Reklama

Reklama

Josef Mareš

Josef Mareš

nar. 25.02.1964 (60 let)
Československo

Zajímavosti (37)

  • Byl vyšetřovatelem násilné trestné činnosti v Praze. Později se věnoval scenáristice, odbornému poradenství a psaní. Je autorem knihy „Okno smrti“. (sator)

Docent (2023)

  • Jméno velitele oddělení vražd Milan Šera (Ondřej Vetchý) je přesmyčkou spoluautora scénáře Josefa Mareše. Kreativní producentka Jiřina Budíková k tomu říká: „K obsazení Ondry Vetchého jsme pak došli společně s režisérem Jirkou Strachem. Zdálo se nám totiž, že do role majora Šery projektoval Pepa Mareš sám sebe. On to i přiznává. Když si přidáte písmeno ‚m‘ na konec příjmení Šera, tak máte Mareš pozpátku. A protože Ondřej a Josef jsou velcí kamarádi, dobře se znají, tak pro tu roli byl naprosto ideální.“ (fallrock)

Docent - Lesní vražda (2023)

  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)

Devadesátky (2022)

  • Původně měli na první sérii Devadesátek spolupracovat oba tvůrci Případů 1. oddělení (od r. 2014), tedy scenáristé Josef Mareš a Jan Malinda, ale jejich vzájemný vztah po dopsání 2. série Případů byl na bodě mrazu, a tak se Mareš rozhodl napsat scénář k Devadesátkám sám (s pozdější editací scenáristy Matěje Podzimka). Mareš si také chtěl z Případů vypůjčit 3 postavy (Tomáš Kozák, Václav Plíšek a Josef Korejs), což mu Malinda v afektu zakázal. Nakonec se oba tvůrci Případů dohodli, a tak je prequel s Případy 1. oddělení přímo propojen 3 charaktery. (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022)

  • Některé detaily v chování ředitelky Drábové byly podle scenáristy Josefa Mareše inspirovány tím, co ho štvalo na jeho nadřízené, kvůli níž nakonec od policie odešel. Například to, že místo osobních schůzek s podřízenými vedla pouze videokonference, a když se jí někdo zeptal na něco nepříjemného, hovor ukončila. O 1. oddělení měla pronést větu: „Připadá mi, že jsem přišla někam do středověku,“ kterou v seriálu Drábová (Lucie Štěpánková) také řekne. (melica)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022)

  • Když bývalý šéf pražského 1. oddělení a scenárista Josef Mareš poslal druhému scenáristovi Janu Malindovi předběžný seznam případů pro 3. sérii, byl Malinda značně překvapen, že neobsahuje případ vraha pražských taxikářů, jenž byl ve své době hojně medializovaný. Když se Malinda Mareše přímo zeptal, proč tento případ není v předběžném plánu, tak mu Mareš vysvětil, že rozřešení taxivraha se tak trochu rozmělnilo a celkově nebyl případ uzavřen podle jeho představ. Malinda ale Mareše přesvědčil, aby taxivraha zrealizovali, že není žádná ostuda, když se případ nevyvíjí tak, jak by si vyšetřovatelé představovali – a tak je případ taxivraha ve 3. sérii obsažen (epizody Taxivrah – 2022 a Tramvaj – 2022). (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022)

  • Mstivá policejní ředitelka Radka Drápová (Lucie Štěpánková), která vyštvala velitele 1. odělení Kozáka (Ondřej Vetchý), se nápadně podobá bývalé náměstkyni Služby kriminální policie a vyšetřování Radce Drexlerové. Přestože předobraz Kozáka – policista a scenárista Josef Mareš říká: „Nepleťme si fiktivní seriálové postavy s reálnými. Jako já nejsem Kozák, jako Stoček není Plíšek, tak pochopitelně ani Radka Drexlerová není Drápová.“ Mareš však v roce 2020 její odchod hodnotil následovně: „Je to dobrá zpráva nejen pro mě, ale pro všechny kriminalisty na krajském ředitelství v Praze.“ (sator)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022)

  • Když scenárista a bývalý šéf pražského 1. oddělení Josef Mareš vybíral případy pro 3. sérii, rozhodl se zařadit do série i jeden svůj srdeční případ, který pracovně nazval „Okno“. Tento případ Mareš vyšetřoval v roce 2000, kdy na sídlišti v pražském Motole vypadla jedna žena z okna panelového domu. Mareš měl druhý den jen rutinně zkontrolovat, zda skutečně došlo k pádu tak, jak byl úředně zaprotokolován, ale Mareš přímo na místě pojal podezření, že ženu ve skutečnosti vystrčil z okna její bývalý manžel a to také po sérii vyšetřovacích pokusů za asistence hasičů dokázal. Když pak tento případ představil druhému scenáristovi Janu Malindovi, očekával, že bude stejně jako on nadšený, ale Malinda jen prý odvětil: „To není zajímavý,“ a Mareš se div neurazil. Když mu pak ale Malinda vysvětlil, že umístit jeden celý hodinový díl do jedné malé kuchyně v paneláku, navíc jen s jedním detektivem, není vhodné a že by to diváky nebavilo, přestal Mareš na zrealizování tohoto dílu trvat. (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022)

  • 3. série začala psát svou historii koncem roku 2019, kdy se oba scenáristé případů – Josef Mareš a Jan Malinda – rozhodli po letech obnovit spolupráci. Před Vánoci se na obědě sešli s kreativním producentem Michalem Reitlerem a probírali potenciální projekty. Padaly nápady na natočení celovečerní krimi komedie, 2. série Docenta (od r. 2022) či 2. série Devadesátek (od r. 2022), ale nakonec padla volba na zrealizování 3. série Případů 1. oddělení. (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Střihač (2022)

  • Dopadení pachatele proběhlo tak, jak je v dílu znázorněno: dva policisté z 1. oddělení, před kamerou ztvárnění Filipem Blažkem a Petrem Stachem, se přidali k akci kolegů z Hradce Králové, náhodou pachatele na ulici zastihli a zatkli ho. Jedním ze zasahující dvojice byl Aleš Strach, tehdy mladý operativec. Strach se stal po odchodu Josefa Mareše jeho nástupcem ve funkci vedoucího 1. oddělení a Mareš ho označuje za jednoho z nejschopnějších kriminalistů, které kdy potkal. I v seriálu nakonec usedne do křesla vedoucího 1. oddělení jeden z těch, kteří „střihače“ vypátrali, Petr Stach. (melica)

Případy 1. oddělení - Trik (2022)

  • Poslední kapkou, proč Kozák (Ondřej Vetchý) odchází do civilu, je snaha jeho nadřízené Drábové (Lucie Štěpánková) sloučit 1. oddělení, oddělení vražd, s 2. oddělením, oddělením loupeží. Vracející se policejní ředitel Vrána (Igor Chmela) Kozáka ujistí, že ke sloučení nedojde. V realitě se po odchodu vedoucího 1. oddělení Josefa Mareše skutečně 1. a 2. oddělení pražské kriminální policie sloučilo, protože vražd je méně než v minulosti. (melica)

Případy 1. oddělení - Veteráni (2022)

  • Policisté se do garáže dostanou pod záminkou, že hledají ztracené štěně německého ovčáka jménem Pelé. Takového psa si scenárista Josef Mareš pořídil po odchodu od policie (zmiňuje to v knize „Moje případy z 1. oddělení“). Pes se jmenuje podle slavného fotbalisty, protože fotbal byl Marešovou velkou zálibou. (melica)

Případy 1. oddělení - Děti na odpis (2016)

  • Když Kozák (Ondřej Vetchý) vyklízí kancelář, neúspěšně se pokouší obléknout sako uniformy, kterou nikdy nenosil. Josef Mareš podle svých slov uniformu Policie ČR nikdy ani neměl. Při svém nástupu k policii r. 1990 nafasoval ještě zelenou komunistickou. Až ke konci kariéry mu nabídli ušití slavnostní uniformy, což s díky odmítl. (melica)

Případy 1. oddělení - Série 2 (2016)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016)

  • Případ zavražděných advokátek, jenž se stal předlohou pro 1. díl 2. série, se pod názvem Hyena objevil již v září 2011 v seriálu Expozitura (od r. 2008) a stal se spouštěcím impulzem pro vznik Případů 1. oddělení: Tehdy ještě budoucí scnárista a šéf pražské mordparty Josef Mareš, který tento případ sám vyšetřoval a považoval jej za osobní, byl velmi nespokojen s jeho zpracováním v seriálu Expozitura. Nabídku účasti na vzniku nového detektivního seriálu, kterou Josef Mareš dostal od scénáristy Jana Malindy, přijal mj. právě proto, že chtěl divákům nabídnout realističtější pohled na policejní vyšetřování. (Šéfik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Scenárista

Seriály
2023

Docent

 

Rozhodnutí (S01E03)

 

Preso s mlíčkem (S01E02)

 

Lesní vražda (S01E01)

2022

Devadesátky

 

Přiznání (E06)

 

Sudy (E05)

 

Přehrada (E04)

  více epizod (3)
 

Případy 1. oddělení

 

Trik (S03E13)

 

Loterie (S03E12)

 

Spolubydlící (S03E11)

  více epizod (10)
2016

Případy 1. oddělení

 

Poslední případ (S02E08)

 

Krádež století (S02E07)

 

Olizovač (S02E06)

  více epizod (5)
2014

Případy 1. oddělení

 

Klubové barvy (S01E14)

 

Smrt novináře (S01E13)

 

Důvod k zabití (S01E12)

  více epizod (11)
Dokumentární
2023

Konec mistrů světa (TV film)

Herec

Seriály
2023

Docent

 

Lesní vražda (S01E01)

2022

Devadesátky

 

Poprava bodyguarda (E01)

2014

Případy 1. oddělení

 

Rozčtvrcená (S01E01)

Dokumentární
2022

Polosvět (seriál) - a.z.

 

Polosvět olejů smrti - a.z. (E05)

2017

Legendy kriminalistiky (seriál)

2002

Proměny českého zločinu

Host

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Ovládací panel

Fanklub

(34)

Reklama

Reklama