foto

Carl Froelich

  • nar. 5.9.1875
    Berlín, Německá říše
  • zem. 12.2.1953 (77 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, kameraman, producent a průkopník německého filmu, který v rozmezí let 1912 až 1951 natočil 77 filmů. Původně začal u filmu pracovat jako konstruktér kinematografických přístrojů. Jeho nadřízený Oskar Messter vlastnil síť kin a Froelich pracoval i jako kameraman zpravodajského WOCHENSCHAU. 28. září 1908 např. zdokumentoval železniční nehodu v Berlíně, svého času jedno z největších železničních neštěstí. Jako kameraman debutoval roku 1906 čtyřminutovým snímkem MEISSNER-PORZELLAN.

Režijní debut si odbyl roku 1913 životopisným RICHARD WAGNER. Během války byl nasazen jako vojenský korespondent. Roku 1920 založil vlastní společnost Froelich-Film GmbH. Ta produkovala němé filmy, jako např. KABALE UND LIEBE, či MUTTER UND KIND. Spolupracoval s Henny Portenovou, s kterou v letech 1926 až 1929 vlastnil další produkční firmu. Roku 1929 natočil první německý, zvukový film DIE NACHT GEHOERT UNS. Poté přestavěl ateliéry v berlínském Tempelhofu pro zvukový film a roku 1936 si zde připsal další prvenství. Krátký film DAS SCHOENHEITSFLECKCHEN s Rolfem Hansensem byl prvním barevným filmem v Německu. Od roku 1933 spolupracoval s Hansem Albersem, Heinzem Rühmannem, Ingrid Bergmanovou a Zarah Leander. Byl to též rok, kdy vstoupil do NSDAP. Politika mu přinesla profesorský titul (1937) a poté jej vynesla do křesla prezidenta Říšských filmových studií (1939) se služební vilou na berlínské Thielallee 36. Dnes je zde kino Capitol Dahlem.

Roku 1941 byl zvolen čestným členem Spolku německých kinotechniků, sdružujících kupodivu i první „televizáky". V té době mělo Německo již v provozu tv vysílání. Byla pokryta oblast Berlína a část Mnichova. Protože střední doba mezi dvěma poruchamy přijímače byla 25 až 70 hodin, vlastnili televizní přijímače výhradně technici, kteří jej byli schopni opravit a navrhnout vylepšení, dále vysocí straničtí a státní funkcionáři a instituce, jako např. armáda, nemocnice, aj. Roku 1943 se podílel na režii a produkci FAMILIE BUCHHOLZ a pokračování NEIGUNGSEHE. Šlo o tříhodinové dílo a poslední spolupráci mezi Froelichem a Henny Portenovou.

Konec války znamenal i konec pro Froelicha. Byl uvězněn, roku 1948 mu úřady vydaly osvědčení o denacifikaci a Froelich se mohl vrátit k natáčení. Jeho ateliéry byly zničeny a nešly opravit. Podpisem kapitulace si Němci zničili vlastní filmový průmysl, protože v každém sektoru se promítala výhradně tvorba vítězné mocnosti. V ruském sektoru ruské filmy, ve francouzkém francouzké, v americkém americké atd. Froelich natočil v poválečném období dva filmy. Roku 1950 DREI MAEDCHEN SPINNEN a rok poté STIPS. 12. února 1953 zemřel. Pohřeb měl v den, kdy celým Německem duněly zvony na památku tragicky vybombardovaných Drážďan. Zvonilo se ve východním i západním Německu, jakoby nebylo nikdy rozděleno.

skipi

Režijní filmografie

Filmy

1951 Stips
1950 Drei Mädchen spinnen
1944 Familie Buchholz
Neigungsehe
1942 Hochzeit auf dem Bärenhof
1941 Muž od plynu
1940 Katharina I. von Russland
Srdce královny
1939 Mona Lisa
Valčík z Oněgina
1938 Die Umwege des schönen Karl
Die vier Gesellen
Domov
1937 Ganz großen Torheiten, Die
1936 Das Schönheitsfleckchen
Kdybychom andělé byli...
Traumulus
Wenn der Hahn kräht
1935 Ich war Jack Mortimer
Milenky Ludvíka XIV.
Oberwachtmeister Schwenke
1934 Frühlingsmärchen
Ich für dich, du für mich
Krach um Jolanthe
Schlagerpartie
1933 Der Choral von Leuthen
Reifende Jugend
Volldampf voraus!
1932 Die - oder keine
Gitta entdeckt ihr Herz
Liebe auf den ersten Ton
Mieter Schulze gegen alle
1931 Luise, Königin von Preußen
Velké dobrodružství
1930 Barcarolle d'amour, La
Hans in allen Gassen
Požár v opeře
1929 Die Nacht gehört uns
Frau, die jeder liebt, bist du!, Die
Liebfraumilch
1928 Liebe im Kuhstall
Liebe und Diebe
Lotte
Violantha
Zuflucht
1927 Die große Pause
Meine Tante - deine Tante
1926 Flammen lügen, Die
Rosen aus dem Süden
Wehe wenn sie losgelassen
1925 Abenteuer der Sybille Brandt, Das
Kammermusik
Tragödie
1924 Mutter und Kind
1923 Der Wetterwart
1922 Der Taugenichts
Josef und seine Brüder
Luise Millerin
1921 Die Brüder Karamasoff
Im Banne der Kralle
Irrende Seelen
Toteninsel
1920 Die Kwannon von Okadera
1919 Arme Thea
Das Schicksal der Carola van Geldern
Der Klapperstorchverband
Der Tänzer
Die Liebschaften der Kaethe Keller
Verführten, Die
1918 Ikarus, der fliegende Mensch
1916 Der Schirm mit dem Schwan
1915 Fürst Seppl
Musketier Kaczmarek
Nur nicht heiraten
1914 Erstarrte Liebe
Tirol in Waffen
1913 Richard Wagner
1912 Zu spät

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace