foto

Minoru Čiaki

  • nar. 30.7.1917
    Hokkaidó, Japonsko
  • zem. 1.11.1999 (82 let)
    Fuču, Tokio, Japonsko

Biografie

Minoru Čiaki, japonský charakterní herec, který se stejně dobře zhostil komických jakož i nepříjemných postav, se narodil jako Kacuharu Sasaki na ostrově Hokaidó (některé zdroje uvádějí jako datum narození 28. dubna 1917). Promoval na tokijské Univerzitě Čúó (Chuo University Tokyo) z ekonomie a obchodu, prakticky záhy ale zjistil, že ho více přitahuje divadlo. V roce 1937 začal studovat herectví u Šin-Cukidži Gekidan (Nová herecká společnost z Cukidži) a během 2. světové války pracoval jako režisér u divadelní společnosti Bara-Za.

Na jevišti, konkrétně v představení hry "Dataii" (kterou později zadaptoval pro film MLČENLIVÝ SOUBOJ, 1949), si Čiakiho jednou všiml režisér Akira Kurosawa a doporučil mu zkusit to u filmu. Čiaki se stal rázem jedním z oblíbenců tohoto velkého filmaře, který ho obsadil do kriminálního thrilleru TOULAVÝ PES (1949) a následně do desítky dalších svých filmů. Minoru Čiaki se zaskvěl jako dobromyslný samuraj Heihači v legendárním filmu SEDM SAMURAJŮ (1954) – jeho Heihači umřel ve filmu jako první, ve skutečném životě však Čiaki ostatních šest herců přežil - nebo jako legrační uprchlík Tahei v dobrodružné akční komedii TŘI ZLOČINCI VE SKRYTÉ PEVNOSTI (1958).

Jako vedlejší herec se později uplatnil v mnoha filmech. V roce 1975 prodělal mrtvici, ze které se ale zotavil a v roce 1986 získal cenu Japonské filmové akademie pro “nejlepšího herce“ za své vystoupení ve filmu HANA IČIMONME (1985) – stejná role mu vynesla i dvě další zvláštní filmové ceny (Mainiči Šimbun a Hoči). Film vypráví o bývalém univerzitním profesorovi, který je kvůli Alzheimerově chorobě vyhozen z muzea, kde pracuje a péče o něj se nakonec ujímá jeho snacha. Se ženou Fumie měl tři syny – je otcem herce Kacuhika Sasakiho. Minoru Čiaki zemřel na kardiopulmonální selhání v roce 1999.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1987 Don Macugoró no daibóken
1985 Hana ichimonme
1980 Tokugawa ičizoku no hókai
1977 Kjodžingun monogatari: Susume!! Eikó e
1974 Karafuto 1945 Summer: Hjósecu no mon
1970 Onna himicu čósain: Kučibiru ni kakero
Yoru no isoginchaku
1969 Nippon iči no danzecu otoko
1967 Ai no Sanka
1966 Hatamoto jakuza
Tvář toho druhého
Umi no koto
Zero faita dai kûsen
1965 Hijameši to Osanto-čan
1964 Same
1963 Gobančó júgiriró
Gonin no abaremono
Hibari Čiemi no ošidori senrjógasa
Nebe a peklo
Róningai no kaojaku
Šingo nidžúban šóbu: Kankecuhen
1962 Amakusa Širó Tokisada
Ečigodžiši macuri
Hana no orizurugasa
Hibari, Čiemi no jadžikita dóčú
Joidore musóken
Karamiai
Kigeki: Detatoko šóbu – "Čindžarara monogataro" jori
Maboroši tengu
Ohime-sama to hige daimjó
Randžaradžara monogatari
Ratai
Salaryman Iššin Tasuke
Tókjó maru no uči
Wakaki hi no Džiročó: Tókaidó no cumudži kaze
1961 Edokko handžóki
Gen to fudómjó'ó
Hadakakko
Wakagimi to džinanbó
Wakasamazamurai torimonočó: Kuroi cubaki
1960 Gozondži irezumi hangan
Jóto monogatari: Hana no Jošiwara hjakuningiri
Kanda macuri kenkagasa
Mito kómon
Mori no Išimacu oni jori kowai
Otoko nara jattemiro
Tonosama jadžikita
Zoku Šinran
Šinran
Šósuke bujúden: Aizu bandaisan
白子屋駒子
1959 Abare daimjó
Anja kóro
Kurama tengu
Oshaberi okusan
Sengoku guntó den
1958 Futari dake no hashi
Futeki naru hankó
Hana no bodžó
Hijosen
Rónin hakkei
Tři zločinci ve skryté pevnosti
1957 Hadairo no tsuki
Hikage no musume
Jamabato
Krvavý trůn
Na dně
Oshaberi shacho
Sandžúrokunin no džójaku
Tohoku no zunmu-tachi
Udžó
1956 Cuma no kokoro
Gendai no jokubó
Hanajome kaigi
Jotamono to wakadanna
Kjúkecuga
Narazu-mono
Oshidori no mon
Samurai 3
1955 Džigoku no jódžinbó
Džiročó júkjóden: Amagigarasu
Godzilla no gjakušú
Kaettekita wakadan'na
Rjanko no Jataró
Žiji ve strachu
1954 Džiročó sangokuši: Daikjúbu – Kódžin'jama
Išinaka-sensei gjódžóki: Seišun musen rjokó
Kakute jume ari
Mogura yorocho
Sedm samurajů
Shunkin monogatari
1953 Himawari musume
1952 Araki Mataemon: Kettô kagiya no tsuji
Bijo to touzoku
Giramu
Kjó wa kaiša no gekkjúbi
Módžú cukai no šódžo
Žít
1951 Idiot
Ojaoja džinsei
Wagako to utawan
Wakódo no uta
1950 Rašómon
1949 Toulavý pes

TV seriály

1985 Alsace no Aozora (TV seriál)

Host

TV pořady

1986 Nippon Academy šó (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace