foto

Magali Noël

  • nar. 27.6.1932
    İzmir, Turecko
  • zem. 23.6.2015 (82 let)
    Châteauneuf-Grasse, Francie

Biografie

Původem turecká herečka Magali Noël se prosadila v celoevropském měřítku v 50. a 60. letech, točila hlavně ve Francii a Itálii, proslulost jí přinesla účast ve Felliniho filmech, popularity dosáhla i jako zpěvačka populárních písní. Narodila se v tureckém Izmiru a od dětství se věnovala tanci a zpěvu, s rodinou odešla ještě před válkou do Francie, kde pokračovala ve studiu herectví pod vedením Catherine Fonteney. Následně začala vystupovat v kabaretech a brzy se dostala i k prvním nahrávkám na gramofonové desky.

Souběžně s prvními úspěchy ve zpěvu se Magali Noël začala objevovat i před kamerou, debutovala v komedii ZÍTRA JSME ROZVEDENÍ (Demain, nous divorçons, 1951), zviditelnila ji ale až postava dívky Viviane v Dassinově gangsterce RVAČKA MEZI MUŽI (Du rififi chez les hommes, 1954). Následovaly další menší role ve filmech historického žánru (SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils du Caroline Chérie, 1955; VELKÉ MANÉVRY – Les grandes manoeuvres, 1955). Hlavní ženské party pak odehrála v dnes již méně známých filmech VRAHOVÉ A ZLODĚJI (Assassins et voleurs, 1957) a TOUHA VLÁDNE MUŽŮM (Le désir mene les hommes, 1958). Do této doby spadá také mimořádně úspěšná nahrávka písně Fais-moi mal (1956), která byla jednou z prvních francouzských reakcí na vlnu rock´n´rollu, kvůli svému textu – tehdy vnímanému jako amorálnímu – měla ale dlouhou dobu problémy s prezentací v médiích.

Počátkem šedesátých let točila Magali Noël několik filmů ročně a své působiště rozšířila o Itálii, kde si ji oblíbil Federico Fellini (SLADKÝ ŽIVOT – Dolce vita, 1960; SATYRICON, 1969), točila ale i s jinými italskými režiséry. Velkou ženskou roli pak hrála v oscarovém politickém dramatu Z (1969), paradoxně právě tehdy ji ale filmoví producenti přestali vyhledávat. Znovu nicméně točila s Fellinim (AMARCORD, 1973), začala častěji účinkovat také v televizi. Vrátila se hlavně ke zpěvu, nepořizovala sice nové nahrávky, ale na koncertních pódiích sklízela úspěchy se svými staršími písněmi z padesátých let. Hrála také v divadle, uplatnění našla ve slavných francouzských fraškách G. Feydeaua nebo E. Labiche, prorazila ale i ve velkých dramatických rolích (Matka Kuráž a její děti) a jako zpěvačku ji neminuly ani úspěchy v muzikálech (Kabaret).

Z její další filmografie si zaslouží zmínku francouzský snímek SMRT MARIA RICCIIHO (La mort de Mario Ricci, 1983), po několika menších rolích se zatím naposledy objevila v dramatu VĚRNOST (La fidélité, 2000), v menší úloze záhadné ženy v černém se mihla ve filmu PRAVDA O CHARLIEM (The Truth About Charlie, 2002). Mezitím ovšem znovu v Itálii hrála hlavní roli v u nás neuvedeném snímku REGINA COELI (2000). V nedávné době se dočkala i zmapování své pěvecké kariéry vydáním CD s prostým názvem Magali Noël (2002).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Pravda o Charliem
2000 Regina Coeli
Věrnost
1999 Nuit des hulottes, La (TV film)
1998 Dernier fils, Le (TV film)
1997 Les Héritiers (TV film)
1991 Crimes et jardins (TV film)
1989 La nuit de l'eclusier
Lundi noir (TV film)
Pentimento
1986 Amour tango, L' (TV film)
Exit-exil
1985 Diesel
Vertiges
1984 Sortie interdite (TV film)
1983 Les années 80
Smrt Maria Ricciho
1982 Enfant et les magiciens, L' (TV film)
Qu'est-ce qui fait courir David ?
1980 Chemin perdu, Le
Président est gravement malade, Le (TV film)
1978 Les rendez-vous d’Anna
1977 Stato interessante
1975 Banca di Monate, La
Il tempo degli assassini
Paolo Barca, maestro elementare, praticamente nudista
1973 Amarcord
1972 Comme avant, mieux qu'avant (TV film)
P'tit vient vite, Le
Racconti proibiti... di niente vestiti
1971 Belve, Le
1970 Edipeon
Kyrkoherden
Obratník Raka
Prete sposato, Il
The Man Who Had Power Over Women
1969 L'astragale
Satyricon
Z
1968 Mois le plus beau, Le
1967 Le golem (TV film)
1965 La dama de Beirut
1964 Corde au cou, La
Dernier tiercé, Le
Marziani hanno dodici mani, I
Oltraggio al pudore
Requiem pour un caïd
Traite des blanches, La
1963 Das Todesauge von Ceylon
L'accident
Queste pazze pazze donne
Totò a Kleopatra
1962 Colpo segreto di d'Artagnan, Il
1961 Dans la gueule du loup
Gioventù di notte
La ragazza in vetrina
Le Sahara brûle
Mani in alto
Mörderspiel
Zákon války
1960 A qualcuna piace calvo
Boulevard
Gastone
Marie des Isles
Noi siamo due evasi
Sladký život
1959 Des femmes disparaissent
Oh! Qué mambo
Ça n'arrive qu'aux vivants
Île du bout du monde, L'
1958 Désir mène les hommes, Le
Piège, Le
Si le roi savait ça
È arrivata la parigina
1957 Assassins et voleurs
O.S.S. 117 n'est pas mort
1956 Doris (TV film)
Elena a muži
Possédées, Les
1955 Chantage
Když je v Paříži noc
Rvačka mezi muži
Syn sladké Caroline
Velké manévry
1954 Mourez, nous ferons le reste
1953 Deux de l'escadrille
1951 Demain nous divorçons
Seul dans Paris

TV seriály

1992 Les Cœurs brûlés (TV seriál)
1982 Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
1966 Comment ne pas épouser un milliardaire (TV seriál)
1957 Cabaret du soir (TV seriál)

Dokumentární

2009 Noi che abbiamo fatto la dolce vita

Host

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace