Reklama

Reklama

Hélène Manesse

Hélène Manesse

nar. 10.08.1941 (82 let)
Montréal, Francie

Biografie

Francouzská herečka Hélène Manesse má za sebou bohatou divadelní kariéru, její práce před kamerou zahrnuje ale jen něco málo přes dvacet položek pro film i televizi, přesto jsme ji mohli vidět i u nás. Pochází z malé vesnice Montreal v Burgundsku, s profesionálním herectvím začala na regionální scéně Comédie de l'Ouest v Remeši, kde počátkem šedesátých let odehrála řadu rolí ve světové i francouzské klasice.

Na jevišti v Remeši se často setkávala s Maurice Barrierem (*1934), hráli spolu například v představeních Ruy Blas nebo Višňový sad, v roce 1962 uzavřeli manželství. V polovině 60. let se také poprvé setkali před kamerou. V televizním historickém filmu PŘEVZETÍ MOCI LUDVÍKEM XIV. (La prise de pouvoir par Louix XIV, 1966) hrál Barrier d'Artagnana, zatímco Hélène Manesse se tu jen mihla mezi Najádami v divadelním představení pro mladého krále. Zatímco Barrier byl v té době přizván jako divadelní herec do Paříže, Hélène až do počátku sedmdesátých let zůstala v Remeši, příležitostně se nicméně objevovala v televizních seriálech.

Maurice Barrier postupně pronikal i do filmu, Hélène Manesse se teprve začátkem 70. let dostala do Paříže jako divadelní herečka, brzy se ale prosadila účastí v oblíbeném moderním repertoáru (Kachna na pomerančích, 1971; Přelet nad kukaččím hnízdem, 1973). K práci ve filmových studiích ji poprvé přivedl známý režisér Jean Girault, s nímž natočila dva filmy. V komedii STĚNY MAJÍ UŠI (Les murs ont des oreilles, 1974) vytvořila v podružné roli paní Cernayové manželskou dvojici s Giraultovým oblíbeným epizodkářem Jeanem Valmence, o rok později hrála ošetřovatelku v komedii NEOHROŽENÝ (L'intrépide, 1975). Se slavným Pierrem Richardem se setkala jen v komedii JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE (Je suis timide... mais je me soigne, 1978), zatímco její manžel Maurice Barrier s ním natočil tři filmy.

V televizi dostala během 70. a 80. let řadu příležitostí v rámci oblíbeného cyklu V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1975-1980), film jí poskytl naposledy menší roli v kriminálce ŠPINAVÁ ZÁLEŽITOST (Une sale affaire, 1981). Co se týče divadla, po delší přestávce se po roce 2000 objevila na několika pařížských scénách (Théâtre Saint-Georges, Théâtre Daunou), v současné době žije v soukromí ve svém rodišti v Montrealu se svým manželem.

Jejím starším bratrem je malíř a výtvarník Claude Manesse (*1939), mladší bratr Philippe (*1943) začínal jako filmový a divadelní herec, později se proslavil jako  manažer pařížského klubu Café de la Gare.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama