foto

Roland Bertin

  • nar. 16.11.1930 (89 let)
    Paris, Francie

Biografie

Rozmanitou uměleckou dráhu Rolanda Bertina reprezentuje nejlépe dvacetiletá příslušnost k prestižní divadelní scéně Comédie Française, odehrál ale také přes padesát vedlejších rolí ve filmu, často účinkoval i v televizi. Roland Bertin pochází z Paříže a na herectví původně nepomýšlel, vystřídal několik zaměstnání, určitý žil také v Africe a sloužil v armádě v Alžírsku, které tehdy ještě spadalo do francouzské koloniální správy. Počátkem padesátých let začal působit v rozhlase, nakonec začal hrát divadlo a pod vedením zkušených režisérů se vypracoval v osobitého charakterního herce. Začínal u divadelní společnosti ve městě Pouldreuzic, později založil vlastní společnost a pořádal turné po jižní Francii, zúčastňoval se také divadelních festivalů (například v Avignonu), příležitostně se objevoval i na jevištích v Paříži.

Ve filmu a televizi se Roland Bertin začal objevovat počátkem sedmdesátých let, zpočátku jen v bezejmenných malých rolích, později hrál například ve filmech s J. P. Belmondem (STAVISKY, 1974) nebo A. Delonem (PAN KLEIN – Monsieur Klein, 1975; GANG – Le gang, 1977), velkou rolí jej pověřil režisér Costa-Gavras v justičním dramatu z doby okupace ZVLÁŠTNÍ ODDĚLENÍ (Section spéciale, 1975). Tady hrál tajemníka na ministerstvu a role vysoce postavených mužů jej provázely i v několika dalších filmech (MOTÝL NA RAMENI – Un papillon sur l΄épaule, 1978).

V roce 1982 byl Roland Bertin angažován do Comédie Française a v té době dospěl k uměleckým vrcholům své herecké kariéry. Hrál samozřejmě v Molièrových hrách (Don Juan, Měšťák šlechticem, Lakomec), dále v ruské klasice (Tři sestry, Ivanov, Revizor) i v modernějším repertoáru (Matka Kuráž a její děti), za Brechtovu hru Galileo Galilei získal v roce 1990 cenu Svazu kritiky. Nadále spolupracoval také s filmem, i když s nástupem do Comédie Française své aktivity před kamerou mírně omezil. V roli otce hlavního hrdiny se objevil například v romantické komedii MANŽEL KADEŘNICE (Le mari de la coiffeuse, 1990), po boku Gérarda Depardieu hrál v CYRANOVI Z BERGERACU (1990), pro televizi natáčel adaptace divadelních her.

V sedmdesáti letech opustil Bertin stálé angažmá v Comédie Française a byl zde jmenován čestným členem (2001), na různých pařížských scénách ale nadále hraje. V několika divadlech se představil v několika Shakespearových hrách nebo v Čechovově Strýčku Váňovi, za vedlejší roli v představení Coriolanus získal v roce 2009 prestižní Molièrovu cenu. Kromě toho nadále hraje před kamerou, například v seriálech, které uváděly i naše televize, film mu nabídl v poslední době větší příležitosti například v komedii ÚPLNĚ MIMO (Enfermés dehors, 2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 Les Inséparables
2006 Úplně mimo
2005 Une vie (TV film)
2002 Filles, personne s'en méfie, Les
2000 L'avare (TV film)
1997 Sous les pieds des femmes
1996 Bernie
La Comète (TV film)
1995 Facteur VIII (TV film)
R.I.F.: Cécile, Le (TV film)
1994 Černé světlo
Žádné neviňátko
1993 L'Ombre du doute
1992 Fille de l'air, La
Tatínek a nikdo jiný (TV film)
Vie de Galilée, La (TV film)
1990 Cyrano z Bergeracu
Manžel kadeřnice
Moi, général de Gaulle (TV film)
1989 Salle de bain, La
1988 Garçonne, La (TV film)
Rats de Montsouris, Les (TV film)
Ville étrangère
1987 Jenatsch
1986 Charlotte for Ever
Corps et biens
1985 Génie du faux, Le (TV film)
Louise... l'insoumise
1983 Ballade à blanc
Dans la citadelle (TV film)
Poraněný člověk
Scarlatine, La
1982 Ami(e) étranger, L' (TV film)
Après tout ce qu'on a fait pour toi (TV film)
Canard sauvage, Le (TV film)
L'indiscrétion
Ours en peluche, L' (TV film)
Retour d'Elisabeth Wolff, Le (TV film)
Truite, La
1981 Diva
Eole Epifanio (TV film)
La Puce et le privé
Rends-moi la clé!
Un assassin qui passe
1980 Anthracite
Au feu le préfet (TV film)
Coeur à l'envers, Le
Curé de Tours, Le (TV film)
La falaise aux corneilles (TV film)
Policejní inspektorka
Traque, La (TV film)
1979 Homme sandwich, L' (TV film)
Le pull-over rouge
Mors aux dents, Le
Sestry Brontëovy
West Indies
1978 Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques Rousseau, Les (TV film)
Lulu (TV film)
Motýl na rameni
Part du feu, La
1977 Gang
Madame Claude
Violette & François
1976 Gloria mundi
Pan Klein
Petit Marcel, Le
1975 L'Ingénu (TV film)
La chair de l'orchidée
Maîtresse
Sara (TV film)
Zvláštní oddělení
1974 Au pays d'Eudoxie ou Le satyre de la Villette (TV film)
France société anonyme
La nuit de Winterspelt (TV film)
Stavisky
1972 Caïds, Les
Le Journal d'un suicidé

TV seriály

2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
1993 Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1991 Gang des tractions, Le (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1982 De bien étranges affaires (TV seriál)
1979 Journal, Le (TV seriál)
1972 Misérables, Les (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)

Dokumentární

2007 La Française doit voter
1996 La Comédie-Française ou L'amour joué
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky