návratem na podzim 2002) kvůli televiznímu filmu, mysterióznímu krimithrilleru TO LOVE, HONOR AND DECEIVE (1996). Skutečný filmový debut přišel v roce 1996, kdy ztvárnila ženu Nicolase Cage Carlu Pestalozziovou ve výborném akčním spektáklu s Seanem Connerym a Edem Harrisem SKÁLA. Dvakrát (1997) hostovala v policejním seriále “High Incident” z produkce Stevena Spielberga. V listopadu 1998 se jako Gina Kincaid přidala k ansámblu “Beverly Hills 90210 “ kde coby “dračice” nahradila Tiffani Thiessenovou. Zde také potkala herce Briana Austina Greena a v březnu 2002 se jim narodil syn Kassius Lijah Marcil-Green. Jméno má údajně po slavném boxerovi Muhammadu Alim (Cassius Clay), jehož je Brian velkým fanouškem. V “Beverly Hills 90210 “ zůstala jeden a půl sezóny, do roku 2000.

Právě kvůli smlouvě na “Beverly Hills 90210” byla nucena odmítnout roli Nelly Porterové v “Ally McBealové” (1997), která pak připadla Portii de Rossi. Prošla také konkurzem na roli Nancy v hororu TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA 2: ROK POTÉ (1998), obsazena byla ale nakonec Jennifer Esposito, jelikož režisér cítil, že by svojí krásou na sebe strhávala pozornost na úkor hlavních herců. Zazářila ve dvou nezávislých filmech, romantických komediích NICE GUYS SLEEP ALONE (1999) s Seanem O'Bryanem a THIS SPACE BETWEEN US (2000) s Jeremy Sistoem. V současné době (2008) je k vidění jako Samantha Jane "Sam" Marquezová v seriále “Las Vegas” z prostředí casina. Počátkem roku 2008 jí dala také stanice ABC šanci k návratu do role Brendy Barrettové v “General Hospital”, zatím se čeká na odpověď.

Byla prý inspirací pro Prince, jeho píseň “Nejkrásnější dívka na světě” (1994) má být o ní. Objevila se v několika pánských časopisech, jako například v “Stuff”, “FHM” a “Maxim”, který jí v roce 2005 přiřadil 19. pozici v žebříčku pro “žhavých 100” a také foto na obálce čísla s tímto seznamem. V časopise “People” se dvakrát zařadila mezi nejkrásnější lidi světa (1996 resp. 2008). Odmítla nabídku focení pro “Playboy”- co se týká odhalování svého těla je údajně velmi plachá.

Pořádáním různých charitativních akcí a získáváním prostředků pro fondy organizace “Sojourn Services” podporuje bydlení pro týrané ženy a jejich děti (v roce 2001 za tuto svoji činnost získala cenu). Svými aktivitami upozorňuje na domácí násilí a povzbuzuje takto postižené ženy, aby se nebály vzít život do svých rukou. V Los Angeles otevřela “Patricia House”, který pomáhá ženám, které už nejsou schopné postarat se o své děti a zřídila pro ně také poradenskou linku. Navrhla řadu oblečení s názvem 'Kass' (nazvaného podle jejího syna Kassiuse) – výnosy z jeho prodeje jsou určené africkým matkám a dětem.

Vanessa je vegetariánkou, má dva psy, miluje jízdu na motocyklu a údajně trpěla agorafobií. Je dobrou přítelkyní s filmovou kolegyní Ingo Rademacherovou. V letech 1989 – 1991 byla provdaná za Coreyho Feldmana. Byla také zasnoubena s kolegou z “General Hospital” Tylerem Christopherem a v letech 1999 – 2003 žila s už zmíněným Brianem Austinem Greenem (uvádělo se, že jsou zasnoubeni, v interview pro “Stuff” to ale Marcilová popřela). V současné době (2008) žije se svým přítelem Benem Youngerem a synem v newyorském Brooklynu. Její rodina jinak stále pobývá v Indiu.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bad Tutor (TV film)
2017 Deadly Devotion
2016 The Convenient Groom (TV film)
2014 Borrowed Moments
V zajetí ráje (TV film)
2010 Cesta ven
2009 Horké léto (TV film)
2008 Hledá se chůva (TV film)
2003 Fish Without a Bicycle
2002 Hackeři
2000 This Space Between Us
1999 Nice Guys Sleep Alone
1997 976-WISH
1996 Skála
To Love, Honor, and Deceive (TV film)

TV seriály

2012 Havaj 5-0 (TV seriál)
Žena plná zla (S03E08)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Eighteen: Indecent Exposure (S02E11)
Chapter Sixteen: Thanksgiving (S02E09)
Chapter Fourteen: Let the Games Begin (S02E07)
2004 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Dvojice (S02E08)
Montecito Lancers (S02E07)
Jak si lidé hrají (S02E06)
další epizody (21)
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Pokerová tvář (S01E10)
Rok Tygra (S01E09)
Štěstí je žena (S01E08)
další epizody (10)
2002 Beze stopy (TV seriál)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
1996 Každý den v akci (TV seriál)
Všichni starostovi muži (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

Dokumentární

2003 Intimate Portrait: Vanessa Marcil (TV film)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2010 The 37th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2004 The 31st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
SoapTalk (TV pořad)
1998 The 25th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 The 22nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 21st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace