foto

Richard Kiel

  • nar. 13.9.1939
    Detroit, Michigan, USA
  • zem. 10.9.2014 (74 let)
    Fresno, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento obrovský 2,18 metrů měřící herec se proslavil hlavně hraním různých obřích zloduchů, siláků a příšer. Předtím, než se stal hercem, se živil jako vyhazovač v baru či prodavač hřbitovních pozemků.

Hereckou kariéru započal v různých televizních seriálech a jeho první celovečerní film byl EEGAH, kde hrál pravěkého muže bydlícího v jeskyni. Dále se objevil například ve filmu NEJTĚŽŠÍ YARD, kde svého času zazářil Burt Reynolds. Richard měl roli obrovitého trestance hrajícího americký fotbal proti bachařům. Mihnul se i v jednom díle PROFESIONÁLŮ v roli brutálního atentátníka a zároveň člena motorkářského gangu.

Ovšem jeho nepopíratelně nejslavnější role je bondovský záporák Jaws (v českém dabignu známý jako Zub), který je vybaven železnými čelistmi a dokáže rozkousat cokoliv. Tato role byla naprosto geniální a Jaws/Zub patří k tomu nejlepšímu, co bylo kdy v bondovkách viděno. V této roli působil naprosto nepřemožitelně. V bondovce AGENT, KTERÝ MNE MILOVAL začal dokonce jíst auto a byl diváky tak oblíbený, že to dotáhl i do dalšího dílu MOONRAKER, kde zase překousl ocelové lano od lanovky. Ke konci se s Bondem (Roger Moore) vlastně i spřátelil a pomohl mu zachránit svět. Tím se ovšem s bondovskou sérií nerozloučil a nadaboval i několik videoher.

V roce 1992 měl vážnou automobilovou nehodu a od té doby má problémy s rovnováhou. Při chůzi používá hůl a na delší tratě jezdí na scooteru. Ve filmu RIVALOVÉ je zabírán jen od pasu nahoru. Jen 2x je tam zabíráno celé jeho tělo, a to se vždy o něco opírá.

Nyní vlastní filmovou produkční společnost v Oakhurstu v Kalifornii. Richard Kiel je dnes legendou a i když málokdo zná jeho jméno, tak postavy, které ztvárnil, jsou nezapomenutelné.

Erich "Superpero" Züda

Herecká filmografie

Filmy

2010 Na vlásku
1999 Inspektor Gadget
1996 Rivalové
1991 The Giant of Thunder Mountain
1989 Závod s časem
1986 The Princess and the Dwarf
1985 Bledý jezdec
Qing bao long hu men
1984 Bláznivá mise 3
Velký závod 2
1983 Hysterical
Phoenix
1981 Je to fajn
1980 Wu zi tian shu
1979 Humanoid
Moonraker
They Went That-A-Way & That-A-Way
1978 Oddíl 10 z Navarone
1977 Agent, který mne miloval
1976 Flash and the Firecat
Gus
Stříbrný blesk
1975 Barbary Coast (TV film)
1974 Nejtěžší yard
1973 Deadhead Miles
1970 The Boy Who Stole the Elephant (TV film)
Za jasného dne uvidíš navždy
1968 Now You See It, Now You Don't (TV film)
Skidoo
1967 Man Called Dagger, A
1966 Las Vegas Hillbillys, The
1965 Brainstorm
Human Duplicators, The
Two on a Guillotine
1964 Elvis Presley: Roustabout
Nasty Rabbit, The
1963 30 Minutes at Gunsight (TV film)
House of the Damned
Lassie - Velké dobrodružství
Zamilovaný profesor
1962 Eegah
1961 The Phantom (TV film)
The Phantom Planet

TV seriály

1976 Van Dyke and Company (TV seriál)
1975 Barbary Coast (TV seriál)
1974 Land of the Lost (TV seriál)
1962 The Twilight Zone (TV seriál)
To Serve Man (S03E24)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)
2002 Best Ever Bond (TV film)
2000 Inside 'Moonraker'
Inside 'The Spy Who Loved Me'
1997 Secrets of 007: The James Bond Files, The (TV film)

TV pořady

2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #4 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace