foto

Amleto Palermi

  • nar. 11.7.1889
    Řím, Itálie
  • zem. 20.4.1941 (51 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italský režisér Amleto Palermi se v kinematografii začal prosazovat již v němé éře, především ve třicátých letech vytvořil řadu hodnotných filmů a dodnes je jeho tvorba vysoce hodnocena. Narodil se v Římě, ale vyrůstal v Palermu na Sicílii. Tady začal psát drobnou prózu, brzy se uplatnil i jako autor divadelních her, v roce 1913 odešel do Říma, kde působil jako novinář a také filmový scénárista.

V němé éře stál Amleto Palermi i před kamerou jako herec, od roku 1914 se ale začal prosazovat jako režisér, z jeho tehdejší tvorby připomeňme alespoň adaptaci osvědčené divadelní hry DÁMA OD MAXIMA (La dama de chez Maxim’s, 1923) nebo historický epos POSLEDNÍ DNOVÉ POMPEJÍ (Gli ultimi giorni di Pompei, 1926), v době krize italské kinematografie pak stejně jako jiní filmaři zamířil do Německa. Od roku 1929 žil znovu v Římě a ve třicátých letech přispěl do fondu italské kinematografie více než třiceti filmy různých žánrů.

V našich tehdejších kinech byl například uveden dobodružný film ČERNÝ KORZÁR (Il corsaro nero, 1937) s Ciro Verattim, olympijským vítězem v šermu v hlavní roli. Slušný ohlas u italských diváků zaznamenaly i filmy s tehdy oblíbeným Vittoriem de Sicou v hlavní roli (NEAPOL STARÝCH ČASŮ – Napoli l’altri tempi, 1938; ZAMILOVANÝ DOBRODRUH – Partire, 1938), Palermi také využil popularitu později velmi slavného komika Toto (SAN GIOVANNI SŤATÝ – San Giovanni decollato, 1940; VESELÝ DUCH – L’allegro fantasma, 1941). S úspěchem převedl na filmové plátno i oblíbené opery (SEDLÁK KAVALÍR - Cavalleria rusticana, 1939; NÁPOJ LÁSKY – L’elisir d’amore, 1941).

Palermiho posledním filmem byla nenáročná komedie PŘIJEDEME (Arriviamo noi!, 1942), která měla premiéru až po jeho smrti. Amleto Palermi zemřel následkem infekčního zánětu mozkových blan v Římě 20. dubna 1941 ve věku 51 let. Se svou manželkou Idou Molinari měl tři děti, prostřední syn Filippo Palermi našel uplatnění před kamerou jako dětský herec.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1942 Arriviamo noi!
1941 L'allegro fantasma
L'elisir d'amore
1940 Due madri, Le
Il signore della taverna
La peccatrice
San Giovanni decollato
1939 Cavalleria rusticana
Follie del secolo
1938 Figli del marchese Lucera, I
Napoli che non muore
Napoli d'altri tempi
Zamilovaný dobrodruh
Černý korzár
1937 Due misantropi, I
1936 Fiat voluntas dei
1934 Creature della notte
L'eredità dello zio buonanima
Paraninfo
Porto
1933 Fortuna di zanze, La
Il treno delle 21,15
La segretaria per tutti
Ninì Falpalà
Non c'è bisogno di denaro
1932 La vecchia signora
1930 La straniera
Perché no?
1928 Le confessioni di una donna
1927 Florette e Patapon
Nanu, la cugina d'Albania
1926 Die Flucht in die Nacht
Poslední dnové Pompejí
1925 L'uomo più allegro di Vienna
La freccia nel cuore
La via del peccato
1924 Coiffeur pour dames
International gran prix
Saitra la ribelle
1923 Il paradiso
La Biondina
La casa degli scapoli
La dama de Chez Maxim's
La donna e l'uomo
My Little Dog
1922 La seconda moglie
Mimosa-San, bambola giapponese
1921 L'età critica
La dama e il mistero
La danzatrice d'Oriente
1920 Dopo il peccato
Il dramma dell'amore
Il romanzo di un giovane povero
La casa in rovina
Un cuore nel mondo
1919 L'agguato della morte
1918 Carnevalesca
Il dramma di una stirpe
Il gioiello di Khama
Il piacere
L'incubo
1917 La Bohème
La bella salamandra
1916 Amor di barbaro
Come morì Miss Cavell
1915 Il sogno di Don Chisciotte
Sul campo dell'onore
Un dramma tra le belve
1914 Colei che tutto soffre
Il diritto di uccidere
L'orrendo blasone

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace