foto

Augusto Genina

  • nar. 28.1.1892
    Řím, Itálie
  • zem. 18.9.1957 (65 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italský režisér Augusto Genina patřil k vyhledávaným a vytíženým filmařům v době němé éry, mimo Itálii ale našel bohaté uplatnění i po příchodu zvuku, několik zajímavých titulů vytvořil v rodné Itálii i po druhé světové válce. Byl rodákem z Říma a pocházel z dobře situované rodiny, po střední škole studoval na univerzitě, ale fakultu stavebního inženýrství opustil, protože jej zajímalo divadlo. Začal psát divadelní kritiky, později byl i autorem několika her, okouzlen světem filmu se ale ještě před první světovou válkou začal realizovat jako scénárista, vícekrát spolupracoval s Baldassarrem Negronim. Již v roce 1913 natočil své první krátké filmy, jako jeho režijní debut se uvádí krátký film MANŽELKA JEHO VÝSOSTI (La moglie di sua eccellenza, 1913).

Jenom během první světové války natočil Genina bezmála třicet filmů, v nichž hrály tehdy slavné herečky jako Maria Jacobini nebo Italia Almirante Manzini, poté i s mladou Carmen Boni (1901-1963), která se později stala i jeho manželkou. Po válce přivedl k filmu svého bratrance Maria Cameriniho (1895-1981), který se později stal taktéž úspěšným režisérem. Ovšem zatímco Camerini setrvával v Itálii, Genina na krizi italské kinematografie v polovině dvacátých let reagoval odchodem do zahraničí a nové úspěchy začal sklízet v Německu. Filmem VĚZENKYNĚ ZE ŠANGHAJE (Die Gefangene von Shanghai, 1927) pokračoval ve spolupráci s Carmen Boni, která hrála hlavní role i v jeho dalších německých filmech.

V německo-francouzské koprodukci natočil film LATINSKÁ ČTVRŤ (Quartier Latin, 1929) - opět s Carmen Boni v hlavní roli, výhradně v produkci Francie pak realizoval významný snímek MISS EVROPA (Prix de beauté, 1931) s hollywoodskou hvězdou Louise Brooks. Střídavě pak pracoval ve Francii a Německu, z jeho další tvorby uveďme film GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ (La gondole aux chimeres, 1936). V Německu natočil několik filmů z tehdy oblíbenou herečkou Magdou Schneider, některé z nich se dostaly i do československých kin (UTRPENÍ A LÁSKA ŽENY - Frauenliebe, Frauenleid, 1937).

Až těsně před druhou světovou válkou se Genina vrátil do Itálie, kde prokázal svou schopnost natočit jakýkoliv film zpracováním tří válečných snímků, které byly otevřenou propagací fašistického režimu (BÍLÁ ESKADRONA - Squadrone bianco, 1936; ALCAZAR - L'assedio dell'Alcazar, 1940; BENGHÁZÍ - Benghasi, 1942). Ve všech třech hrál hlavní roli Fosco Giachetti a Genina za všechny tři filmy obdržel nejvyšší trofej na festivalu v Benátkách, Mussoliniho pohár. Mezitím se Genina rozvedl s Carmen Boni a jeho druhou manželkou se stala herečka Betty Becker, původem Američanka.

Po válce s sebou Genina nesl cejch umělce spojovaného s fašistickými filmy, účast ve výše zmíněných snímcích ostatně uškodila i většině zúčastněných herců. K režii se vrátil až po několika letech, kdy projevil ambice přiblížit se k neorealismu syrovým venkovským dramatem obsazeným převážně neherci NEBE NAD BAŽINAMI (Cielo sulla palude, 1949). Nominaci na Zlatého lva na festivalu v Benátkách sice neproměnil, získal ale Mezinárodní cenu a také Stříbrnou stuhu udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. Filmem TŘI ZAKÁZANÉ PŘÍBĚHY (Tre storie proibite, 1952) zpracoval skutečnou událost zřícení schodiště v jedné veřejné budově v Římě, nutno ale dodat, že ve stejné době a mnohem zdařileji tento námět zpracoval Giuseppe de Santis (ŘÍM V 11 HODIN - Roma ore 11, 1952).

Předposlední Geninův film MADDALENA (1954) mu vynesl nominaci na Velkou cenu festivalu v Cannes, načež byl přizván k opětovné práci ve Francii, kde natočil svůj poslední snímek FROU-FROU (1955) s Dany Robin v titulní roli. Vážné onemocnění srdce jej pak donutilo k odchodu do ústraní. Zemřel v Římě 28. září 1957 ve věku 65 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1955 Frou-Frou
1953 Maddalena
1951 Tre storie proibite
1950 Edera, L'
1949 Cielo sulla palude
1942 Benghází
1940 Alcazar
1939 Tři dny štěstí
1937 Ohnivé polibky Neapole
Utrpení a láska ženy
1936 Bílá eskadrona
Gondola rozkoše a snů
Květy z Nizzy
1935 Nezapomeň na mne
1934 Nous ne sommes plus des enfants
1932 Ne sois pas jalouse
1931 Amours de minuit, Les
La femme en homme
Paris-Beguin
1930 Prix de beauté (Miss Europe)
1929 Dramma a 16 anni, Un
Quartier Latin
1928 Liebeskarneval
Scampolo
Totte et sa chance
1927 Addio giovinezza!
Die weisse Sklavin
1926 L'ultimo lord
1925 Focolare spento, Il
1924 Cirano di Bergerac
Moglie bella, La
1923 Germaine
Il corsaro
1922 Donna passò, Una
Il castello della malinconia
Lucie de Trecoeur
Peccatrice senza peccato, La
1921 Crisi, La
I tre sentimentali
L'incatenata
Moglie, marito e...
Un punto nero
1920 Avventura di Dio, L'
Diabolici, I
Douloureuse, La
Ruota del vizio, La
1919 Avventure di Bijou, Le
Bel ami
Debito d'odio
Donna e il cadavere, La
Lucrezia Borgia
Maschera e il volto, La
Noris
Scaldino, Lo
1918 Addio giovinezza!
Due crocefissi, I
Femmina
Femmina - Femina
Il principe dell'impossibile
Il trono e la seggiola
La fine di un vile
La menzogna
1917 Il siluramento dell'Oceania
Kalidaa - la storia di una mummia
Lucciola
Maschiaccio
1916 Dramma della corona, Il
Il presagio
Signorina Ciclone
Sogno di un giorno, Il
Sopravvisuto, Il
Ultimo travestimento, L'
1915 Cento H.P.
Doppia ferita, La
Gelosia, La
La fioraia di Como
Lulu
Mezzanotte
1914 Anello di Siva, L'
Dopo il veglione
Fuga degli amanti, La
Giovinezza trionfa!
I misteri del castello di Monroe
Il piccolo cerinaio
La conquista dei diamanti
Parola che uccide, La
1913 Catena spezzata
La moglie di sua eccellenza
1912 Beatrice d' Este

Scenáristická filmografie

Filmy

1942 Benghází

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace