foto

Amanda Abbington

  • nar. 28.2.1974 (44 let)
    North London, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Amanda Abbington (jejíž rodné jméno je Amanda Jane Smith) se narodila 28. února 1974 v Severním Londýně, jako jediné dítě Patsy a Johna Smithe. Od útlého dětství se věnovala tanci a nebýt zranění třísel, které ji potkalo při jednom závodě, nejspíše bychom mohli ve spojení s jejím jménem slyšet ve světě tance mnohé chvály. Bohužel, zranění bylo natolik vážné, že kariéra tanečnice se jí během jediné sekundy rozplynula. Jak v jednom rozhovoru uvedla, tanec je součástí jejího života a rozhodně se ho zcela nevzdala. Důkazem je i to, že v roce 2012 si pár krůčků zkusila v klipu „The Exit Song" od skupiny Hatful of Rain. A rozhodně to nevypadalo špatně. Ba naopak - její ladné kroky potěší každé oko a nejednomu člověku vykouzlí úsměv na tváři.

Amandina herecká kariéra začala, stejně jako u většiny herců, na divadelních prknech. Hostovala v Queen Mother Theatre, kde získala roli Kate ve hře Večer Tříkrálový. V New End Theatre a Grace Theatre si zahrála jednu a tu samou roli-Jenny ve hře Tin Soldiers. Divadlu se věnuje stále, hostuje například v Hampstead Theatre či Scarborough Theatre.

První role, ve které si ji mohli diváci všimnout, byla Maude v televizní minisérii Plotlands. Minisérie byla přijata nadmíru dobře a tak měla Amanda pootevřenou bránu do světa filmu. Přesto, tato dáma zůstávala u televizní tvorby. Po jejím debutu následovaly seriály jako Men Only, Always and Everyone, After You´ve Gone či Men Stroke Women.

Její první filmová role přišla až v roce 2007, kdy si zahrála malou roli ve filmu The Good Night. Amandin herecký talent je opravdu velký. Dokáže se naučit mnoho akcentů, ztvární nejrůznější postavy a má v sobě sílu, díky které přitahuje divákovu pozornost. Proto je opravdu škoda, že ve světě filmu o ní není zas tak často slyšet.

Rok 2013 byl pro Amandu víc než úspěšný. Zahrála si hlavní ženskou roli v již druhé sérii seriálu Case Histories, kde po boku Jasona Isaacsa doslova zářila a to i přesto, že se tentokrát dočal seriál jen tří dílů. Dále také dostala příležitost zopakovat si svou postavu, Miss Mardle, v seriálu Mr. Selfridge, který pokračuje třetí řadou a příštím rokem se dočká závěrečné série. Amandina role byla mnoha kritiky ohodnocena jako jedna z nejlepších v seriálu.

Tím nejnovějším, nejznámějším a asi nejdůležitějších projektem v její kariéře je role Mary Morstan v úspěšném seriálu Sherlock. Mary Morstan je přítelkyní a později i manželkou Johna Watsona, kterého hraje její dlouholetý partner Martin Freeman. Po odvysílání třetí řady tohoto opěvovaného seriálu se na Amandu strhla vlna ovací i kritiky, kdy někteří fanoušci vysoce funkčního sociopata tvrdili, že Amanda svou roli nezvládla a role Mary Morstan naprosto rozvrátila duo Sherlock/John. Druhá strana naopak tvrdí, že postavu zvládla více než bravurně, jelikož Mary je velmi komplikovaná žena s nevyřešenou minulostí a neznámou budoucností. Já osobně patřím k té druhé skupině, která Amandu chválí, jelikož prostě a jasně zahrála svou roli úžasně a patří ji jen a jen náš obdiv.


Pokud jde o její osobní život, můžeme se zde utvrdit v tom, že láska dokáže pomoci i v těch nejhorších chvílích. V roce 2000 se seznámila na natáčení filmu Men Only s hercem Martinem Freemanem, s nímž od té doby hrála v několika filmech, a také jsou od té doby životními partnery. Žijí v Hertfordshire, mají syna Joa (2006), dceru Grace (2008) a několik svých milovaných psů. Přestože jsou Amanda i Martin silně věřící katolíci, nikdy se nevzali. Amanda na časté otázky ohledně toho, proč nikdy ke sňatku nedošlo, s úsměvem odpovídá, že i když by bylo nádherné obléknout svatební šaty, svou lásku k Martinovi nepotřebuje stvrdit jedním papírem. Avšak dodává, že určitě nic nevyvrací, jen by svatba nebyla v Anglii, ale možná někde v Itálii, jen oni dva a jejich děti.

Na rok 2012 nebude Amanda vzpomínat jako na nejšťastnější období. V době, kdy byl Martin na Novém Zélandě, kde natáčel druhého Hobita, Amandě lékaři našli bulku v prsu a strach z rakoviny byl opravdu velký. Množství nejrůznějších vyšetření toto podezření vyvrátilo, avšak Amanda byla velmi psychicky vyčerpaná, k čemuž nepomohlo ani to, že na konci roku musela vyhlásit bankrot a předstoupit před soud kvůli 120000 liber (přibližně 4 milióny korun), které nedokázala splatit v daních. Hlavní příčinou těchto problémů byla katastrofální hádka s Inland Revenue. Avšak Amanda i v tomto bodě neztratila hlavu a s vůli v hlase prohlásila, že již poctivě splácí a není důvod, aby média informovala o její finanční situaci.

Amanda miluje zvířata a tak se angažuje v boji proti týrání zvířat. Jejími neřestmi jsou prý americké seriály, twitter a čokoláda jakéhokoli druhu. Pokud byste se zeptali jejích kolegů, jak jí vnímají, nejspíše by Vám řekli, že na place vždy přijde s nějakým vtípkem, naladěná vždy na dobrou vlnu. A pokud se zeptáte obyčejným lidí-fanoušků, určitě by Vám odpověděli, že Amanda je milá, vtipná a legrační žena s někdy až sarkastickým humorem, která se však nad nikým nepovyšuje, ale nikým se ani nenechá ponižovat. Pokud jde o její vystupování na veřejnosti, stačí jediná sekunda a již září jako sluníčko, zastaví se u fanoušků a dokáže si s nimi na pár minut popovídat. Žádná rádoby celebrita. Jen hodná, ochotná, vtipná, slávu nechápající, láskou oplývající Britka, která má ráda svůj život takový, jaký je.

Mary Jane "jezurka42" Song

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Queen and I (TV film)
2017 Another Mother's Son
Hadí doupě
2015 Sherlock: Přízračná nevěsta (TV film)
2013 Joe Mistry (TV film)
2011 Tajemný
2010 Swinging with the Finkels
2007 Hezké sny
Jedno s druhým
2006 Booze Cruise III, The (TV film)
2005 Derailed (TV film)
The Booze Cruise II: The Treasure Hunt (TV film)
2003 Dluh (TV film)
2001 Doktor Martin (TV film)
Men Only (TV film)
1996 Bill: Target, The

TV seriály

2018 Safe (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
2017 Sherlock (TV seriál)
Poslední případ (S04E03)
Skomírající detektiv (S04E02)
Šest Železných dam (S04E01)
2016 Stag (TV seriál)
Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S04E10)
Epizoda 9 (S04E09)
Epizoda 8 (S04E08)
další epizody (7)
2015 Cuffs (TV seriál)
Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody (10)
2014 Dinosauří kamarádi (TV seriál)
Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (9)
Sherlock (TV seriál)
Poslední přísaha (S03E03)
Znamení tří (S03E02)
Prázdný pohřebák (S03E01)
2013 Pan Selfridge (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2012 Cena za lidskost (TV seriál)
Puppy Love (S04E06)
2011 Case Histories (TV seriál)
Postcode (TV seriál)
2010 Money (TV seriál)
2009 Psychoville (TV seriál)
Zadaní Žádaní Zklamaní (TV seriál)
2008 Harley Street (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Kočka mezi holuby (S11E02)
2007 After You've Gone (TV seriál)
Sold (TV seriál)
Doktor Martin (TV seriál)
V nemoci i ve zdraví (S03E07)
2005 Man Stroke Woman (TV seriál)
Robinsons, The (TV seriál)
2004 Teachers (TV seriál)
Epizoda 3 (S04E03)
2003 Coming Up (TV seriál)
2002 20 Things to Do Before You're 30 (TV seriál)
2000 Hearts and Bones (TV seriál)
Hříchy (TV seriál)
Párování (TV seriál)
Shades (TV seriál)
The Thing About Vince (TV seriál)
1999 Always and Everyone (TV seriál)
1998 Magic with Everything (TV seriál)
Picking up the Pieces (TV seriál)
1997 Dream Team (TV seriál)
No Sweat (TV seriál)
Plotlands (TV seriál)
Snap (TV seriál)
1994 Wycliffe (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

TV pořady

2017 Richard Osman's House of Games (TV pořad)
2007 Jackanory Junior (TV pořad)
Would I Lie to You? (TV pořad)
2002 RI:SE (TV pořad)
1999 Loose Women (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace