Reklama

Reklama

Marianna Stránská

Marianna Stránská

nar. 18.08.1986 (37 let)
Praha, Československo

Biografie

Je multimediální výtvarnice / umělkyně zaměřující se ve své tvorbě na diváka jako specifickou složku díla. Spolupracuje s divadelními i filmovými režiséry v Čechách, ve Slovinsku,  ve Francii a v USA. Od roku 2010 je členem výtvarné skupiny vystavující v rámci projektu Orbis pictus aneb...

Vystudovala osmileté gymnázium PORG v Praze Libni a po složení maturitní zkoušky pokračovala ve studiích na Divadelní Fakultě v Praze obor scénografie na katedře ALTERNATIVNÍHO A LOUTKOVÉHO DIVADLA.  V rámci bakalářského studia  absolvovala roční studijní stáž na RESAD (Real Esquela Superior de Arte Dramatico) v Madridu. Během magisterského studia spolupracovala s Kazak Productions v Paříži v rámci tříměsíční pracovní stáže také v rámci programu Erasmus.

Marianna ve své tvorbě zkoumá druh umělecké tvorby v anglické terminologii nazývaný Art of Participation, jež Marianna nahrazuje českým výrazem umění účasti. Zaměřuje se na diváka jako na specifickou složku uměleckého díla v interakci se složkou vizuální. Jedná se o druh multimediální tvorby sahající od interaktivních objektů přes výtvarné a zvukové instalace, happening, event, a performance až k tzv. divadlu zakoušení. Spojnicí těchto odlišných směrů je autorský záměr, vědomě motivovat diváka k aktivní účasti na díle.

Už během bakalářského studia je evidentní její práce s možností zahrnout diváka do procesu díla. V prvním semestru na DAMU vytvořila objekt „Židle", který byl ve své podstatě interaktivní. Tento zájem následně rozvinula ve spolupráci s režisérem Matijou Solcem v Národním loutkovém divadle v Lublani (Kabaret Luknaj 2008 a Čtyři muzikanti 2010) a také v její bakalářské práci „Býti Alenkou" (2008). Ideu divadla smyslů později prohloubila v projektu „Odpočívárna smyslů" (2010), kde se její zájem přesunul od divadelního média k interaktivním instalacím a objektům. Tento projekt vedl ke spolupráci s výtvarníkem Petrem Niklem v projektu Orbis pictus aneb... V rámci tohoto projektu se zúčastnila několika interaktivních výstav v Praze, v Linci a v New Yorku. Výsledkem této spolupráce je její diplomová práce.

Mariannastranska.cz

Scenáristka

Filmy
2016

Montenegro

Dokumentární
2017

Svět podle Daliborka

Kostymérka

Scénografka

Filmy
2016

Montenegro

Krátkometrážní
2012

Le Cinquieme Quartier

2011

Ahoj Coco! (studentský film)

2007

Anticorro (studentský film)

Režisérka

Reklama

Reklama