foto

Scarface

  • nar. 9.11.1970 (50 let)
    Houston, Texas, USA

Biografie

Brad Terrence Jordan, známý pod pseudonymem Scarface, je americký raper a producent známý jako člen hiphopové skupiny Geto Boys. Vyrostl v Houstonu a je původem z městské čtvrti South Acres. Jako teenager se pokusil o sebevraždu a následně strávil čas na psychiatrickém oddělení. Studoval na Woodson Middle School v Houstonu a mezitím se živil jako dealer drog.

Svou kariéru začal jako DJ Akshen pro jednu houstonskou nahrávací společnost. Po vydání singlu „Another Head Put To Rest“ v roce 1989, který produkoval Def Jam Blaster, podepsal smlouvu u Rap-A-Lot a připojil se k hiphopové skupině Geto Boys, kde nahradil odcházejícího člena. Po vydání sólových alb, které získaly na popularitě, zastínil ostatní Geto Boys. Sestava skupiny se průběžně několikrát změnila, aby nakonec z „původních“ Geto Boys zůstal jen Scarface. Ve filmu v tédobě získal menší roli v krimi Original Gangstas (1996) a později v zapomenutém akčňáku Survival of the Illest (2004). V roce 2005 ho komik Chris Rock zařadil jako jednoho z tří nejlepších raperů všech dob na svém seznamu „Top 25 Hip Hop Albums“.

Byl vychován jako křesťan, ale v roce 2006 konvertoval na islám. Scarface rovněž pracoval jako koordinátor a poté jako prezident společnosti Def Jam South v letech 2000 až 2005. V roce 2010 si několik měsíců odpykal trest ve vězení za neplacení výživného, předtím se ještě stihl objevit ve filmu Idiocracy (2006), kde ztvárnil roli pasáka. V roce 2012 ho The Source zařadil na šestnácté místo v seznamu 50 Nejlepších raperů všech dob, zatímco About.com ho zařadil na 6. místo v seznamu 50 Největších MC (1987–2007).

V červnu 2019 zahájil Scarface svou kampaň na starostu, aby byl zvolen do funkce radního pro okres D městské rady Houston. Scarface rovněž prohlašuje, že je bratrancem zpěváka Johnnyho Nashe a rovněž vlastní a sbírá elektrické kytary Gibson Les Paul.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2019 Prodigal
2006 Absurdistán
2004 Survival of the Illest
1996 Original Gangstas

TV seriály

2018 5th Ward (TV seriál)

Dokumentární

2019 Bushwick Bill: Geto Boy
2005 Method Man Presents: The Strip Game
2004 And You Don't Stop: 30 Years of Hip-Hop (TV seriál)
2003 Scarface: Origins of a Hip Hop Classic

Hudební videoklipy

1994 Scarface Feat Ice Cube: Hand Of The Dead Body (hudební videoklip)
Scarface: I Seen A Man Die (hudební videoklip)

Video kompilace

2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (video kompilace)

Host

TV pořady

2010 RapFix Live (TV pořad)
1998 Yo! MTV Raps (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky