foto

Väinö Linna

  • nar. 20.12.1920
    Urjala, Finsko
  • zem. 21.4.1992 (71 let)
    Kangasala, Finsko

Zajímavosti o tvůrci (1)

  • Neznámý voják (2017)

    - Film je volně založen na skutečné postavě jménem Viljam Pylkäs (28. února 1912, Valkjärvi – 6. února 1999, Lempäälä), který byl předlohou pro hlavního hrdinu filmu jménem Antero 'Antti' Rokka, podle knižního románu „Neznámý voják“ spisovatele jménem Väinö Linna. Spisovatel Linna a Pylkäs spolu bojovali v Pokračovací válce (1941–1944).  Události, jejich umístění a chronologie byly autorem upraveny, ale charakter hlavního hrdiny a jeho spolubojovníků našel spisovatel Linna ve skutečných osobách. Například slavná filmová scéna, kdy Anti Rokka zastřelí sám mhoho rusů a zastaví tak útok, se Pylkäsovi opravdu stala a byl při ní zraněn do hlavy. Během této bitvy dosáhl zabití 83 potvrzených nepřátel. (JerryBrno)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2017 Neznámý voják - kniha
2010 Täällä Pohjantähden alla II - kniha
2009 Tuntematon sotilas (TV film) - kniha
Täällä Pohjantähden alla - kniha
2005 Pentinkulman naiset (TV film) - kniha
1985 Neznámý voják - kniha
1977 Väki ilman valtaa (TV film) - kniha
1973 Pohjantähti - kniha
1970 Akseli ja Elina - kniha
1968 Täällä Pohjantähden alla - kniha
1957 Musta rakkaus - kniha
1955 Neznámý voják - kniha

TV seriály

2018 Tuntematon sotilas (TV seriál) - kniha
Hyväntahtoinen aurinko (E05) - kniha
Tavallisen suruton poika (E04) - kniha
Hänen upseeriensa malja (E03) - kniha
další epizody (5)

Divadelní záznam

1978 70 vuotta Pohjantähden alla (divadelní záznam) - kniha

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky