foto

BoA

  • nar. 5.11.1986 (32 let)
    Kuri, provincie Kjonggi, Jižní Korea
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kwon Boa je talentovanou a zřejmě nejjasněji zářící postavou současné jihokorejské hudební populární scény, jejíž popularita sahá až daleko za hranice jihokorejského státu. Japonské publikum ji miluje, zbožňuje a uctívá, východoasijské publikum ji leží u nohou a její jméno je dobře známé dokonce i ve Spojených Státech Amerických, kde její hvězda nabírá stále většího lesku. Její vzestup mohl ale být úplně jiný oproti tomu, jaký ve skutečnosti byl. Nedoprovázet svého staršího bratra v jedenácti letech na casting nových talentů společnosti SM Entertainment, kde si ji, shodou okolností víc než jejího bratra, zúčastněného break-dancera, všiml jeden z přítomných hledačů nadějných talentů, mohlo být všemu docela jinak.

Ještě tutéž noc dostala totiž půvabně křehounká BoA smluvní kontrakt, na jejímž základě byla nucena opustit studia a věnovat se i přes prvotní nevoli rodičů hudební tvorbě. Po dvouleté dřině, absolvující výuku tance, zpěvu, ale i anglického a japonského jazyka, dostala se zpěvačka k vydání svého vůbec prvního hudebního alba nazvaného 'ID; Peace B'. A protože se album prodávalo víc než jen dobře, její korejská hudební společnost SM Entertainment uzavřela smlouvu s japonským vydavatelstvím Avex Trax a zpěvačka byla v rámci příprav na vydání alba 'Don't Start Now' nucena ukončit opětovně započaté studium. Tehdy se rozhodla věnovat se víc než kdykoliv předtím japonskému publiku, koncertům na japonském území a marketingovou propagaci. V rámci charitativní sbírky nazpívala BoA s japonskou zpěvačkou Kumi Koda velmi populární píseň 'The Meaning Of Peace'.

Opravdu velkým průlomem se v její hudební kariéře stala až deska 'Listen to My Heart', určená výhradně pro japonské publikum, které tehdy překonalo prodejní milionovou hranici. To byla do té doby jakási rarita, neboť tak značného množství prodaných nosičů se na japonském území žádnému jihokorejskému umělci nikdy dřív nepodařilo. Jen měsíc poté vychází její druhé korejské album 'No. 1', stávající se jen krátce po svém vydání čtvrtým nejprodávanějším albem tehdejších hudebních příček. Její úspěch nabýval stále většího lesku. Následovala další alba Valenti (2003), My Name (2004), na němž se prezentuje už jako sexy a svůdná, jako královna korejského popu, než jen jako roztomilá a sladká náctiletá. Album, obsahující dvě skladby nazpívané v mandarínštině, se dostalo až na čínský trh. V roce 2004 se zpěvačce dostalo jakési kontroverzní kritiky, když investovala celých padesát milionů korejských wonů aktivisticky-vzpomínkovému projektu korejské nezávislosti a nacionalizace proslulému korejskému atentátníkovi tehdejšího japonského ministra vnitra, Itō Hirobumi (1841 - 1909), Jung-geun An (1879 - 1910).

Na další desce 'Girls On Top' (2005) zpěvačka vystupuje již jako půvabná žena, lámající srdce celého světa. Celá koncepce alba je jakousi výzvou k boji proti mužskému šovinismu. V roce 2008 se na území Spojených Států Amerických prezentovala hudebním singlem 'Eat You Up', reprezentující její anglicky nazpívané album 'BoA' (2009). 'Debutovat v zámoří byl vždy můj veliký sen.' Vždyť jen mezi její nejoblíbenější hudební vzory patří Janet Jackson, Michael Jackson, Justin Timberlake nebo Ne-yo. Zpěvačka se vydala na americké turné, jejíž první zastávka byla na sanfranciském hudebním festivale San Francisco Pride Festival, kde vystupovala po boku Solange Knowles nebo The Cliks. Americké publikum je ale dost odlišné od toho východoasijského, a tak se její tamější rozjezd nekonal v takové míře, v jaké ona samotná doufala. A jak sama zpěvačka uvedla, dokonce i samotný jazyk byl trochu problémem, neboť ve skutečnosti není tak snadným, jakým zdá se z jazykových učebnic být. To ale nezabránilo tomu, aby se v hlavních úlohách, po boku amerického herce Dereks Houghs, neobjevila v hudebním snímku 'Make Your Move' (2012).

V roce 2011 se BoA ocitla v porotčí řadě populární pěvecké soutěže K-Pop Star. Rok následující si stejnou roli zopakovala, aby se v tomtéž roce objevila v celé řadě televizních programů, zábavných či konverzačních, mezi nimiž figurují Running Man, Win Win, Road For Hope nebo Thank You. Po nevýrazné hostující roli v komediálním snímku o třech svobodných ženách, stárnoucích, ale stále okouzlujících, Venus Talk (2013), se v roli o poznání větší objevila BoA až v roce 2014, když ztvárnila zklamanou šampionku Soo-kyung, v akčním komediálním snímku Big Match (2014).

Rok 2015 s sebou přináší nejenom další hudební album, ale rovněž její patnáctileté výročí na hudební scéně.

Ian "Conspi" Maitner

Herecká filmografie

Filmy

2017 Gaeul ucheguk
2014 Bigmaechi
Gwanneungui bubchik
2013 BoA Live Tour 2008 The Face (koncert)
Make Your Move

TV seriály

2016 Anaegae balameul pibnida (TV seriál)
2013 Yeonaereul kidaehae (TV seriál)
2010 Atena : jeonjaengui yeosin (TV seriál)
2000 Golbaengyi (TV seriál)

Dokumentární

2015 에스엠타운 더 스테이지
2012 Aiem
SMtaeun laibeu en dokyo seupaeshyeol aeishyeon 3D

TV pořady

2018 밤도깨비 (TV pořad)
2017 집사부일체 (TV pořad)
프로듀스 101 시즌 2 (TV pořad) - mod.
2016 힙합의 민족 (TV pořad)
2015 Aneun hyeongnim (TV pořad)
2014 Samsi sekki (TV pořad)
크라임씬 (TV pořad)
2012 Hideun singeo (TV pořad)
2010 Reonning maen (TV pořad)
2009 유희열의 스케치북 (TV pořad)
2008 김정은의 초콜릿 (TV pořad)
2007 놀라운 대회 스타킹 (TV pořad)
2005 Muhan dojeon (TV pořad)
1991 인기가요 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Camo (hudební videoklip)
2012 Geuleon neo (hudební videoklip)
2010 Energetic (hudební videoklip)
Hurricane Venus (hudební videoklip)
2009 Mamoritai (hudební videoklip)
2008 Eat You Up (hudební videoklip)
2003 Ateullantiseu sonyeo (hudební videoklip)
Rock With You (hudební videoklip)
2002 Don't Start Now (hudební videoklip)
Jewel Song (hudební videoklip)
Valenti (hudební videoklip)
2001 Amazing Kiss (hudební videoklip)
ID; Peace B (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2017 Camo (hudební videoklip)
2012 Geuleon neo (hudební videoklip)
2010 Energetic (hudební videoklip)
Hurricane Venus (hudební videoklip)
2009 Mamoritai (hudební videoklip)
2008 Eat You Up (hudební videoklip)
2003 Ateullantiseu sonyeo (hudební videoklip)
Rock With You (hudební videoklip)
2002 Don't Start Now (hudební videoklip)
Jewel Song (hudební videoklip)
Valenti (hudební videoklip)
2001 Amazing Kiss (hudební videoklip)
ID; Peace B (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Hudební videoklipy

2012 Geuleon neo (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace