foto

Ray Lovelock

  • nar. 19.6.1950
    Řím, Itálie
  • zem. 10.11.2017 (67 let)
    Řím, Itálie

Biografie

„Každá role je pro mě výzvou, i když hraji padouchy a prohnilé zločince“.

Ray Lovelock se narodil 19. června 1950 v Římě. Ač možná vypadá jméno Ray Lovelock jako jméno umělecké, je to opravdu jeho pravé jméno. Jeho matka byla Italka a otec Angličan. Seznámili se během druhé světové války, kdy se anglická vojska dostala na území okupované Itálie. A Lovelock nejen že pomohl osvobodit Itálii od fašistického režimu, ale navíc zde kvůli krásné Italce „zakořenil“. Společně měli čtyři syny, z nichž je Ray třetí a je jediný kdo se dal na uměleckou dráhu. Již v dětství se zajímal o herectví. Zatímco později navštěvoval vysokou školu, začínal umělecky v televizních reklamách.

Jeho první významnější rolí byl Donato „Tuccio“ Lopez ve filmu BANDITI A MILANO (1968). Ve filmu se ale tento 185cm vysoký mladík objevil již dříve. V sedmnácti letech hrál roli Evana Temblera ve filmu SE SEI VIVO SPARA. Od počátku kariéry, do začátku sedmdesátých let, používal Ray své celé jméno Raymond Lovelock. Zkrácení svého křestního jména, pak používal od sedmdesátých let až dodnes.

V hudební branži se Ray pohyboval rovněž, mimo jiné hrál také v rockové kapele se svým dlouholetým přítelem a hercem Tomasem Milianem (Tomas Milian Group). Ten hrál mimochodem hlavní roli ve filmu SE SEI VIVO SPARA, kde mladý Ray debutoval. Hudba a spolupráce s Milianem znamenaly vlastně začátky herecké kariéry pro mladého Raye. Ray nedá dopustit na přátelství s Tomasem, jak sám vzpomíná: „byl pro mě starší bratr a já jsem dělal všechno, co řekl“. Ray natočil v období let 1967-1970 asi tři desky a s Milianem mají také „na kontě“ soundtracky jako například k filmu LE REGINE (1970), kde hrál Ray mladého hippie Davida, nebo k filmu UOMINI SI NASCE POLIZIOTTI SI MUORE (1976). V této kriminálce se Ray objevil v roli Tonyho.

Ray hrál v roce 1971 ruského zemědělce, který se ožení s židovskou dívkou jménem Chava, i proti vůli otce. Tento „oscarový“ muzikál ŠUMAŘ NA STŘEŠE (FIDDLER ON THE ROOF), je podmanivým a zdařilým dílem Normana Jewisona. Poté přichází jeho nejznámější filmy jako „vlakový“ thriller PŘEJEZD KASSANDRA, kde si v roli Toma zahrál po boku Sophie Loren. S Tomasem Milianem si společně zahráli v Massiho SQUADRA VOLANTE (1974). V hlavní roli Massima Torlaniho hrál roku 1976 v další kriminálce PRONTO AD UCCIDERE.

S nástupem osmdesátých let Ray již nenatáčí tolik filmů, ale stává se významným hercem televizních snímků a seriálů. První televizní prací je Perelliho LA CASA ROSSA (1981). Od té doby se na televizní obrazovce objevuje Ray v podstatě nepřetržitě a ztvárnil zde velké množství větších či menších rolí. V roli Stefana Arrighiho, se nám představuje, v roce 1995 ve snímku Sergia Martina MAMMA PER CASO o dvojici novinářů. Spolupráce s Martinem pokračuje v roce 1999 v dramatu A DUE PASSI DAL CIELO. Ve stejném roce hrál se Sabrinou Ferilli ve snímku COMMESSE. Velmi oceňovanou rolí je Attilio v seriálu CATERINA E LE SUE FIGLIE (2007-2010). Italský seriálový fenomén DON MATTEO s Terence Hillem, neminul ani Raye a objevil se roku 2004 v epizodě L´AMORE RUBATO. V biografickém snímku THE WORLD OF HEMINGWAY (2012) hraje roli „starého“ Hemingwaye. V roce 2013 by se měl jako Von Galen objevit v thrilleru CONTRORA.

Ray vzpomíná, že v určité fázi kariéry měl také možnost přestěhovat se do Ameriky a dělat filmy tam. Měl konkrétní nabídku od filmové agentury. Jeho žena mu později řekla, že ona neměla problém odstěhovat se, ale věděla, že Ray by se s tím vypořádával hůř. A opravdu, Ray byl ten kdo je velmi oddaný svým kořenům a okolí, a tak to nakonec raději vzdal. Jeho manželka Gioai je zároveň jeho agentem. Seznámili se v roce 1968 a svatbu měli o dva roky později. Jejich dcera Francesca Romana Lovelock se pak narodila v roce 1971 a dnes pracuje jako asistentka režie v Neapoli.

Ray je vášnivý milovník fotbalu a je zároveň kapitánem italského týmu fotbalových herců, kteří hrají fotbal s cílem zisku financí pro charitativní účely. Ray je velkým příznivcem fotbalového klubu Lazio Řím a tuto vášeň má po své matce.

10. listopadu 2017 oznámil zpravodajské agentuře Anse úmrtí Raye Lovelocka jeho bratr Andrea. Oznámení doplnil informací, že Ray měl nádor, se kterým statečně bojoval, ale jeho stav se výrazně zhoršil v posledních dvou měsících.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2014 Stíny starého paláce
2002 Django, Tell!
Zio d'America, Lo (TV film)
2000 Fratello minore, Il
Villa, La (TV film)
Vražedná přehlídka
1999 A due passi dal cielo (TV film)
Villa Ada (TV film)
Vita non violenta, Una
1998 La vuelta de El Coyote
1995 Výkupné (TV film)
1993 Moscacieca (TV film)
1992 Coraggio di Anna, Il (TV film)
Posto freddo in fondo al cuore, Un (TV film)
Softwar (TV film)
1989 Quattro piccole donne (TV film)
1987 Mak pigreco 100
Muž proti muži (TV film)
1985 A viso coperto (TV film)
1984 Due prigionieri, I (TV film)
Smrtící spona
1980 Ebreo fascista, L'
1979 Anello matrimoniale, L'
Horké dívky a prokurátor
Play Motel
Z pekla k vítězství
1978 Avere vent'anni
La settima donna
Poslední útok
1977 Vergine, il toro e il capricorno, La
Válka gangů
1976 Pronto ad uccidere
Přejezd Kassandra
Uomini si nasce poliziotti si muore
1975 Krutý Řím
Macchie solari
Moglie vergine, La
1974 Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Nehanobte spánek mrtvých
Squadra volante
1973 Days of Fury
Mejor alcalde, el rey, El
Modo di essere donna, Un
1971 Un posto ideale per uccidere
Šumař na střeše
1970 Le regine
1969 Häschen in der Grube
L'amica
Plagio
Toh, è morta la nonna!
1968 Bandité v Miláně
I giovani tigri
Sette volte sette
1967 Se sei vivo spara
1965 Drahoušek

TV seriály

2011 Láska a pomsta (TV seriál)
2008 Návrat komisaře Rexe (TV seriál)
2006 Capri (TV seriál)
L'onore e il rispetto (TV seriál)
Raccontami (TV seriál)
2005 Caterina e le sue figlie (TV seriál)
2000 Don Matteo (TV seriál)
Ricominciare (TV seriál)
Tequila a Bonetti v Římě (TV seriál)
Turbo (TV seriál)
1999 Commesse (TV seriál)
Non lasciamoci più (TV seriál)
1998 Incantesimo (TV seriál)
Primo cittadino (TV seriál)
1997 Mamma per caso (TV seriál)
Tam, kde vychází slunce (TV seriál)
1993 Brigada central 2: La guerra blanca (TV seriál)
Soukromé zločiny (TV seriál)
1992 Vysoká společnost (TV seriál)
1991 Bambino in fuga tre anni dopo, Un (TV seriál)
Ragnatela, La (TV seriál)
1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
Stella del parco, La (TV seriál)
1989 Solo (TV seriál)
1986 Mino (TV seriál)
1984 Ragazza dell'addio, La (TV seriál)
1983 Amante dell'orsa maggiore, L' (TV seriál)

Dokumentární

2019 Deodato Holocaust - a.z.
2007 Holy Beauty vs. The Evil Beasts
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace