foto

Jess Hahn

  • nar. 29.10.1921
    Terre Haute, Indiana, USA
  • zem. 30.6.1998 (76 let)
    Dinard, Ille-et-Vilaine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jess Hahn, vlastním jménem Jesse Beryle Hahn, byl sice americký rodák, v Americe ale nikdy nehrál. Pocházel z města Terre Haute ve státě Indiana a za druhé světové války vstoupil do armády. Sloužil u námořní pěchoty, zúčastnil se vylodění v Normandii a osvobození Francie. Francii si oblíbil, a i když se po skončení války vrátil do Spojených států, po odchodu z armády nakonec znovu zamířil do Evropy a v roce 1949 se trvale usadil ve Francii, získal také francouzské občanství.

Zprvu se pokoušel o štěstí jako jazzový hudebník a působil v různých pařížských kabaretech, jako vhodného představitele pro menší role Američanů ve filmech jej pak objevili producenti. Debutoval v roce 1953 účastí hned ve čtyřech filmech, pak točil několikrát ročně, jeho doménou se staly postavy amerických důstojníků, gangsterů nebo naopak agentů FBI, objevoval se v komediálním i dramatickém žánru, příležitosti dostal i v amerických filmech natáčených ve Francii (THE HAPPY ROAD, 1957). V průběhu padesátých a šedesátých let hrál Jess Hahn také v divadle a účinkoval na různých pařížských scénách (Théâtre des Ambassadeurs, Théâtre Marigny).

Koncem padesátých let se Jess Hahn propracoval ke své jediné hlavní roli ve filmu – v dramatu ZNAMENÍ LVA (Le signe du lion, 1959) Erica Rohmera ztvárnil amerického hudebníka, který je životními okolnostmi donucen k existenci v pařížských ulicích. O něco později hrál velkou roli po boku J. P. Belmonda v historickém dobrodružném snímku CARTOUCHE (1962), s Belmondem se pak znovu setkal u filmu MUŽ Z HONGKONGU (Les tribulations d′un chinois de Chine, 1966). Další větší příležitostí jej pověřil Georges Lautner v kriminálce TAJNÝ POLICISTA (Les Barbouzes, 1964), znovu také účinkoval v zahraničních produkcích pořizovaných v Evropě (CO JE NOVÉHO KOČIČKO? - What΄s New, Pussycat?, 1965; TROJITÝ KŘÍŽ – Tripple Cross, 1966).

Od počátku sedmdesátých let se Jess Hahn začal častěji objevovat v televizi, hlavně v seriálech, zatímco význam a hlavně počet rolí ve filmu se rapidně snížil. Dostal sice ještě několik velkých rolí, jednalo se ale o tituly druhořadých kvalit (AMERIKÁN – Le Ricain, 1977). Jen výjimečně se dostal k účasti na hodnotnějších filmech, ovšem již jen v malých úlohách (VE STÁTNÍM ZÁJMU – La raison d´état, 1978; TEHERÁN 43 – Tegeran-43, 1981). Od počátku 80. let se Jess Hahn práci spíše vyhýbal a žil v soukromí na své venkovské farmě v Bretani. Po boku svého krajana Eddieho Constantina, s nímž ostatně před kamerou začínal, se objevil naposledy v televizním filmu NÁVRAT LEMYHO CAUTIONA (Le retour de Lemy Caution, 1989). Jess Hahn zemřel v Saint-Malo 29. června 1998 ve věku 76 let. Ve francouzském filmu po něm zůstalo bezmála sto rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Retour de Lemmy Caution, Le (TV film)
1987 Overdose
1986 Tříkrálový koláč
1984 Bílý oheň
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
1983 Neviňátka v cizině (TV film)
1982 Ultimatum (TV film)
1981 Teherán 43
Treize (TV film)
1980 Mama Dracula
1978 Ve státním zájmu
1977 Johnny West
Point de mire, Le
Ricain, Le
1975 Jackpot
1974 Rubáš nemá žádné kapsy
Uomini duri
1973 Dio, sei proprio un padreterno!
Tajuplný ostrov
1972 Afyon oppio
Il grande duello
Ingénu, L'
1971 Hombre de Río Malo, El
Rumový bulvár
Sonne angreifen, Die (TV film)
Supergirl - Das Mädchen von den Sternen
V rytmu valčíku
1970 Novicky
1969 Blázni ve válce
L'Ardoise
1968 Démoniaque, Le
Noc následujícího dne
Trahison à Stockholm
1967 L'homme qui valait des milliards
Troppo per vivere... poco per morire
1966 Facteur s'en va-t-en guerre, Le
New York chiama Superdrago
Saint prend l'affût, Le
Trojitý kříž
1965 Co je nového, kočičko?
Les Grandes gueules
Muž z Hongkongu
Vergalade (TV film)
1964 Gorilles, Les
Tajný policista
Topkapi
1963 Les veinards
Verspätung in Marienborn
1962 Cartouche
Mandrin
Mon oncle du Texas
Proces
Que personne ne sorte
Une blonde comme ça
Znamení lva
1961 Dynamite Jack
Le Sahara brûle
The Big Gamble
1959 Gars d'Anvers, Le
La Valse du Gorille
Le femme et la pantin
Vent se lève, Le
Y'en a marre
Šelma na svobodě
1958 Chéri, fais-moi peur
Désert de Pigalle, Le
Sicilien, Le
1957 Action immédiate
Coin tranquille, Le
La route joyeuse
Le colonel est de la revue
Nathalie
Quand la femme s'en mêle
Triporteur, Le
Vintage, The
1956 Fernand cow-boy
Nejlepší část
Rencontre à Paris
1955 Ca va barder
Husaři
Impossible Monsieur Pipelet, L'
Sophie et le crime
Tant qu'il y aura des femmes
1954 Corsaires du Bois de Boulogne, Les
1953 L'ennemi public n° 1
Môme vert-de-gris, La
Čin lásky

TV seriály

1979 400 coups de Virginie, Les (TV seriál)
1975 Compagnons d'Eleusis, Les (TV seriál)
Rosenbergovi nesmějí zemřít (TV seriál)
1974 Des lauriers pour Lila (TV seriál)
Les faucheurs de marguerites (TV seriál)
1973 Docteur Caraďbes (TV seriál)
Tajuplný ostrov (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace