foto

Silvana Pampanini

  • nar. 25.9.1925
    Řím, Itálie
  • zem. 6.1.2016 (90 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Silvana Pampanini si období hvězdné slávy užívala v padesátých a šedesátých letech 20. století, cestu na stříbrné plátno jí jako u mnoha jiných krásek otevřelo vítězství v soutěži Miss Itálie. Předky měla v Benátkách, sama se ale narodila v Římě, kde za druhé světové války začala studovat na konzervatoři operní zpěv a hru na klavír. Předpoklady k uměleckému uplatnění měla ostatně v rodině, její tetou a první učitelkou zpěvu byla kdysi slavná italská sopranistka Rosetta Pampanini (1896-1973).

Do soutěže Miss Itálie 1946 ji přihlásil její učitel zpěvu na konzervatoři a právě toto klání vyneslo Silvanu Pampanini na výsluní popularity. Odborná porota zvolila sice na první místo Rossanu Martini, veřejnost ale preferovala Silvanu a nesouhlas s rozhodnutím poroty vedl až k pouličním nepokojům, jež musela rozehnat policie. Mezitím díky pěvecké průpravě Silvana Pampanini začala natáčet v rozhlase, s operními áriemi také vystupovala na koncertech, první menší role dostala i ve filmu.

Až koncem čtyřicátých let začal stoupat její význam jako filmové herečky, první hlavní roli hrála v hudebním filmu TAJEMSTVÍ DONA GIOVANNIHO (Il segretto di Don Giovanni, 1948), kde byl jejím partnerem operní pěvec Gino Bechi. Další velké postavy v historických kostýmech ztvárnila ve filmech OK, NERONE (OK, Nero, 1951), RYTÍŘ BEZ ZÁKONA (Le avventure di Mandrin, 1952) nebo ve francouzském životopisném snímku KOENIGSMARK (1952). Velké příležitosti vyšších uměleckých hodnot dostala od významných režisérů jako byl Giuseppe de Santis (ŽENICH PRO ANNU ZACCHEOVOU – Un marito per Anna Zaccheo, 1952) nebo Luigi Zampa (PROCES PROTI MĚSTU – Processo alla città, 1954), s Albertem Sordim vytvořila ústřední pár v Comenciniho filmu KRÁSKA Z ŘÍMA (La bella di Roma, 1955).

Celá padesátá léta patřila Silvana Pampanini k nejlépe placeným italským umělkyním, kromě herectví se nadále věnovala zpěvu, operní árie prezentovala na koncertních vystoupeních v nejslavnějších divadlech, svou krásu zúročila také jako modelka. Přišla i nabídka z Hollywoodu, kterou ovšem Silvana odmítla, protože měla obavu z angličtiny a nechtěla se stát terčem posměchu. Naproti tomu velké role hrála například ve Francii (VĚŽ NESLESKÁ – La tour de Nesle, 1955) i v dalších evropských zemích, zvláště oblíbená byla v Řecku a Španělsku.

Pro bulvární média byla Silvana Pampanini dlouhá léta oblíbeným soustem, řada jejích „ověřených“ milenců však zůstává spíše jen ve sféře dohadů. Byli s ní spojováni slavní herci Omar Sharif, Tyrone Power nebo Orson Welles, stejně tak i hlavy států, například egyptský král Farouk I. Sama Silvana Pampanini přiznala letitý vážný vztah s mužem mimo oblast šoubyznysu, jejich chystaný sňatek se však nekonal kvůli jeho předčasnému úmrtí. Mezitím slavila další úspěch ve spojení s režisérem Giuseppe de Santisem; koprodukční film CESTA DLOUHÁ JEDEN ROK (La strada lunga un anno, 1958) byl sice nominován na Oscara jako nejlepší neanglicky mluvený film, v Itálii se ale potýkal s nezájmem producentů o tvorbu levicově zaměřeného režiséra.

V šedesátých letech se Silvana Pampanini před kamerou objevovala spíše již jen výjimečně, za připomenutí stojí alespoň film Dina Risiho GAUČO (Il gaucho, 1965) s Vittoriem Gassmanem v hlavní roli. O rok později se po dvaceti letech rozhodla ukončit svou uměleckou dráhu, odešla do soukromí a starala se o své rodiče. Několik menších rolí ve filmu i televizi během 70. a 80. let bylo již jen slabým odleskem dávné slávy předešlých dekád.

Poslední léta života trávila Silvana Pampanini střídavě v Monaku a v Římě, jako čestný host se objevovala na různých společenských akcích, několikrát byla například pozvána na festival do Benátek. V roce 2003 obdržela Řád za zásluhy v oblasti kultury. V rámci svých veřejných vystoupení až do vysokého věku poskytovala také rozhovory, v nichž se se sympatickým nadhledem vracela ke své předčasně ukončené kariéře. Její pohled byl koneckonců vlastní přirozené a skromné povaze, jíž si získala Itálii krátce po druhé světové válce. Silvana Pampanini zemřela v Římě 6. ledna 2016 ve věku 90 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Tiburzi
1983 Taxikář
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1971 Mazzabubù... quante corna stanno quaggiù?
1966 Mondo pazzo... gente matta!
1965 Il Gaucho
Tres mil kilómetros de amor
1964 Napoleoncito
1961 Mariti a congresso
Terrore dei mari, Il
1959 Sed de amor
1958 Cesta dlouhá jeden rok
Giuseppe Verdi
1957 Saranno uomini
1956 Kyriakatikoi iroes
Zákon ulic
1955 Bella di Roma, La
Canzoni di tutta Italia
La Tour de Nesle
Napoléon
Římské povídky
1954 Allegro squadrone
Amori di mezzo secolo
Canzoni di mezzo secolo
Il matrimonio
Orient Express
Principessa delle Canarie, La
Schiava del peccato
Vortice
1953 Canzoni, canzoni, canzoni
Giorno in pretura, Un
Koenigsmark
L'incantevole nemica
Noi cannibali
Ženich pro Annu Zaccheovou
1952 Bufere
Donna che inventò l'amore, La
La Tratta delle bianche
Miracolo a Viggiù
Peccatrice dell'isola, La
Presidentessa, La
Processo alla città
Viva il cinema!
1951 Bellezze in bicicletta
Bruna indiavolata, Una
Era Lui!... Si! Si!
Io sono il capataz
La paura fa 90
O.K. Nerone
Rytíř bez zákona
1950 47 mrtvých promluvilo
Inafferrabile 12, L'
Náklaďák
Richiamo nella tempesta, Il
È arrivato il cavaliere!
1949 Antonio di Padova
Biancaneve e i sette ladri
Forza del destino, La
Marechiaro
Pompieri di Viggiù, I
Sparviero del Nilo, Lo
1948 Arrivederci, papà!
Il barone Carlo Mazza
1947 L' Apocalisse
Segreto di Don Giovanni, Il

TV seriály

1999 Tre stelle (TV seriál)

Dokumentární

1982 Étoiles et toiles (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1958 Giuseppe Verdi

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace