foto

John Meillon

  • nar. 1.5.1934
    Mosman, Sydney, New South Wales, Austrálie
  • zem. 11.8.1989 (55 let)
    Neutral Bay, Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

John Meillon byl australský herec především vedlejších rolí, známý zejména pro ztvárnění mnoha komediálních postav, jako např. Waltera Reillyho z dobrodružné komedie CROCODILE DUNDEE /1986/ a CROCODILE DUNDEE II /1988/. Je znám také pro namluvení reklamy na pivo Victoria Bitter, která se vysílala dlouho po jeho smrti.

Meillon se narodil v Mosmanu v Sydney. Jeho mladší bratr Bob byl režisérem. Svou hereckou kariéru začal ve věku 11 let v rádiovém seriálu "Stumpy" a svůj divadelní debut si odehrál o rok později. V 16 letech se připojil ke kočovnému divadlu Shakespeare Touring Company a jako mnoho jiných herců jeho generace, natáčel a hrál v letech 1959-1965 v Anglii.

Pravidelnou roli získal v australském seriálu MY NAME'S McGOOLEY, WHAT'S YOURS? /1966-1968/ a ve dvou dílech slavného seriálu SKIPPY /1966-1970/ se objevil v roli Nimbla Norrise. Spolu s Jenny Agutter a Davidem Gulpililim ztvárnil postavu muže v dobrodružném dramatu WALKABOUT /1971/. V roce 1976 získal cenu AACTA Award pro nejlepšího herce v hlavní roli za snímek THE FOURTH WISH /1976/.

V roce 1958 se oženil s herečkou June Salter, se kterou se rozvedl v roce 1971. Spolu měli jednoho syna Johna Meillona Jr. Poté se podruhé oženil s další herečkou Bunny Gibson /Rita the Eta Eater/, se kterou měl taktéž syna.

V roce 1977 byl nominován na cenu AFI Award pro nejlepšího herce v hlavní roli za komediální drama THE PICTURE SHOW MAN /1977/. V roce 1983 byl opět nominován na stejnou cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za drama THE WILD DUCK /1984/ a v roce 1988 byl nominován na cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za drama THE EVERLASTING SECRET FAMILY /1988/. O rok později mu byla posmrtně udělena cena Raymond Longford Award za celoživotní přínos kinematografii.

V roce 1979 získal cenu Logie Award pro nejlepší herecký výkon v hlavní roli za TV komedii BIT PART /1978/ a stejnou cenu, tentokrát pro nejlepšího herce ve vedlejší roli dostal za historické drama THE DISMISSAL /1983/. V roce 1979 dostal za přínos divadlu medaili a titul Officer of the Order of the British Empire /OBE/ u příležitosti královniných narozenin. V roce 1980 byl po něm pojmenován bar The Oaks pub v Neutral Bay v Novém Jižním Walesu na „John Meillon OBE Bar".

Zemřel v roce 1989 na selhání jater.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1988 Everlasting Secret Family, The
Krokodýl Dundee 2
Outback Bound (TV film)
1987 Bullseye
Frenchman's Farm
1986 Doly krále Šalamouna (TV film)
Krokodýl Dundee
Modrý blesk (TV film)
1985 Dunera Boys, The (TV film)
Muž se železnou maskou (TV film)
1984 Velbloud a chlapec
1983 Divoká kachna
1982 Heatwave
1978 Shimmering Light (TV film)
1977 Harness Fever (TV film)
Putovní kino
1976 Rate of Exchange
Čtvrté přání
1975 Divoký poník
Inn of the Damned
Sidecar Racers
1974 Auta, která snědla Paříž
Holubice
1972 Sunstruck
1971 Cesta
Zapadákov
1970 The Juggler (TV film)
1966 Arthur! And the Square Knights of the Round Table
They're a Weird Mob
1965 Dead Man's Chest
The Recruiting Officer (TV film)
1964 Letka 633
Pušky v Batasi
1963 Cairo
The Running Man
1962 Billy Budd
Death Trap
Nejdelší den
Operation Snatch
Valiant, The
1961 Offbeat
The Long and the Short and the Tall
Watch it, Sailor!
1960 Poutníci za sluncem
1959 A Tongue of Silver (TV film)
Na břehu

TV seriály

1983 Dismissal, The (TV seriál)
Scales of Justice (TV seriál)
1981 A Country Practice (TV seriál)
1980 Timelapse (TV seriál)
1978 Case for the Defence (TV seriál)
Father Dear Father in Australia (TV seriál)
Tickled Pink (TV seriál)
1976 Luke's Kingdom (TV seriál)
Outsiders, The (TV seriál)
1974 The Fourth Wish (TV seriál)
1973 Evil Touch, The (TV seriál)
1972 Lane End (TV seriál)
Over There (TV seriál)
1971 Matlock Police (TV seriál)
Spyforce (TV seriál)
The Bachelor Gaye (TV seriál)
The Comedy Game (TV seriál)
1970 The Link Men (TV seriál)
1969 Delta (TV seriál)
Division 4 (TV seriál)
Dynasty (TV seriál)
Riptide (TV seriál)
Toulavá plachetnice (TV seriál)
1968 Rita and Wally (TV seriál)
Skippy (TV seriál)
Woobinda, Animal Doctor (TV seriál)
1966 My Name's McGooley, What's Yours? (TV seriál)
1965 Out of the Unknown (TV seriál)
Riviera Police (TV seriál)
The Troubleshooters (TV seriál)
Worker, The (TV seriál)
1964 Oddělení vražd (TV seriál)
1963 First Night (TV seriál)
Teletale (TV seriál)
The Plane Makers (TV seriál)
1962 Man of the World (TV seriál)
1961 Drama 61-67 (TV seriál)
1960 BBC Sunday-Night Play (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
ITV Sunday Night Drama (TV seriál)
No Hiding Place (TV seriál)
The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1973 Top End - vyp.
1966 Story of Making the Film They're a Weird Mob, The

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace