foto

Miguel de Cervantes y Saavedra

  • nar. 29.9.1547
    Alcalá de Henares, Madrid, Španělsko
  • zem. 23.8.1616 (68 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko

Zajímavosti o tvůrci (3)

  • Maniak (TV seriál) (2018)

    - V několika epizodách můžeme najít odkaz na knihu „Don Quijote“ od Cervantese. V této knize bludný rytíř bojuje s vlastními halucinacemi a snaží se zachránit svět, stejně jako Owen (Jonah Hill), který si myslí že je zvolený (k záchraně světa). (MeanWhile)

  • Equalizer (2014)

    - Během noční procházky se Teri (Chloë Grace Moretz) zeptá Roberta (Denzel Washington) na knihu, kterou zrovna čte. Robert zmíní knihu, ve které hlavní postava, věří, že je rytíř v zářné zbroji, ale žije ve světě, ve kterém už rytíři nejsou. Naráží tím na knihu „Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha“ od Miguela de Cervantese y Saavedry, ve které se chudý šlechtic okouzlen rytířskými příběhy vydává do světa, kde čelí mnohým bizarním situacím, ve kterých se láme skutečnost a jeho pokřivené vnímání ušlechtilého, rytířského světa. (LucasAbelle)

  • Přežijí jen milenci (2013)

    - Mezi knihami, které si Eva (Tilda Swinton) balí na cestu do Detroitu, lze najít knihy "Konec Hry" Samuela Becketta, "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha" Miguela de Cervantese y Saavedra a "Nekonečný žert" Davida Fostera Wallace. Na cestu si balí i knihu "Basquiat", katalog obrazů a uměleckých prací od amerického malíře Jean-Michela Basquiata. (Pluhy)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2015 Don Quixote: The Ingenious Gentleman of La Mancha - kniha
2008 Ser o estar - kniha
2000 Don Quijote (TV film) - kniha
1994 Der Mann von La Mancha (TV film) - kniha
1986 O všetečnom zvedavcovi (TV film) - povídka
1984 Don Quixote (TV film) - kniha
1970 Žiarlivý extremadurčan (TV film) - povídka
1969 Don Chisciotte e Sancho Panza - kniha
1965 Teatterituokio: Avioerotuomari (TV film) - kniha
1961 Don Quijote - kniha
Théâtre de la jeunesse: Don Quichotte (TV film) - kniha
1957 Don Quijote - kniha
1947 Don Quijote de la Mancha - kniha
1940 Gitanilla, La - kniha
1934 Don Quixote - kniha
1933 Don Quixote - kniha
1926 Don Quijote de La Mancha, rytíř smutné postavy - kniha
1924 La gitanilla - kniha
1922 The Bohemian Girl - kniha
1915 Don Quixote - kniha
1909 Don Quichotte - kniha
Don Quichotte - kniha

TV seriály

1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál) - kniha
1980 Zukkoke Knight: Don de la Mancha (TV seriál) - kniha
1978 Don Quijote de la Mancha (TV seriál) - kniha

Divadelní záznam

1988 Don Quijote de la Mancha (divadelní záznam) - kniha

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2006 Las locuras de Don Quijote

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky