foto

Emília Vášáryová

  • nar. 18.5.1942 (78 let)
    Horná Štubňa, Slovenský štát

Biografie

Emília Vášáryová se narodila 18. května 1942 v Hornej Štubni (okr. Turčianské Teplice). Spolu s mladší sestrou Magdou, později rovněž známou herečkou, vyrůstala v učitelské rodině. Od dětství hrála ochotnické divadlo a také se aktivně věnovala sportu (gymnastice). V roce 1964 absolvovala herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a ve stejném roce se stala členkou Slovenského národního divadla, kde ihned zaujala ve velkých rolích klasického repertoáru.Již v roce 1978 obdržela titul „zasloužilá umělkyně“ a nedávno byla vyhlášena slovenskou herečkou století.

Před kamerou debutovala v slovensko-maďarské komedii DÁŽDNIK SV. PETRA. V českém filmu se prosadila už na počátku 60. let, kdy si zahrála po boku Jana Wericha ve snímku Vojtěcha Jasného AŽ PŘIJDE KOCOUR, ztvárnila záhadnou tanečnici Dianu. Mezi nejznámější tituly rozsáhlé filmografie Emílie Vášáryové patří fantaskní příběh BLÁZNOVA KRONIKA nebo drama LIDÉ Z MARINGOTEK.

V poslední době se ujala výrazných partů v dramatu HAZARD a v generačním příběhu MODRÉ Z NEBE. Její rozsáhlé herecké zkušenosti ji předurčily k rolím zajímavě stárnoucích žen i v podobenství Martina Šulíka ORBIS PICTUS a v PELÍŠCÍCH Jana Hřebejka. Zahrála si i v dalším jeho snímku HOREM PÁDEM, za který získala v roce 2004 Českého lva (hlavní ženská role), a stejný režisér si ji vybral pro film KRÁSKA V NESNÁZÍCH. Účinkovala i v dalším, méně úspěšném snímku Vojtěcha Jasného – NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE.

Kromě toho Emília Vášáryová pravidelně hraje na pražských scénách (Divadlo Na zábradlí, Činoherní klub, Letní shakespearovské slavnosti). Je držitelkou prestižní české divadelní Ceny Alfréda Radoka. Aktivně působí v rozhlase a televizi. Je profesorkou na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Případ dvou básníků (TV film)
Šťastný nový rok
2018 Tátova volha
2017 Ríbezľák
Čára
2016 Masaryk
2015 Boys Wars
Eva Nová
Johančino tajemství (TV film)
Wilsonov
2014 Piknik (TV film)
Slovensko 2.0
2013 LOV/CITY
2011 Filmoviedky: Dušičky seniorov (TV film)
Lov
2009 Archiv (TV film)
2008 Nestyda
2007 Václav
2006 Kráska v nesnázích
Obsluhoval jsem anglického krále
2004 Horem pádem
2003 Bloodlines
2002 Waterloo po česku
2001 Andělská tvář
Kruh
1999 Klietka (TV film)
Návrat ztraceného ráje
Pelíšky
Stav bez tíže
1998 Amine emlékezete (TV film)
Třikrát život, třikrát smrt (TV film)
1997 Modré z nebe
Orbis Pictus
1996 Vyššia moc
1995 Hazard
Malý veľký princ (TV film)
Scény z nemanželského života (studentský film)
1994 O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1993 Le frère trahi (TV film)
Neveselé rozhovory pri sviečkach (TV film)
Pustatina lásky (TV film)
1992 Ambro
Európa, moja láska (TV film)
Lucidor (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Dobrodinec (TV film)
Ježišova matka (TV film)
La musica (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Od rána do úsvitu (TV film)
Variácie slávy (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
Spomienka na Annu (TV film)
1989 Biele obdobie sucha (TV film)
Maškarný ples (TV film)
Reverend (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Mercadet (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Rátanie havranov (TV film)
Tokamak (TV film)
Tony peňazí (TV film)
Trubadúri z pendloviek (TV film)
Šesťkrát žena (TV film)
1987 Dvaja (TV film)
Komtúrové kroky (TV film)
Paví pírko (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
1986 Dve balady (TV film)
Nástupca (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Ideálny manžel (TV film)
Jeseň vyšetrujúceho sudcu (TV film)
1984 Bezvýznamná žena (TV film)
Epizóda (TV film)
Jankove hračky (TV film)
Mat na dvadsať ťahov (TV film)
Neodcudziteľný majetok (TV film)
Neľahké lásky (TV film)
O sláve a tráve
Štyri ženy (TV film)
1983 Nehovor mi starký (TV film)
Šanca (TV film)
1982 Doktor Bencúr (TV film)
Matka (TV film)
Pevec krásy, pravdy a nádeje (TV film)
Thibaultovci (TV film)
Turn of the Screw, The (TV film)
1981 Maškaráda (TV film)
Plavčík a Vratko
Po deviatich rokoch (TV film)
Prefíkaná vdova (TV film)
Vo vyhni poludnia (TV film)
Čudné dievča (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Jubelove deti (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Nebezpečné známosti (TV film)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Prelom (TV film)
1979 Ráno pod mesiacom (TV film)
Sobotné večery (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Päť dní do rozsudku (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Už viem, čo urobím (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Advokátka
Doktor Jorge (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Štipku soli (TV film)
1976 Hlas toho tretieho (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Odviata ako dym (TV film)
Všetci tí čestní muži (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Kean (TV film)
Krásna Ilina (TV film)
Poškolák (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Svetlo severu (TV film)
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
Zamilovaný lev (TV film)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Kto odchádza v daždi...
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Osem žien (TV film)
Tajný agent (TV film)
Viktória Régia (TV film)
Vodník a Zuzana (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Monna Vanna (TV film)
Na úbočiach kvitnú kvety (TV film)
Piková dáma (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Putovanie do San Jaga
Známost sestry Aleny
1972 Bačova žena (TV film)
Inšpektor sa vracia (TV film)
Othello (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Červené víno (TV film)
1971 Hovoríš len o láske (TV film)
Kocúrkovo (TV film)
1970 Don Quijote zvádza boj (TV film)
Dvaja (TV film)
Falošný Nero (TV film)
Medená veža
1969 Južnejšie ako na juhu, severnejšie ako na severe (TV film)
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Dobrodružstvo pri obžinkoch (TV film)
Mladá mníška (TV film)
Niet inej cesty
Peter a Lucia (TV film)
Úsmev Mony Lízy (TV film)
Špinavé ruky (TV film)
1967 Drak se vrací
Dvorné dámy (TV film)
Paroháč (TV film)
Pasca (TV film)
Sľub (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1966 Drotár (TV film)
Lidé z maringotek
Majster kat
Ľahostajní (TV film)
Živý bič (TV film)
1965 Kubo (TV film)
Náměstí svaté Alžběty
Odhalenie Alžbety Báthoryčky
Oko za oko (TV film)
1964 Bláznova kronika
Charleyho teta (TV film)
Dundo a tí druhí (TV film)
Muž pre každé počasie (TV film)
1963 Až přijde kocour
Kar na konci roka (TV film)
Proces o oslí tieň (TV film)
Tvár v okne
1962 Mladé letá (TV film)
Polnočná omša
1960 Na pochode sa vždy nespieva
1958 Dáždnik svätého Petra

TV seriály

2020 Herec (TV seriál)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Zkraty (S01E07)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ zamčeného kostela (S01E07)
Případ ztraceného syna (S01E06)
Případ tančícího fantoma (S01E05)
další epizody (7)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)
Láska v moll (S01E05)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Erotikon (TV seriál)
1993 Des héros ordinaires (TV seriál)
1992 Čo rozprávala teta Srna (TV seriál)
1991 Dido (TV seriál)
Pochopenie (E03)
Zrkadielko (E02)
Znaky na múre (E01)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Nová zmluva (E04)
Fatamorgána (E03)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
další epizody (8)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A csalétek (E12)
Az örökség (E04)
Hanszky Zsuzsanna (E03)
další epizody (4)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Sen noci silvestrovskej (E09)

Dokumentární

2017 Martin Ťapák
2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film)
Návraty k hereckým legendám: Emília Vašáryová (TV film)
2014 Fetiše socializmu (TV seriál)
Milan Čorba (TV film)
Púť vody (TV film) - vyp.
2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
Prvá (TV seriál)
2012 Neobyčejné životy (TV seriál)
Emília Vášáryová (S04E17)
2010 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ladislava Chudíka (S05E29)
2008 Gen.sk (TV seriál)
Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
Ladislav Chudík (TV film)
2007 Film o filmu: Václav (TV film)
2004 Tie dni (TV seriál)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
1999 Herci s taktovkou
Koncert pre ľudskosť; Boli sme tam všetci (TV film)
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
1993 Čas naplnil sa... (TV film)
1984 L'amore e'destino (koncert)
1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)
Stretnutie so zaslúžilým umelcom Milanom Rúfusom (TV film)
1968 Dialógy s Vojtechom Mihálikom (TV film)
1967 Karol L. Zachar (TV film)
Profily (TV seriál)
Rok na dedine (TV film)

Divadelní záznam

2016 Fanny a Alexander (divadelní záznam)
Nevina (divadelní záznam)
2015 Odvrátená strana mesiaca (divadelní záznam)
2013 Tančiareň (divadelní záznam)
2007 Josef a Marie (divadelní záznam)
2003 Návrat do pouště (divadelní záznam)
1994 Divadelná komédia (divadelní záznam)
1987 Páni Glembayovci (divadelní záznam)
1986 Výnosné miesto (divadelní záznam)
1983 Pani z mora (divadelní záznam)
1982 George Dandin (divadelní záznam)
1981 Mesiac na dedine (divadelní záznam)
1978 Viťúzi (divadelní záznam)
1977 John Gabriel Borkman (divadelní záznam)
Vojna a mier (divadelní záznam)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Poslední (divadelní záznam)
Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
1973 Svokrovia (divadelní záznam)
1972 Don Juan (divadelní záznam)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Učiteľ tanca (divadelní záznam)
1968 Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)
1964 Všetko naopak (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2020 100 rokov Slovenského národného divadla ...tak sme my... (TV pořad)
20. Ples v Opere - naživo (TV pořad)
2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)
Zlaté časy (TV pořad)
Český lev 2015 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
Slnko v sieti 2010 (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1997 Poviem ti básničku (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1979 Stretnutie v Tajove (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1968 Zadáno pro ... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(544)