foto

Dana Vávrová

  • nar. 9.8.1967
    Praha, Československo
  • zem. 5.2.2009 (41 let)
    Mnichov, Bayern, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Populární česká herečka a režisérka se narodila v Praze a pro film ji objevil již v jejích devíti letech Oldřich Lipský, když jí svěřil její první (a u nás možná nejslavnější) úlohu Leontýnky ve své dětské pohádkové komedii AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ!

Sympatická dívenka okouzlila svým neobyčejným talentem a tak není divu, že již brzy se dočkala dalších příležitostí v dětských rolích v českých filmech i seriálech (JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY, ARABELA, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, BAMBINOT...). Mezitím dokončila studia na pražské konzervatoři.

V r.1982 se výrazně zviditelnila i v zahraničí, když zvárnila postavu polské Židovky Janiny David v německé televizní sérii EIN STUCK HIMMEL. Za tuto roli dostala také řadu ocenění. V Německu se později provdala za režiséra Josepha Vilsmaiera a pod jeho vedením si zahrála v úspěšných krimi-seriálech MÍSTO ČINU nebo STAREJ.

Od poloviny 90. let se sama začala věnovat filmové režii. V česko-německé koprodukci natočila například rodinný snímek HURÁ NA MEDVĚDA. Vrcholem její režijní tvorby je pak zřejmě německé drama z 2.světové války POSLEDNÍ VLAK, na němž spolupracovala se svým manželem.

Tento film, se však bohužel stal i její poslední prací. Život výjimečné česko-německé filmařky a také matky tří dcer předčasně ukončila rakovina ve věku pouhých 41 let. Zemřela v Mnichově 5.února 2009.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2008 Zkáza lodi Gustloff (TV film)
2007 Lamento
2006 Kabriolet (TV film)
2005 Grenzverkehr
Polizeiruf 110 - Die Tote aus der Saale (TV film)
2004 Charlotte Link - Der Vater meines Sohnes (TV film)
Kouzelný křišťál
2003 Rychle do života!
2002 August der Glückliche (TV film)
Zatracení
2001 Das Weibernest (TV film)
Drei Engel für Dr. No
Místo činu: Berlín - Berlínský medvídek (TV film)
2000 Hurá na medvěda
Početí mého mladšího bratra
1999 In the Ghetto
Přeji si lásku (TV film)
1997 Comedian Harmonists
Tatort - Nahkampf (TV film)
Zpověď (TV film)
1996 Die Nacht hat 17 Stunden (TV film)
1995 Pizza Arrabbiata
Sascha darf nicht sterben (TV film)
Schlafes Bruder
1993 Der Nachbar
Rosenemil
Stalingrad
1990 Rama Dama
1989 Pan Tau
1988 Herbstmilch
1986 Česáč (TV film)
1985 Drahý Bedřichu (TV film)
Jestli jednou odejdu (TV film)
1984 Amadeus
1983 Kluk za dvě pětky
Levé křídlo
1982 Daleko od stromu (TV film)
1981 Klíč k domovu (TV film)
1980 Něco je ve vzduchu
Svítalo celou noc
1979 Brontosaurus
Jitčiny prázdniny (TV film)
Koncert na konci léta
Plášť pro vítr (TV film)
Život je tvrdolín (TV film)
1978 Adriana (TV film)
Kulový blesk
Vražedné pochybnosti
Čarovné prstýnky (TV film)
1977 Ať žijí duchové!
Jak se točí Rozmarýny
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Nezbedná pohádka (TV film)

TV seriály

1985 Johann Sebastian Bach (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Příjemná ztráta (E06)
Osudný zločin (E05)
Katastrofální omyl (E04)
další epizody (6)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Návrat (E12)
Dárek k Vánocům (E09)
Rozchod (E06)
1982 Stück Himmel, Ein (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Starej (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)

Dokumentární

2006 Joseph Vilsmaier (TV film)

TV pořady

1974 3nach9 (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace