foto

Eva Vejmělková

  • nar. 4.3.1969 (49 let)
    Karviná, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V roce 1985 došlo k osudovému setkání, které zcela ovlivnilo profesní a hlavně soukromý život tehdy 16-ti leté Evy, studentky ostravské herecké konzervatoře a rodačky z nedaleké Karviné. Byla oslovena slovenským režisérem Dušanem Rapošem, v té době dvojnásobně starším, zda by chtěla ztvárnit hlavní roli v nově připravovaném filmu FONTÁNA PRE ZUZANU. Tímto momentem nejenže odstartovala svou hereckou kariéru, ale mezi mladou herečkou a režisérem vzniká láska na první pohled. Od té doby jsou jejich životní, ale i pracovní, cesty spjaty.

Jako „Zuzana z fontány“ se dostala do povědomí široké veřejnosti. Následnou rolí „Píšťalky“ ve třetím pokračování Kleinových „Básníků“ vše umocnila a „Hankou“ v seriálu CHLAPCI A CHLAPI podtrhla. Stává se tak, díky svému půvabu, symbolem krásy své doby. Je obsazována také do rolí princezen. Objevuje se ovšem i v polském filmu PENELOPY, kde se nebojí prodat svůj půvab naplno v nahotou nabitých scénách. Z „Fontány“, na svou dobu poměrně úspěšného filmu, se postupně stává trilogie, ale kvalita a ohlas diváků včetně kritiky jde rapidně dolů. I přesto třetí díl získal dvě velmi významná ocenění na filmových festivalech v USA. Hrála i v hollywoodském velkofilmu DRAČÍ SRDCE. Jako divadelní herečka excelovala v monodramatu Marie, ke kterému si napsala i libreto a v němž hrála i v Paříži. Jako poetka se podílela na textech árií do operně-baletního dramatu Pietro a Lucia.

Kromě herectví vystudovala i psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tvrdí, že dobrý herec musí být tak trochu psycholog, aby se mohl snadněji vžít do charakteru postavy, kterou má ztvárnit. Nějaký čas se také věnovala práci s drogově závislými. Tato zkušenost jí určitě pomohla v psychologickém dramatu ze života drogově závislých lidí SUZANNE, kde byla její hlavní role vysoce hodnocena zahraniční kritikou. Příběh má i dnes velkou odezvu u samotných narkomanů, kterým je film pouštěn jako memento v psychiatrické léčebně v Bohnicích v rámci léčby.

Až v roce 2000 si vzala muže svého života, Dušana Rapoše, a to přímo v Las Vegas. A nebyla to jen tak nějaká svatba. Měla rudé svatební šaty a oddával ji imitátor Elvise Presleyho ve slavné Graceland Wedding Chapel. Ve městě kasin i počali jejich první dceru Taru. Eva už v té době věděla, že se už herectví věnovat nehodlá, jelikož mateřství odkládala hodně dlouho. Prohlásila, že dobrá máma je určitě víc než vystresovaná a frustrovaná stárnoucí herečka. Pobývali všichni dlouhou dobu v zahraničí,kde měl její manžel pracovní povinnosti a to až do roku 2004, kdy se narodila druhá dcera Rita. V současné době si užívá rodinného života v Havířově, kde mají společný dům s její sestrou a rodinou. Společně tvoří nerozlučnou komunitu, kde se všichni milují a chrání před okolním světem.

A touto „rolí matky“ se Evě splnil životní sen...

Roman "SAJA" Sauer

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kluci z hor
2017 Muzzikanti
2012 Sami
1999 Fontána pre Zuzanu 3
1996 Dračí srdce
Suzanne
Zázračná láska (TV film)
1994 Bludiště (TV film)
1993 Fontána pre Zuzanu 2
Konec básníků v Čechách
Vera (TV film)
1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1991 Dido (TV film)
Světlo lásky
1990 John
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Vzpomínka na břehu moře (TV film)
1989 Zpráva o jednom souboji (TV film)
1988 Dobří holubi se vracejí
Penelopy
Vzestup po šikmé ploše (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Paví pírko (TV film)
1986 Miklós Akli
1985 Fontána pre Zuzanu
Hans - Chlapec v Německu (TV film)
Kára plná bolesti
Několik životů (TV film)
O princezně, která nesměla na slunce (TV film)
Tvář za oknem (TV film)
Zastihla mě noc
1984 Modrá hodina

TV seriály

2008 Panelák (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Řádná dovolená (E10)
Trápení (E09)
další epizody (11)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Logaritmus lásky (TV seriál)
Neobvykle horké léto (E02)

TV pořady

2010 TOP STAR (TV pořad)
2008 Prominenti (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace